2010. augusztus 24.

Hõ- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

Hõ- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

Ipari létesítmények esetén mind a tervezés, mind a kivitelezés során – nem csupán a szabályok és elõírások betartása miatt – kiemelt figyelmet kell szentelni a tûz elleni védelemnek, amelyhez a Colt Hungária Kft. hõ- és füstelvezetõi költséghatékony megoldást kínálnak.

Tûz esetén fontossá válnak az emberi élet és a vagyon védelme érdekében tett megelõzõ intézkedések, a beruházó és kivitelezõ által alkalmazott mûszaki megoldások. Ilyen megoldás az egyébként elõírásszerûen alkalmazandó úgynevezett füstkötényfalak létesítése. Ezek kiépítésének mikéntje és a felhasznált eszközök azonban nagyban befolyásolják a tûz okozta károk nagyságát.

A hatóságilag megkövetelt hõ-, és füstelvezetõk darabszáma sok esetben jelentõsen csökkenthetõ, mûködésük pedig hatékonyabbá tehetõ, amennyiben lehetõség nyílik egy adott létesítmény füstszakaszhatárain az úgynevezett füstkötényfalak mélyebbre engedésére. A hatályos szabvány szerint egy létesítmény számítási belmagasságának maximum a feléig nyúlhatnak le az említett füstkötény-falak. Ez egy 9 méteres belsõ magasságú létesítmény esetén, akár 4,5 méter is lehet. Ezt a mélységet gazdaságosan elhatárolni csak könnyû önsúlyú, bonyolult statikai tartószerkezetet nem igénylõ megoldással lehet.

Hõ- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

Erre a cĂ©lra szolgálnak a Colt mobil, legördĂĽlõ, vagy fix kialakĂ­tásĂş fĂĽstkötĂ©nyfalai. A kis önsĂşlyĂş, ĂĽvegszál erõsĂ­tĂ©sĂ» hordozĂłszövetre felhordott speciális anyag akár 600ºC-on, 120 percen át tĂ»zállĂł.

Az elsõ ránézésre plusz beruházási költségként felmerülõ füstkötényfal-kialakítás éppen az ellenkezõ hatással volt a költségvetésre: számos projekt esetében lényegesen csökkentette a létesítmény összköltségét amellett, hogy a biztonságos mûködésrõl sem kellett lemondani.

Hõ- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

 

KapcsolĂłdĂł cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Ă©pjog