2010. augusztus 24.

Hő- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

Hő- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

Ipari létesítmények esetén mind a tervezés, mind a kivitelezés során – nem csupán a szabályok és előírások betartása miatt – kiemelt figyelmet kell szentelni a tűz elleni védelemnek, amelyhez a Colt Hungária Kft. hő- és füstelvezetői költséghatékony megoldást kínálnak.

Tűz esetén fontossá válnak az emberi élet és a vagyon védelme érdekében tett megelőző intézkedések, a beruházó és kivitelező által alkalmazott műszaki megoldások. Ilyen megoldás az egyébként előírásszerűen alkalmazandó úgynevezett füstkötényfalak létesítése. Ezek kiépítésének mikéntje és a felhasznált eszközök azonban nagyban befolyásolják a tűz okozta károk nagyságát.

A hatóságilag megkövetelt hő-, és füstelvezetők darabszáma sok esetben jelentősen csökkenthető, működésük pedig hatékonyabbá tehető, amennyiben lehetőség nyílik egy adott létesítmény füstszakaszhatárain az úgynevezett füstkötényfalak mélyebbre engedésére. A hatályos szabvány szerint egy létesítmény számítási belmagasságának maximum a feléig nyúlhatnak le az említett füstkötény-falak. Ez egy 9 méteres belső magasságú létesítmény esetén, akár 4,5 méter is lehet. Ezt a mélységet gazdaságosan elhatárolni csak könnyű önsúlyú, bonyolult statikai tartószerkezetet nem igénylő megoldással lehet.

Hő- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

Erre a célra szolgálnak a Colt mobil, legördülő, vagy fix kialakítású füstkötényfalai. A kis önsúlyú, üvegszál erősítésű hordozószövetre felhordott speciális anyag akár 600ºC-on, 120 percen át tűzálló.

Az első ránézésre plusz beruházási költségként felmerülő füstkötényfal-kialakítás éppen az ellenkező hatással volt a költségvetésre: számos projekt esetében lényegesen csökkentette a létesítmény összköltségét amellett, hogy a biztonságos működésről sem kellett lemondani.

Hő- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog