Építészkongresszus

2010. augusztus 24.

Hő- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

Hő- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

Ipari létesítmények esetén mind a tervezés, mind a kivitelezés során – nem csupán a szabályok és előírások betartása miatt – kiemelt figyelmet kell szentelni a tűz elleni védelemnek, amelyhez a Colt Hungária Kft. hő- és füstelvezetői költséghatékony megoldást kínálnak.

Tűz esetén fontossá válnak az emberi élet és a vagyon védelme érdekében tett megelőző intézkedések, a beruházó és kivitelező által alkalmazott műszaki megoldások. Ilyen megoldás az egyébként előírásszerűen alkalmazandó úgynevezett füstkötényfalak létesítése. Ezek kiépítésének mikéntje és a felhasznált eszközök azonban nagyban befolyásolják a tűz okozta károk nagyságát.

A hatóságilag megkövetelt hő-, és füstelvezetők darabszáma sok esetben jelentősen csökkenthető, működésük pedig hatékonyabbá tehető, amennyiben lehetőség nyílik egy adott létesítmény füstszakaszhatárain az úgynevezett füstkötényfalak mélyebbre engedésére. A hatályos szabvány szerint egy létesítmény számítási belmagasságának maximum a feléig nyúlhatnak le az említett füstkötény-falak. Ez egy 9 méteres belső magasságú létesítmény esetén, akár 4,5 méter is lehet. Ezt a mélységet gazdaságosan elhatárolni csak könnyű önsúlyú, bonyolult statikai tartószerkezetet nem igénylő megoldással lehet.

Hő- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

Erre a célra szolgálnak a Colt mobil, legördülő, vagy fix kialakítású füstkötényfalai. A kis önsúlyú, üvegszál erősítésű hordozószövetre felhordott speciális anyag akár 600ºC-on, 120 percen át tűzálló.

Az első ránézésre plusz beruházási költségként felmerülő füstkötényfal-kialakítás éppen az ellenkező hatással volt a költségvetésre: számos projekt esetében lényegesen csökkentette a létesítmény összköltségét amellett, hogy a biztonságos működésről sem kellett lemondani.

Hő- és füstelvezetés füstkötényfalakkal

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog