Építészkongresszus

2023. november 22.

Nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőző – egyedülálló megoldás sávos felülvilágítókhoz

Nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőző – egyedülálló megoldás sávos felülvilágítókhoz

Az Autent Solutions Kft. a magyar piacon egyedülálló komplex és egyben kompakt megoldást kínál: az NKV-TB nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőzőt kifejezetten folytonos, boltíves sávfelülvilágítókba történő beépítésre tervezték, mely egyedi alapprofiljának köszönhetően tökéletesen illeszkedik a felülvilágító ívéhez. A rögzítőtalpak egyedi méretben készülnek, beépítésük gyors, biztonságos és egyszerű.

Számos ipari, kereskedelmi és sportlétesítményben használják a boltíves sávos felülvilágítókat a természetes fény zárt térbe engedésére. Sok esetben elvárás, egyben észszerű megoldás, hogy ezekbe a sávfelülvilágítókba kerüljön a szellőztető és/vagy hő- és füstelvezető rendszer. Erre az igényre többféle megoldás is kínálkozik, a legegyszerűbb íves nyílószárnytól a kétszárnyú kupolán át a zsalus szellőzőig. A legtöbb esetben a beépítés külön speciális fogadószerkezetet és kiemelt odafigyelést igényel.

Az Autent Solutions Kft. a magyar piacon egyedülálló komplex és egyben kompakt megoldást kínál: az NKV-TB nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőző ötvözi a bevilágító, a boltíves nyílószárny, a kétszárnyú kupola, valamint a zsalus szellőző előnyeit és valamennyi jó tulajdonságával rendelkezik, viszont hátrányaikat minimalizálja.

Nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőző – egyedülálló megoldás sávos felülvilágítókhoz

A sávos bevilágító csak a természetes fény beengedésére használható, az NKV-TB ezzel szemben az EN 12101-2:2003 szerint bevizsgált, teljes értékű hő-, valamit gravitációs napi szellőztető eszköz, amelynek lamellái fényáteresztő üvegezéssel is készülhetnek (többféle üvegből és polikarbonátból). 90 százalékos fényáteresztés mellett akár 1,4 W/m2K U-érték is elérhető.

A boltíves nyílószárny hő- és füstelvezetésre teljes mértékben alkalmas, azonban napi szellőztetésre csak rendkívül korlátozottan használható. Az egyszárnyú kupola hasznos felületének (úgynevezett aerodinamikai hatásos nyílófelület – Aw-érték) is csak töredéke hasznosul a napi szellőztetés folyamán, ami a szellőzés intenzitását erősen korlátozza. Az ilyen szellőztető kupolák ráadásul rendkívül időjárás-érzékenyek, a gyártók általában csupán 20-25 km/h szélsebességig garantálják a kupolák funkciótartását. Ez a napi használat során azt jelenti, hogy a napi szellőztető rendszer csupán az év töredékben használható, eső esetén pedig azonnal vissza kell zárni a kupolákat.

Nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőző – egyedülálló megoldás sávos felülvilágítókhoz

A kétszárnyú kupolával a szellőztetés intenzitása – jóval robusztusabb kialakításának és keskenyebb szárnyainak köszönhetően – az egyszárnyú termékekre jellemző intenzitás többszöröse, azonban a két 90°-ban nyíló szárny miatt a 20-25 km/h szél itt is gátat szab a szellőztetésnek. Így, bár az egyszárnyú társával szemben itt jóval nagyobb felület áll rendelkezésre szellőztetésre, az év jelentős részében ez sem használható a szél miatt.

Az NKV-TB zsalus szellőző lamellái 90°-ban nyithatók, így szinte a teljes felületén átáramlik a levegő, a hatásos nyílásfelület akár 3,2 m² is lehet. Hő- és füstelvezetésre, valamint bevilágításra teljes mértékben, napi szellőztetésre pedig szinte korlátlanul használható. Mivel a zsaluk nem nagy felületű, szélben vitorlaként viselkedő nyílószárnyakon, hanem keskeny, 90°-ban elfordítható lamellákon keresztül valósítják meg a szellőztetést, ezért bármekkora szélsebesség esetén sem kell a szerkezet mechanikai károsodásától tartani. Ugyanakkor az is kimutatható, hogy a tetőzsalukon keresztül történő szellőztetés intenzitása a szélsebesség növekedésével együtt nő, mert a szélszívás jelensége „rásegít” a gravitációs szellőztetésre. Így egy nagy légterű épület átszellőztetése annál hatékonyabb, minél nagyobb a kinti szélsebesség, ellentétben az egy- és kétszárnyú termékekkel, melyeket már enyhe szélben is be kell csukni, hogy elkerüljük a nyílószárnyak mechanikai károsodását.

Másik előnye a szellőztető zsaluknak, hogy nincs szükség külön nyitószerkezetre a napi szellőztetéshez, mert a hő- és füstelvezetés céljából beépített nyitószerkezet egyben napi szellőztetésre is használható. Ez a beruházás megtérülése és az üzemeltetési költségek szempontjából sem elhanyagolható tényező.

A kiemelkedő műszaki tulajdonságokon túlmenően esztétikus megjelenése, kiváló hő- és hangszigetelése és páralecsapódási védelme alkalmassá teszi az NKV-TB nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőzőt komfort (vagyis igényesebb) környezetben történő alkalmazásra is, többek között szállodákban vagy irodaházakban.

www.autentsolutions.hu 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog