2023. november 22.

Nagy teljesítményû boltíves zsalus szellõzõ – egyedülálló megoldás sávos felülvilágítókhoz

Nagy teljesítményû boltíves zsalus szellõzõ – egyedülálló megoldás sávos felülvilágítókhoz

Az Autent Solutions Kft. a magyar piacon egyedülálló komplex és egyben kompakt megoldást kínál: az NKV-TB nagy teljesítményû boltíves zsalus szellõzõt kifejezetten folytonos, boltíves sávfelülvilágítókba történõ beépítésre tervezték, mely egyedi alapprofiljának köszönhetõen tökéletesen illeszkedik a felülvilágító ívéhez. A rögzítõtalpak egyedi méretben készülnek, beépítésük gyors, biztonságos és egyszerû.

Számos ipari, kereskedelmi és sportlétesítményben használják a boltíves sávos felülvilágítókat a természetes fény zárt térbe engedésére. Sok esetben elvárás, egyben észszerû megoldás, hogy ezekbe a sávfelülvilágítókba kerüljön a szellõztetõ és/vagy hõ- és füstelvezetõ rendszer. Erre az igényre többféle megoldás is kínálkozik, a legegyszerûbb íves nyílószárnytól a kétszárnyú kupolán át a zsalus szellõzõig. A legtöbb esetben a beépítés külön speciális fogadószerkezetet és kiemelt odafigyelést igényel.

Az Autent Solutions Kft. a magyar piacon egyedülálló komplex és egyben kompakt megoldást kínál: az NKV-TB nagy teljesítményû boltíves zsalus szellõzõ ötvözi a bevilágító, a boltíves nyílószárny, a kétszárnyú kupola, valamint a zsalus szellõzõ elõnyeit és valamennyi jó tulajdonságával rendelkezik, viszont hátrányaikat minimalizálja.

Nagy teljesítményû boltíves zsalus szellõzõ – egyedülálló megoldás sávos felülvilágítókhoz

A sávos bevilágító csak a természetes fény beengedésére használható, az NKV-TB ezzel szemben az EN 12101-2:2003 szerint bevizsgált, teljes értékû hõ-, valamit gravitációs napi szellõztetõ eszköz, amelynek lamellái fényáteresztõ üvegezéssel is készülhetnek (többféle üvegbõl és polikarbonátból). 90 százalékos fényáteresztés mellett akár 1,4 W/m2K U-érték is elérhetõ.

A boltíves nyílószárny hõ- és füstelvezetésre teljes mértékben alkalmas, azonban napi szellõztetésre csak rendkívül korlátozottan használható. Az egyszárnyú kupola hasznos felületének (úgynevezett aerodinamikai hatásos nyílófelület – Aw-érték) is csak töredéke hasznosul a napi szellõztetés folyamán, ami a szellõzés intenzitását erõsen korlátozza. Az ilyen szellõztetõ kupolák ráadásul rendkívül idõjárás-érzékenyek, a gyártók általában csupán 20-25 km/h szélsebességig garantálják a kupolák funkciótartását. Ez a napi használat során azt jelenti, hogy a napi szellõztetõ rendszer csupán az év töredékben használható, esõ esetén pedig azonnal vissza kell zárni a kupolákat.

Nagy teljesítményû boltíves zsalus szellõzõ – egyedülálló megoldás sávos felülvilágítókhoz

A kétszárnyú kupolával a szellõztetés intenzitása – jóval robusztusabb kialakításának és keskenyebb szárnyainak köszönhetõen – az egyszárnyú termékekre jellemzõ intenzitás többszöröse, azonban a két 90°-ban nyíló szárny miatt a 20-25 km/h szél itt is gátat szab a szellõztetésnek. Így, bár az egyszárnyú társával szemben itt jóval nagyobb felület áll rendelkezésre szellõztetésre, az év jelentõs részében ez sem használható a szél miatt.

Az NKV-TB zsalus szellõzõ lamellái 90°-ban nyithatók, így szinte a teljes felületén átáramlik a levegõ, a hatásos nyílásfelület akár 3,2 m² is lehet. Hõ- és füstelvezetésre, valamint bevilágításra teljes mértékben, napi szellõztetésre pedig szinte korlátlanul használható. Mivel a zsaluk nem nagy felületû, szélben vitorlaként viselkedõ nyílószárnyakon, hanem keskeny, 90°-ban elfordítható lamellákon keresztül valósítják meg a szellõztetést, ezért bármekkora szélsebesség esetén sem kell a szerkezet mechanikai károsodásától tartani. Ugyanakkor az is kimutatható, hogy a tetõzsalukon keresztül történõ szellõztetés intenzitása a szélsebesség növekedésével együtt nõ, mert a szélszívás jelensége „rásegít” a gravitációs szellõztetésre. Így egy nagy légterû épület átszellõztetése annál hatékonyabb, minél nagyobb a kinti szélsebesség, ellentétben az egy- és kétszárnyú termékekkel, melyeket már enyhe szélben is be kell csukni, hogy elkerüljük a nyílószárnyak mechanikai károsodását.

Másik elõnye a szellõztetõ zsaluknak, hogy nincs szükség külön nyitószerkezetre a napi szellõztetéshez, mert a hõ- és füstelvezetés céljából beépített nyitószerkezet egyben napi szellõztetésre is használható. Ez a beruházás megtérülése és az üzemeltetési költségek szempontjából sem elhanyagolható tényezõ.

A kiemelkedõ mûszaki tulajdonságokon túlmenõen esztétikus megjelenése, kiváló hõ- és hangszigetelése és páralecsapódási védelme alkalmassá teszi az NKV-TB nagy teljesítményû boltíves zsalus szellõzõt komfort (vagyis igényesebb) környezetben történõ alkalmazásra is, többek között szállodákban vagy irodaházakban.

www.autentsolutions.hu 

(x)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog