2009. október 17.

Ferde falak zsaluzása rendszerelemekkel

Ferde falak zsaluzása rendszerelemekkel

A szász fegyvertár új épületrészének magasabb, ferde falrészeit Peri SKS egyoldali kúszóállvány-egységek és Vario fatartós falzsaluzat alkalmazásával építették.

Daniel Libeskind neves építész merész tervei alapján modern, új épületrésszel egészítik ki az egykori szász fegyvertárat Drezdában. A régi épületek összhangját szokatlan, 100 méter hosszú, ék formájú, 30 méter magas, acélból és üvegből álló ékes csúcsú vasbeton szerkezet töri meg.

Jellemzők a sztárépítész Libeskindre a múzeum új épületrészéhez alkalmazott ferde, különböző irányba hajló látszóbeton falak, melyek különleges térérzetet nyújtanak. Az eredeti állapotába visszaállított egykori szász fegyvertárat kiegészítő új épületrész kivitelezésénél fontos szempont volt, hogy az építkezésből eredő terhek semmiképp se befolyásolják a régi épület állapotát.

Ferde falak zsaluzása rendszerelemekkel

Csapatmunka a kezdetektől

A Peri mérnökei és a kivitelező cég szakemberei már az ajánlatkészítési fázisban együtt készítették a zsalu- és állványterveket, a statikai számításokat, illetve az összeszerelési tervek kidolgozását. A közösen végzett munka – párosítva a Peri flexibilis rendszereit a határidőre történő szállítással – eredményesen zárult.

 

Látszóbeton-Team

A faltárcsákat magas látszóbeton minőségben (SB 4) kellett előállítani, melynek tervezői szempontból különösen nagy jelentősége volt. Úgynevezett „Látszóbeton-Team” koordinálta az építészek, építőipari cégek, zsalugyártók és -tervezők, valamint a betonszállítók munkáját. A zsalutechnikát és a betonreceptúrát folyamatosan igazítani kellett a helyszíni betonozási és betontömörítési műveletekhez.

Mivel a látszóbeton falakat a későbbi munkák során már se vágni, se fúrni nem lehetett, így a tervezéskor figyelembe kellett venni az összes áttörést és a hatalmas falvitrineket. A variábilis Vario GT 24 falzsalu rendszer megfelelő alapot nyújtott a komplikált alaprajzú, 3 és 39 fok közötti hajlásszögű falak előállításához. A tartótávolságot – az esetleges deformálódások minimalizálása érdekében – minden Vario falzsalu elemnél 25 centiméterre csökkentették. A zsaluzatot gyakran háromdimenzióban tervezték.

Ferde falak zsaluzása rendszerelemekkel

Formaalkotás rendszerzsaluzatokkal

A magasabb, ferde falrészeket Peri SKS egyoldali kúszóállvány-egységek és Vario fatartós falzsaluzat alkalmazásával építették. Így a múzeum közel 40 fokos előre- és hátradőlő belső falait lehetett betonozni, ezzel a járulékos betonterheket és felúsztató erőket biztonságosan tudták az építményben elvezetni. Speciális, Peri rendszerelemekből álló emelőtraverz segítségével lehetett az SKS/Vario egységeket az emelési egység súlypontjában megfogva daruval áthelyezni.

Statikai okokból minden falat és födémet a szerkezetépítés végéig alá kellett támasztani. Ehhez a Peri SRU acélhevedereit, UK 70 univerzális kuplungjait és SLS menetes támaszait alkalmazták. Könnyű, de nagy teherbírású alumínium Multiprop födémtámaszokkal és HD 200 nehézállványokkal lehetett a nagy terheket megbízhatóan levezetni. A 17 méter közeli falmagasságoknál a tartórendszer kiegészült a Peri UP modulállvány rendszerrel, ami belső állványként támasztotta alá a külső falakat és a födémzsaluzatot. Így az állványzat geometriailag igazítható volt a különböző, gyakran ferde felállítási felületekhez.

2010-től 19 ezer négyzetméteren lesz látogatható a drezdai Hadtörténeti Múzeum, ahol kronológiai és tematikus sorrendben válnak megtekinthetővé a német hadtörténet eseményei. A kiállítás nemcsak klasszikus fegyvertárként működik majd, hanem történelmi és aktuális témákhoz kapcsolódó egyéb kiállításoknak és rendezvényeknek is otthont ad. A kiállítási témák és az építészet interakciója egészen egyedi karaktert ad a múzeumnak.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog