Schöck

2010. február 17.

A talajhő az időjárástól függetlenül hasznosítható

A talajhő az időjárástól függetlenül hasznosítható

A megújuló energiaforrások hasznosításának egyik környezetbarát módja a talaj hőjének hasznosítása – a talajhő az időjárástól, illetve az évszaktól függetlenül hasznosítható, és már 1,2 méter mélységben rendelkezésre áll.

A Rehau a Raugeo rendszerekkel két alternatív megoldást kínál a talajból történő hőnyerésre, ami fűtésre és hűtésre egyaránt hasznosítható: a Raugeo szonda a föld mélyéből, a Raugeo kollektor pedig nagy területekről képes a hő kinyerésére. Mindkét rendszer zárt körben vonja ki a hőt a talajból. Hőközvetítő közegként a Raugeo csövekben keringtetett sóoldat szolgál, a kinyert hőt pedig hőszivattyú emeli a fűtéshez szükséges hőmérsékletre.

A talajhő az időjárástól függetlenül hasznosítható

 

Raugeo talajhőszondák

A talajhőszondák akár 150 méter mélységig is telepíthetők, mely mélységből – a talaj állandó hőmérsékletét kihasználva – hatékonyan nyerhető ki az energia.

• Raugeo PE-Xa szonda

A Raugeo PE-Xa dupla U-szondák különlegessége, hogy a szondaláb – a geotermikus szondák között egyedülálló módon – hegesztett kötések nélkül készül. A Raugeo PE-Xa szonda előre- és visszamenő ága egyetlen megszakítás nélküli vezetékből áll, melyet a szondalábnál speciális gyártási eljárással hajlítva gyártanak, és kiegészítő védelemként üvegszálerősítésű poliészter műgyanta bevonattal látnak el. Ezáltal a hegesztett kötéseknél teljesen kizárt a szivárgás kockázata, és garantált a maximális biztonság a szonda legmélyebb pontjánál is. A szondavezeték különleges anyagtulajdonságainak köszönhetően kimagaslóan ellenállóképes a karcolásokkal, horzsolásokkal és a pontszerű terhelésekkel szemben. (E termékekre a Rehau 10 év garanciát nyújt.)

• Raugeo PE 100 szonda

A Raugeo PE 100 geotermikus szondának a lába gyárilag hegesztett kivitelű (a hegesztett kötés minősége nyomáspróbával ellenőrzött). A különösen kis méretű (84 mm-es) szondaláb kis átmérőjű furatokat kíván, ami jelentősen csökkenti a fúrás költségeit.

A talajhő az időjárástól függetlenül hasznosítható

 

Raugeo talajhőkollektorok

A talajhőkollektorok elsősorban akkor alkalmazhatók, ha a fűteni kívánt épületek mellett nagy terület áll rendelkezésre. A Rehau a Raugeo kollektorrendszert különböző változatokban kínálja.

• Raugeo PE-Xa kollektor

A Raugeo PE-Xa kollektor – a Raugeo PE-Xa szondához hasonlóan – nagy nyomáson térhálósított polietilénből készül. Mivel az alapanyag nem érzékeny a karcolásokra, horzsolásokra és a pontszerű terhelésekre, általában a kiemelt talaj használható ágyazóanyagként. Ezáltal megtakarítható a talajcsere költsége, jelentősen csökkentve a fektetés kiadásait. A termett talaj jobb hővezető képességgel rendelkezik, mint például a homok, ezért ilyenkor javul a hatásfok és csökkennek az üzemeltetési költségek. A Raugeo PE-Xa kollektorcsövek további előnye a PE csövekhez képest, hogy jelentősen kisebb hajlítási sugárral fektethetők.

A talajhő az időjárástól függetlenül hasznosítható

A Raugeo PE-Xa kollektor beépítése

 

• Raugeo PE-Xa plus kollektor

A Raugeo PE-Xa plus kollektor EVOH-záróréteggel és PE-HD védőréteggel ellátott kivitelben készül, ezért olyan alkalmazásokhoz használható, amelyeknél a DIN 4726 szabványnak megfelelő oxigénzárásra van szükség (ezek olyan rendszerek, ahol a geotermikus rendszer és a fűtésrendszer nincs hidraulikusan elválasztva). Az EVOH-záróréteg nélkül a rendszer acélalkatrészei korrodálhatnak.

• Raugeo PE 100 kollektor

A Raugeo PE 100 kollektor leginkább olyan területeken használható, ahol idegen testek nélküli, jó minőségű talaj áll rendelkezésre. Ennek hiányában homokágyra van szükség (a homokágy védi a közegcsövet a hegyes kövek, vagy egyéb idegen testek okozta sérülésektől).

A talajhő az időjárástól függetlenül hasznosítható

A Raugeo PE 100 kollektor beépítése

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog