2010. október 19.

Hóban, viharban jó megoldás az alumínium tetőfedés

Hóban, viharban jó megoldás az alumínium tetőfedés

Fémlemez tetőhéjalások készítéséhez gazdaságos és tartós megoldás a Prefa alumínium alapanyagú zsindelyeinek és lemezeinek alkalmazása, akár műemléki környezetben is – derült ki azon az ausztriai tanulmányúton, amelyet a cég elsősorban műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek számára szervezett a közelmúltban.

A kiránduláson – melyen szerkesztőségünk munkatársa is részt vehetett – több neves műemléket láthattunk, főként Bécsben és Mariazellben, melyek felújításához (sőt, esetenként átalakításához) Prefa-termékeket alkalmaztak.

Ezek egyike az elegáns bécsi Hotel Sacher, mely 1876-ban nyílt meg, tulajdonosa a híres Sacher-torta feltalálójának fia volt. A műemléki védettség alatt álló, az osztrák főváros frekventált pontján álló épületet a 2004-2005 évek folyamán bővítették: új tetőtéri szintjén 40 új szállodai szoba, valamint wellnessrészleg nyílt; ez utóbbi nélkül ma már nem képzelhető el egy hotel gazdaságos működtetése.

Hóban, viharban jó megoldás az alumínium tetőfedés

A felújított-átalakított tetőhöz mintegy 2000 m2 cinkszürke Prefa-zsindelyt, 500 m2-nyi Prefalz korcolt lemezfedést, valamint 200 m2 homlokzati elemet, továbbá négyszög szelvényű ereszcsatornákat használtak. Eredetileg horganyzott acél anyag használatát tervezték, de cégül a Prefa alumínium tetőfedő anyagai mellett döntöttek. Ebben az is szerepet játszott, hogy – a szállodai működés idényjellegéhez igazodva – igen rövid idő alatt és a téli időszakban kellett végrehajtani a munkálatokat. (Márpedig az alumínium esetében nincs hidegtörés, ami más anyagok esetében kockázatossá teheti a téli kivitelezést.)

A Breitnerhof-lakótelep az 1940-es évek végén épült; a korszak karakteres építészeti jegyeit hordozó bérlakás-tömbök ma szintén műemléki védettséget élveznek. A házak Bécsnek olyan területén állnak, amelyre jellemző a gyakori viharos északi szél. Fényképfelvételek is vannak arról, hogy egy időben külön konténereket rendszeresítettek a telepen, ahová a lakók a szél által lesodort tetőcserepeket gyűjthették. Ez a probléma akkor oldódott meg, amikor a 2000-es évek közepén négy évig tartó munkálatok során teljes körűen felújították a telepet: a homlokzatokat hőszigetelték, a tetőtereket beépítették, a héjazatot pedig Prefa-termékekre cserélték, egyes épületeken pedig napkollektorokat is beépítettek.

Hóban, viharban jó megoldás az alumínium tetőfedés

Hóban, viharban jó megoldás az alumínium tetőfedés

Ausztriában a Prefa alumínium alapanyagú tetőfedő anyagainak széles körű alkalmazását – akár műemlékek esetében – az is elősegíti, hogy az ország éghajlatára jellemző jelentős hóterhelés és a gyakrabban előforduló viharos szél következtében eleve sok házon alkalmaztak fém tetőhéjazatot. A szélsőségesebbé váló időjárási körülmények között Magyarországon is mind gyakrabban merülhet fel ilyen anyagok alkalmazása. Mint a Prefa munkatársai a tanulmányúton felhívták a figyelmet, a fémlemezeken belül az alumínium anyag mellett szólhat, hogy olcsóbb, mint például a horgany, de ugyanolyan ellenálló, és a gyári felületi bevonatnak köszönhetően vissza tudja adni a patinásodott horgany látványát. (Egyébként a natúr alumínium is patinásodik, bár nem sötétedik be annyira, mint a horgany.) Az alumíniummal télen is kockázatmentesen lehet dolgozni, és igen toleráns anyag, azaz gond nélkül összeépíthető a horgany és acél anyagú szerkezetekkel (de a rézzel nem).

Akárcsak más fém tetőfedő anyagokat, a Prefa-termékeket is lehet zajcsillapítással ellátott változatban kapni. Vizsgálatok kimutatták, hogy ha deszkázatra fektetjük, a fémlemez tetőfedéseken sem hangosabb az eső zaja, mint a cserépfedéseken. Ugyanakkor a legintenzívebb jégeső hatására sem törik el vagy szakad át; az esetleg deformálódott – tehát csak esztétikai értelemben károsodott – elemeket pedig egyszerűen ki lehet cserélni.

A mezőgazdasági egyetem felújított tetőjének részlete Bécsben:

Hóban, viharban jó megoldás az alumínium tetőfedés

A Természettudományi Múzeum tetőjét szintén Prefa-termékekkel újították fel:

Hóban, viharban jó megoldás az alumínium tetőfedés

Fémlemez fedésű tetők Mariazellben:

Hóban, viharban jó megoldás az alumínium tetőfedés

 

hírlevél-feliratkozás

épjog