2010. december 12.

Fűtés biokomponensekkel kevert könnyűolajjal

Fűtés biokomponensekkel kevert könnyűolajjal

A biotüzelőanyagok (például repceolaj) fűtéstechnikai alkalmazásának előfeltétele, hogy problémamentesen legyenek felhasználhatók a jelenleg kapható fűtőberendezésekhez. A Weishaupt aktív részvevője az Európa-szerte zajló, a biotüzelőanyaggal működő fűtőkészülékek fejlesztéseire irányuló kísérletsorozatnak.

Amellett, hogy a Weishaupt a saját kutatási és fejlesztési intézetében rengeteg vizsgálatot végez, meghatározó módon vesz részt egy európai üzemeltetési kísérletben: az EHI (Európai Fűtési Ipar Szövetsége) és az Eurofuel (Európai Tüzelőolajgyártók Szövetsége) vezetésével biodízel és kénszegény fűtőolaj keverékének időbeli – több fűtési időszakon keresztüli – viselkedésére, tartósságára vonatkozó teszteket végeznek már üzemben lévő fűtőberendezéseken. Biodízel fűtőolajként metanollal nemesített növényi olajat, Fame zsírsavmetilésztert alkalmaznak.

 

Fűtés biokomponensekkel kevert könnyűolajjal

 

A vizsgálatok Németországban, Angliában, Franciaországban, Luxemburgban, Belgiumban, Ausztriában és Svájcban folynak. A járatos olaj fűtési rendszereket kénszegény EL tüzelőolaj és 5 százalék Fame keverékével üzemeltetik – és az eredmények több év óta egyértelműen pozitívak.

Az európai kísérletek és a több éves, próbalángcsövön végzett vizsgálatokkal szerzett tapasztalatok alapján kifejlesztett több Weishaupt tüzelőberendezés (15 kW-tól 22 MW-ig), valamint a WTU-sorozatú olaj fűtőrendszerek üzemeltethetők kénszegény EL fűtőolajjal, illetve biokomponensekkel kevert EL tüzelőolajjal is.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog