2011. január 17.

Falfelújítás előtt meg kell ismerni az épület sajátos problémáit

Falfelújítás előtt meg kell ismerni az épület sajátos problémáit

Az épületek megjelenésének legmeghatározóbb része a homlokzat. Magyarországon a statisztikai adatok szerint 1 millió épület küzd vizesedési problémával, aminek leggyakoribb következménye a homlokzat károsodása. A korszerű épületfelújítás alapja a szükséges munkák megkezdése előtt végzett épületdiagnosztika.

A homlokzatnak – legyen szó vályogházról, téglaépületről vagy panelházról – szerepe van az épület védelmében, óvnia kell azt a külső behatásoktól, és egyúttal teljesítenie kell bizonyos épületfizikai követelményeket is. Az épületek felújításának egyik legáltalánosabb oka a falazat, homlokzat vizesedése. Az MI-04-320 irányelv előírásai szerint vett falminták alapján megállapíthatók a falazat nedvesedésének és sóterhelésének okai, mértéke és összetétele. A nedves lábazatok, lábazat feletti homlokzatok felújításakor a vízzáró felújító rendszerek használata éppen olyan fontos, mint a homlokzat egységes, esztétikus kialakítása.

 

Falfelújítás előtt meg kell ismerni az épület sajátos problémáit Falfelújítás előtt meg kell ismerni az épület sajátos problémáit

 

A KSH adatai szerint a magyarországi épületállomány (4 300 000 lakóegység) negyede, körülbelül 1 millió épület 1945 előtt épült; az 1945 és 1990 között készült épületek száma 2 600 000, ezekből az iparosított technológiával épült lakások száma 708 000 darab. A statisztikai adatok szerint ebből 1 millió épület küzd vizesedési problémával.

 

A felújítások feltételei

A magyarországi épületállomány jelentős rész sem esztétikailag, sem épületfizikai szempontból nem felel meg a mai kor elvárásainak. Ezek felújítása nemzetgazdasági, környezetvédelmi és szociális szempontok miatt is elkerülhetetlen. A minőségi, értéknövelő, energiahatékony és esztétikus épületeket eredményező felújításhoz anyagi források mellett többek között szükség van segítő és kiszámítható szabályozásra, magas tudású építészekre, korszerű technológiákra és anyagokra, valamint képzett kivitelező szakembergárdára.

 

A felújítási technológia meghatározása előtt

Minden ház egyedi, más és más problémákkal küszködik, így az épületfelújítások is különböző technológiát, anyagokat stb. igényelnek. De minden korszerű és költséghatékony felújítás alapja az épület sajátos problémáinak megismerése, és az optimális felújítási megoldás megkeresése. Ennek egyik legfontosabb lépése: a felújítási munkát szakmailag megalapozó alapos és korrekt faldiagnosztika.

 

www.weber-terranova.hu

Falfelújítás előtt meg kell ismerni az épület sajátos problémáit

(x)

 

Kapcsolódó cikkek:

epitkezesinfo

hírlevél-feliratkozás

épjog