2011. július 11.

A hőhídmegszakító hatékonysága jórészt a vasaláson múlik

A hőhídmegszakító hatékonysága jórészt a vasaláson múlik

Az erkélylemezeknél kialakuló hőhidak elkerülésére nyújt biztonságos megoldást a Schöck Isokorb elem: a külső és belső vasbeton lemezt egymástól elválasztó, és hőszigetelő kapcsolattal összekötő elemmel jobb hőtechnikai tulajdonságok érhetők el, mint a hagyományosan használt „körbeszigeteléssel”.

Ez azonban csak megfelelő, rozsdamentes betonacél vasalás alkalmazásával teljesül – ez a hőhídmegszakítás hatékonyságát alapvetően meghatározó tényező. A rozsdamentes betonacél alkalmazásának nemcsak a hosszú élettartam szempontjából van jelentősége, hanem hőtechnikailag is fontos szerepet játszik. Sokan nem tudják, hogy a rozsdamentes betonacél hővezetése négyszer(!) rosszabb, mint a hagyományos acélé: a rozsdamentes acél hővezetési tényezője λ=13,8 W/mK, míg a normál betonacélé: λ=48–55 W/mK. Mivel a hőhídmegszakító elemek hőszigetelő képességét döntően az alkalmazott vasalás – anyaga és mennyisége – határozza meg, könnyen belátható, hogy hagyományos betonacél használatával nem lehet számottevő javulást elérni az elemek hőtechnikai paramétereiben.

 

A hőhídmegszakító hatékonysága jórészt a vasaláson múlik

 

A lényeg, azaz a hatékonyság tehát a részletekben rejlik: amennyiben a hőhídmentes kapcsolatban lévő vasak nem rozsdamentes acélból készülnek, a hőhídmegszakító elem nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket.

 

A hőhídmegszakító hatékonysága jórészt a vasaláson múlik

 

Kapcsolódó cikkek:

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Tetőtér-beépítés: itt nézhető meg az új követelményekről és kockázatokról szóló konferencia videófelvétele

A kulturális örökség védelméért felelős miniszter megváltoztathatja az örökségvédelmi hivatal véleményét

Rendkívüli öntözési célú vízhasználat

Épületenergetikai szempontból mely épületek tekinthetők hatósági épületnek?

TETŐTÉR-BEÉPÍTÉS, ÚJ KÖVETELMÉNYEK ÉS KOCKÁZATOK – 2019. június 13-ig még ingyen megnézhetők a konferencia előadásai