autodesk

2014. február 26.

A vízszigetelést is tervezni kell

A vízszigetelést is tervezni kell

A nedvesség jelentős, közvetve és közvetlenül is jelentkező károkat okozhat: a vizes falak, szerkezetek károsítják az egészséget és tönkreteszik az épületeket. A homlokzatok védelme – ahol a többnyire függőleges felületet csak időszakosan éri a csapadék – megoldható víztaszító festékkel vagy színes vékonyvakolattal.

Más eszközökhöz kell nyúlni, ha az adott szerkezet rendszeresen, illetve folyamatosan víz hatásának van kitéve – ilyenkor meg kell akadályozni a víz behatolását az alapfelületbe, bizonyos esetekben pedig gondoskodni kell a vízzáráson kívül a párazárásról is.

A Lasselsberger-Knauf Kft. kínálatában sokféle, célterületekre kifejlesztett kenhető szigetelőanyag található.

Az Aquastop Plus és a Flächendicht folyékony fólia elsősorban fürdőszobák gipszkarton falazatainak és padlóinak szigetelőanyaga, víz- és párazáró tulajdonságú. Kizárólag beltéren alkalmazható a nem folyamatos vízterhelésű felületeken.

Az Aquastop egykomponensű, cementbázisú szigetelőanyag megakadályozza a használati vizek falszerkezetbe történő behatolását. Tartós vízterheléseknél rugalmas anyagok alkalmazandók.

Az Aquastop Flex M egykomponensű, gyorskötésű, rugalmas, cementbázisú kenhető szigetelés használható beltéren, fürdőszobákban, az Aquastop Flex kül- és beltéren, üzemi fürdőkben, csapvízzel feltöltött úszómedencékben, tűzivíztározókban, teraszokon, erkélyeken.

Az Elastoschlämme 2K nagy rugalmasságú, szulfátálló, repedésáthidaló, kétkomponensű szigetelőanyag, ami még termálvízzel töltött medencéknél, mezőgazdasági tárolóknál, szennyvíztisztítóknál is használható.

Speciális igényeknek felel meg az Elastopox epoxibázisú rugalmas szigetelőanyag. Csőáttörések, csőcsatlakozások kialakításánál, vegyi terheléseknél, agresszív termálvizeknél és tengervíznél is használható.

A vízszigetelést is tervezni kell

 

A speciális részletek feltárása is fontos

A szigetelőanyagok alkalmazási területeinek ismeretén kívül fontos, hogy a tervezés és a kivitelezés során az adott feladat speciális részleteit feltárjuk, és ezek ismeretében dolgozzuk ki a szigetelési technológiát. A különböző rendeltetésű helyiségekkel szemben más-más követelményeket támasztunk. Mindenekelőtt megkülönböztetünk viszonylagos és teljes szárazságot.

Viszonylagos szárazságon azt értjük, hogy a határoló épületszerkezeten (falakon, padlón, födémen) átjutó nedvesség a szerkezetben vagy annak felületén elpárolog, de víz – folyékony halmazállapotában – nem jut a helyiségbe. Ezekben a terekben a levegő páratartalma 65 % felett is lehet. A teljes szárazság (porszárazság) azt jelenti, hogy egyáltalán nem jut nedvesség a szerkezetbe, illetve a helyiségbe, és a levegő relatív páratartalma maximum 65 %.

Értelemszerűen teljes szárazsági követelmény esetén vízhatlan szigetelést kell kialakítani, a viszonylagos szárazsági követelmény pedig vízzáró szigeteléssel is kielégíthető. A vízhatlan szigetelés egyáltalán nem ereszt át nedvességet, a vízzáró szigetelés pedig csak annyit, ami a belső oldalon képes elpárologni.

Aki hosszú távra tervez, annak érdemes alaposan körüljárnia a témát, különösen akkor, ha az ideális ár-érték arányt is szeretné megtalálni. A Lasselsberger-Knauf Kft. a vízszigetelés területén is nemcsak folyamatos fejlesztéseivel, egyedi igényekre kifejlesztett termékeivel, hanem ingyenes tanácsadással is segíti partnereit.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog