2014. október 06.

A vízügyi, vízvédelmi hatósági jogkörök a katasztrófavédelemhez kerültek

A vízügyi, vízvédelmi hatósági jogkörök a katasztrófavédelemhez kerültek

Megszűnt az Országos Vízügyi Hatóság 2014. szeptember 10-én, jogutódjaként a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, valamint a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerveihez került a vízügyi hatósági és szakhatósági, továbbá a vízvédelmi hatósági és szakhatósági jogkör.

Vízügyi hatóságként és szakhatóságként, továbbá területi vízvédelmi hatóságként és szakhatóságként – ha kormányrendelet eltérően nem rendelkezik – első fokon a 12 megyei katasztrófavédelmi igazgatóság jár el. A másodfokú hatósági jogkört a kormány – országos illetékességgel – a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságához telepítette. A főigazgatóság országos vízügyi hatóságként az első fokú vízügyi hatósági vagy szakhatósági, vízvédelmi hatósági vagy szakhatósági eljárást és döntést támadó jogorvoslat esetén, másodfokon jár el. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tehát 2014. szeptember 10. napjától az Országos Vízügyi Hatóság jogutódja. A kijelölt megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok pedig a területileg illetékes vízügyi hatóságok jogutódjai. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vízügyi igazgatási feladatait továbbra is a tizenkét területi vízügyi igazgatóság látja el.

A változás hátteréről és egyéb részleteiről az Építésijog.hu portálon található bővebb ismertetés. Mint a cikkből kiderül, változott a vízügyi hatóság eljárásaiban közreműködő szakhatóságok kijelölése is, továbbá módosult az ügyintézési határidő a szakhatósági állásfoglalás tekintetében. Erről itt olvashatnak tájékoztatást az Építésijog.hu előfizetői:

http://epitesijog.hu/figyelo/1644-a-vizugyi-vizvedelmi-hatosagi-jogkoroket-a-katasztrofavedelmi-hatosagok-gyakoroljak

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog