Deceuninck

 

2014. június 04.

Eltakart szerkezetek ellenőrzése – megoldódhat egy régi vita

Eltakart szerkezetek ellenőrzése – megoldódhat egy régi vita

A kivitelező és az építtető között örök vita, hogy az építtető ellenőrzési jogát mikor gyakorolhatja, és az építtető a már eltakart (beépített) munkarészeket, anyagokat megvizsgálhatja-e. Ha igen, akkor is kérdés, hogy az utólagos vizsgálattal járó bontási munkák költségeit ki viseli.

Mint az Építésijog.hu portál cikkében olvasható, a jogalkotó az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (Kivitelezési kódex) 2014. március 15-i hatállyal történő kiegészítésével a fenti kérdésekre próbál választ adni. Egyben összhangot teremt a Kivitelezési kódex és a módosuló a Teljesítésigazolási Szakértői Szervvel kapcsolatos egyes kérdésekről szóló rendelet 2014. március 15-én hatályba lépett változásai között.

A Kivitelezési kódex 2014. március 14-ig hatályos szövege már az építési műszaki ellenőr feladatává tette, hogy a munkák eltakarása előtt azok mennyiségi és minőségi ellenőrzését el kell végeznie. A műszaki ellenőr feladata, felelőssége az eltakart szerkezetek vonatkozásában kétféle területen is változott.

Egyrészt 2014. március 15-étől az építési műszaki ellenőr ellenőrzési kötelezettsége az eltakarásra kerülő szerkezetekre terjed ki. A módosításban pontosították a korábbi „eltakart munkák" meghatározását is, mivel a hétköznapi és műszaki értelemben véve egy építkezésen általában eltakart tárgyakról, elemekről (szerkezetekről) beszélhetünk, nem pedig a munkavégzés eltakarásáról, így az „eltakart szerkezetek" kifejezés műszakilag egzaktabb meghatározásnak számít.

Másrészt az építési műszaki ellenőr feladatává tették, hogy meghatározza a műszakilag indokolt további vizsgálatokat és ellenőrzéseket. Ez azt jelenti, hogy – nem az építtetőnek és nem a kivitelezőnek, hanem – a műszaki ellenőrnek kell előre kijelölnie, hogy milyen munkafolyamatok esetében van szükség az eltakarás előtti ellenőrzésre. Ennek azért is van óriási jelentősége, mert így a műszaki ellenőr felelősségi körébe kerül az ellenőrzés kijelölése, és ezen keresztül az ellenőrzés elvégzéséhez kapcsolódó vizsgálatok költségéről való döntés is (csak a kijelölt, de elmulasztott ellenőrzések költsége követelhető a kivitelezőtől).

Az építtető feladatainak bővüléséről, a kivitelező feladatainak bővüléséről, valamint az eltakart szerkezetek ellenőrzési költségeinek viseléséről is részletesen ír az Építésijog.hu cikke, melyet itt olvashatnak el a portál előfizetői:

http://epitesijog.hu/figyelo/1567-az-eltakarasra-kerulo-munkareszek-utolagos-ellenorzesenek-feltetelei

 

(Az előfizetés lehetőségéről itt lehet bővebbet megtudni: http://epitesijog.hu/elofizetes )

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog