2014. június 17.

Most már a tervezőt is terheli felelősség a felvonó építésekor

Most már a tervezőt is terheli felelősség a felvonó építésekor

A felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló új kormányrendelet részletesen meghatározza azokat a szempontokat, amelyekért a tervezőt terheli felelősség. A tervezőnek írásbeli nyilatkozatot kell tennie a megfelelő műszaki biztonsági szint eléréséről.

A 2014. június 4-éig hatályos korábbi rendelet műszaki biztonsági követelmények betartására a tervezők tekintetében semmilyen tételes követelményt nem tartalmazott.

A felvonót és mozgólépcsőt az a szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező személy tervezhet, aki legalább öt év tervezői gyakorlattal rendelkezik, és a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékben szerepel. Tervezői jogosultsággal alapképzésben vagy mesterképzésben szerzett szakképzettséggel, gépészmérnöki vagy okleveles gépészmérnöki, villamosmérnöki vagy okleveles villamosmérnöki, közlekedésmérnöki vagy okleveles közlekedésmérnöki oklevéllel rendelkező személyek rendelkezhetnek – ismerteti az új jogszabály előírásait az Építésijog.hu portál cikke.

A jogalkotó a műszaki biztonsági követelmények betartásának elsőrangú felelősévé a tervezőt jelöli meg. Ennek hangsúlyozását szolgálja, hogy a rendelet az általános felelősségen túl tételesen felsorolja a tervező felelősségét az egészségvédelmi előírások, a tűzvédelmi előírások, a balesetelhárítási és a munkavédelmi előírások, valamint a környezetvédelmi követelmények betartásáért. A tervező felelőssége a gazdaságossági szempontok érvényesítése is.

Mint a cikk szerzője hangsúlyozza, az alapvető műszaki biztonsági követelmények teljesülését szintén a jogosultsággal rendelkező tervező igazolhatja. A megfelelő műszaki biztonsági szint eléréséről, fenntartásáról a tervezőnek a hatósági eljárás során írásban nyilatkoznia kell.

Az ismertetőből kiderül továbbá, hogy ha a tervezett tevékenység építési engedélyhez kötött építési, bontási tevékenységgel nem jár, a létesítést, a használatbavételt, az áthelyezést, a berendezés főbb műszaki adatainak megváltozásával járó átalakítását, bontását első fokon a fővárosi és megyei kormányhivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatósága, másodfokon országos illetékességgel az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyezi. Ezen engedélyezési eljárásokban kötelezően előírt tervezői nyilatkozat tartalmát pontosan meghatározza az új kormányrendelet melléklete.

További részleteket az új rendelkezésről itt találhatnak az Építésijog.hu portál előfizetői:
http://epitesijog.hu/figyelo/1609-a-tervezo-felelossege-a-felvonok-tervezese-soran

A felvonókkal kapcsolatos engedélyezési eljárások hatóságairól itt található ismertetés:
http://epitesijog.hu/figyelo/1608-a-felvonok-engedelyezo-hatosagai

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog