2022. április 21.

Az átszellőztetett homlokzatok sokoldalú rögzítési megoldásai

Az átszellőztetett homlokzatok sokoldalú rögzítési megoldásai

A fischer ACT homlokzati rendszerei a műszaki és gazdaságossági előnyei mellett nagy tervezési szabadságot is nyújtanak.

Az ACT (Advanced Curtain Wall Technique) rendszerrel a fischer építészeknek és tervezőknek kínál innovatív, magas színvonalú, komplett rendszert szellőztetett homlokzatok rögzítéséhez. Az ACT rendszer egyedülálló: lehetővé teszi akár 20 mm vastag homlokzati terméskő panelek és 8, illetve 10 mm vastag ESG és TVG üvegtáblák rögzítését is. A hátsókúpos, pontmegfogású dübelek – a lap súlyának megfelelő darabszámban – szabadon elhelyezhetők a panel hátoldalán. A panelek cseréje egyszerű, de fedőpanelek is könnyen és sokféleképpen csatlakoztathatók.

Az átszellőztetett homlokzatok sokoldalú rögzítési megoldásai

A fischer ACT rendszer megnyitja az utat az esztétikus, egységes megjelenésű homlokzatok egyszerű és költséghatékony tervezéséhez. Ez az FZP II fischer Zykon panelhorgonynak köszönhető, amely tulajdonképpen egy előre kifúrt hátsókúpos furatba telepített, feszítésmentes rögzítőrendszer. A panelhorgonnyal kombinált hátsókúpos technológia biztosítja, hogy az illesztéseknél láthatatlanok maradnak a rögzítőelemek. Ezzel a technológiával a dübel maximális terhelhetősége a hagyományos rögzítések többszöröse. Mivel a horgony pozicionálása optimalizálható, a panelen belüli hajlítónyomatékok körülbelül 50 százalékkal kisebbek, mint a hagyományos rendszereknél. Ez kisebb panelvastagságot és nagyobb méretű táblák alkalmazását teszi lehetővé, különböző panelvastagságok esetén pedig az eltérések távtartó horgonytípusokkal kompenzálhatók.

Az átszellőztetett homlokzatok sokoldalú rögzítési megoldásai

Az ACT technológia tökéletesen ötvözi a panelhorgonyok, az egyedi tartószerkezetek és a kifinomult fúrási technológia alkalmazását. Ennek előnye a gyors, egyszerű és az időjárási viszonyoktól független szerelhetőség az építkezés helyszínén.

A BWM háttérszerkezet alkalmas látszó, valamint rejtett rögzítési megoldásokhoz is. Látszó rögzítés esetén elegendő a teherhordó szerkezetbe rögzített fali konzol és a hozzá szegecsekkel rögzített vertikális T, illetve L profil, amire ragasztással vagy szegecseléssel rögzíthető a homlokzati lap. Rejtett rögzítés esetén ezekhez társul még egy horizontális C profil is, amire az FZP II dübellel fúrt lapok egy akasztófül segítségével rögzíthetők. Míg a látszó rögzítés a kevesebb felhasznált elemnek köszönhetően költséghatékonyabb és gyorsabb, addig az esztétika a rejtett rögzítés mellett szól. Ahogyan az is, hogy a dübelek egy későbbi lapsérülés esetén könnyedén cserélhetők, vagy hogy az akasztófülek segítségével a rögzítés mögötti szerelésnél a burkolati lapok kényelmesen leemelhetők, illetve visszahelyezhetők.

A fischer homlokzati rendszerek szinte minden burkolóanyaghoz nyújtanak rögzítési megoldást. A homlokzati panelek, például a szálcement vagy a HPL látható rögzítése szegecsekkel vagy csavarokkal oldható meg és rejtett mechanikus rögzítéssel, FZP-T-vel is. A kerámia és a terrakotta kapcsos megoldásai láthatóan és rejtve egyaránt megvalósíthatók. Speciális rögzítőprofilok állnak rendelkezésre a fémkazetták rejtett rögzítéséhez.

A fischer Zykon panelhorgonyok alkalmazhatók:

• terméskőhöz 20 mm-es panelvastagságtól,

• kerámiához 10 mm-es panelvastagságtól,

• vékony homlokzati panelekhez 8 mm-es panelvastagságtól,

• üveghez – ez a világ első, nem átmenő szerelésű, rejtett üvegrögzítési lehetősége, ami egyrétegű biztonsági üvegekhez (ESG vagy ESG-H 10 mm vastagság) és laminált biztonsági üveghez (VSG 8+10 mm vastagság) használható.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

épjog