Deceuninck

 

2020. április 06.

Akár zsebre is vágható: Fischer-támogatás a tervezéstől a kivitelezésig

Akár zsebre is vágható: Fischer-támogatás a tervezéstől a kivitelezésig

A kivitelezés teljes folyamatát végigkísérik a Fischer által a rögzítéstechnikai területén nyújtott szoftveres támogatások: a tervezéshez termékadatbázissal, a méretezéshez intelligens szoftverrel, a terepi munka sikeréhez pedig okostelefonos alkalmazással járulnak hozzá. Miért is fontos mindez?

 

Ideális esetben már a tervezőasztalon felelős döntés születik arról, hogy milyen rögzítéstechnikai eszközök és alkalmazások tartják helyükön a szerkezeti elemeket. Kevésbé ideális esetben a kivitelezés előkészítésekor, vagy éppen annak folyamatában kezdődik a megfelelő eszközök keresése. Ezekre még ma is sokan úgy tekintenek, mint afféle jelentéktelen apróságokra. Pedig a rögzítések területén nincs helye az improvizálásnak: hosszú távon is megbízható stabilitás hiányában – amennyiben baleset forrása lesz egyes elemek nem megfelelő rögzítése – ugyanis nem sok örömet fog okozni egy még oly imponáló megjelenésű épület. A rögzítéstechnikai világcég Fischer ezért ad meg minden segítséget a méretező szoftvertől a CAD-adatbázison át az okostelefonra telepíthető információs gyorssegélyig.

Akár zsebre is vágható: Fischer-támogatás a tervezéstől a kivitelezésig

 

Termékek a tervezéshez egy gombnyomásra

A CAD termékadatbázisban a Fischer teljes termékpalettája megtalálható, és integrálható a tervezés folyamatába, értékes időt és energiát takarítva meg a használatával. A CAD (computer aided design) szoftvercsaládba tartozó programok az építőmérnökök, építészmérnökök és a gépészmérnökök legalapvetőbb tervezőeszköze: azt ilyen szoftverekkel készült tervekkel, rajzokkal szinte minden műszaki területen dolgozó szakember naponta találkozik. A két- és háromdimenziós tervek, modellek készítésére is alkalmas szoftverek megfeleltetik az adatbázisukba importált konkrét termékek tulajdonságait a tervnek, ami így pontosabb és megbízhatóbb lesz. Nem szükséges részletezni, milyen előnye van annak, ha nem kell vesződni a felhasználni kívánt dübelek, csavarok, horgonyok, ragasztók és egyéb rögzítéstechnikai eszközök tervbe illesztésével és terméktulajdonságaik megadásával – mindezeket a CAD termék adatbázis megteszi, és kezeli a tervező helyett. A Fischer-termékeket szinte minden szabványos CAD-szoftverbe egy mozdulattal lehet importálni az adatbázis letöltésével.

 

Az építész tervez, a Fischer méretez

A Fixperience méretező szoftver több éve favorit az ingyenes támogató programok piacán: a különböző modulokban elérhető, regisztráció fejében díjmentesen letölthető Fixperience a hosszadalmas számolgatás alól mentesíti a tervezőt, rajzolót vagy statikust. A két méltán legnépszerűbb modul a C-Fix és a Rail-Fix. Előbbi lehetővé teszi a nagyszilárdságú acéldübelek és vegyi rögzítések vizsgálatát betonszerkezetek esetében, míg utóbbi az erkély- és lépcsőkorlátok rögzítésének méretezésében segít. A modulok használatával a teljes projekteket és egyedi alkalmazásokat célzottan és költséghatékonyan lehet tervezni a fischer aktuális termékkínálatával, akár közvetlenül a falazatban.

A Fixperience egyik nagy előnye, hogy a CPR-rendeletnek megfeleltethetően, a nemzetközi szabványok szerint dolgozik, és használatával kinyerhetők a rögzítéstechnikai megoldásokra vonatkozó részletes adatok is. A szoftver Európa-szerte megfelel a tervezési szabványoknak (ETAG 001 és EC2, valamint az EC1, EC3 és EC5), emellett van lehetőség az összes erő- és mértékegység megválasztására. A méretezőszoftver a strukturáltan bevitt adatok alapján számított modellt grafikus módon jeleníti meg 3D-ben vagy 2D-ben, és a látványt az adatok változtatásához igazodva frissíti; rosszul választott dübelméret esetén pedig hibaüzenettel reagál.

Óriási előnye a programnak, hogy használatával hibás vagy instabil rögzítési pont egyáltalán nem hozható létre! A szoftver által a méretezéshez végzett, lekövethető számítások hasznos kiegészítői lehetnek a műszaki dokumentációnak. A Fixperience tehát számol, méretez, modellez, adatokat összegez a legkülönfélébb rögzítéstechnikai területeken – ezáltal a felhasználóknak értékes időt spórol meg.

 

 

Helyszíni segítség rögzítéstechnikai dilemmákhoz

Akár zsebre is vágható: Fischer-támogatás a tervezéstől a kivitelezésigA Professional App rögzítéstechnikai gyorssegély a terepi munkához: a rögzítési megoldásokhoz szolgáló mobil útmutató az építkezés helyszínén nyújt hasznos információkat. A digitális ismertető segítségével az építkezés helyszínén meghatározhatók a megfelelő rögzítési megoldások, sőt, még az adott termékeket kínáló helyi kereskedőket is könnyen meg lehet találni. Az alkalmazás a kihívásokra kínált megoldásokat tekintve egészen összetett ajánlásra is képes: nemcsak egyszerű horgonyt, megfelelő dübelt segít választani, de akkor se jön zavarba, ha egy ragasztóból, menetes szárból és szitahüvelyből álló átfogó megoldásra van szükség.

A teherhordó szerkezetre, a rögzítendő tárgy méretére, a beépítés típusára és az alkalmazandó terhelésekre vonatkozó információk megadásával az alkalmazás által kínált szolgáltatások széles skálája érhető el. Az alkalmazás a Google Play Store-ból és az Apple App Store-ból egyaránt díjmentesen elérhető.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog