2020. április 06.

Akár zsebre is vágható: Fischer-támogatás a tervezéstől a kivitelezésig

Akár zsebre is vágható: Fischer-támogatás a tervezéstől a kivitelezésig

A kivitelezés teljes folyamatát végigkísérik a Fischer által a rögzítéstechnikai területén nyújtott szoftveres támogatások: a tervezéshez termékadatbázissal, a méretezéshez intelligens szoftverrel, a terepi munka sikeréhez pedig okostelefonos alkalmazással járulnak hozzá. Miért is fontos mindez?

 

Ideális esetben már a tervezőasztalon felelős döntés születik arról, hogy milyen rögzítéstechnikai eszközök és alkalmazások tartják helyükön a szerkezeti elemeket. Kevésbé ideális esetben a kivitelezés előkészítésekor, vagy éppen annak folyamatában kezdődik a megfelelő eszközök keresése. Ezekre még ma is sokan úgy tekintenek, mint afféle jelentéktelen apróságokra. Pedig a rögzítések területén nincs helye az improvizálásnak: hosszú távon is megbízható stabilitás hiányában – amennyiben baleset forrása lesz egyes elemek nem megfelelő rögzítése – ugyanis nem sok örömet fog okozni egy még oly imponáló megjelenésű épület. A rögzítéstechnikai világcég Fischer ezért ad meg minden segítséget a méretező szoftvertől a CAD-adatbázison át az okostelefonra telepíthető információs gyorssegélyig.

Akár zsebre is vágható: Fischer-támogatás a tervezéstől a kivitelezésig

 

Termékek a tervezéshez egy gombnyomásra

A CAD termékadatbázisban a Fischer teljes termékpalettája megtalálható, és integrálható a tervezés folyamatába, értékes időt és energiát takarítva meg a használatával. A CAD (computer aided design) szoftvercsaládba tartozó programok az építőmérnökök, építészmérnökök és a gépészmérnökök legalapvetőbb tervezőeszköze: azt ilyen szoftverekkel készült tervekkel, rajzokkal szinte minden műszaki területen dolgozó szakember naponta találkozik. A két- és háromdimenziós tervek, modellek készítésére is alkalmas szoftverek megfeleltetik az adatbázisukba importált konkrét termékek tulajdonságait a tervnek, ami így pontosabb és megbízhatóbb lesz. Nem szükséges részletezni, milyen előnye van annak, ha nem kell vesződni a felhasználni kívánt dübelek, csavarok, horgonyok, ragasztók és egyéb rögzítéstechnikai eszközök tervbe illesztésével és terméktulajdonságaik megadásával – mindezeket a CAD termék adatbázis megteszi, és kezeli a tervező helyett. A Fischer-termékeket szinte minden szabványos CAD-szoftverbe egy mozdulattal lehet importálni az adatbázis letöltésével.

 

Az építész tervez, a Fischer méretez

A Fixperience méretező szoftver több éve favorit az ingyenes támogató programok piacán: a különböző modulokban elérhető, regisztráció fejében díjmentesen letölthető Fixperience a hosszadalmas számolgatás alól mentesíti a tervezőt, rajzolót vagy statikust. A két méltán legnépszerűbb modul a C-Fix és a Rail-Fix. Előbbi lehetővé teszi a nagyszilárdságú acéldübelek és vegyi rögzítések vizsgálatát betonszerkezetek esetében, míg utóbbi az erkély- és lépcsőkorlátok rögzítésének méretezésében segít. A modulok használatával a teljes projekteket és egyedi alkalmazásokat célzottan és költséghatékonyan lehet tervezni a fischer aktuális termékkínálatával, akár közvetlenül a falazatban.

A Fixperience egyik nagy előnye, hogy a CPR-rendeletnek megfeleltethetően, a nemzetközi szabványok szerint dolgozik, és használatával kinyerhetők a rögzítéstechnikai megoldásokra vonatkozó részletes adatok is. A szoftver Európa-szerte megfelel a tervezési szabványoknak (ETAG 001 és EC2, valamint az EC1, EC3 és EC5), emellett van lehetőség az összes erő- és mértékegység megválasztására. A méretezőszoftver a strukturáltan bevitt adatok alapján számított modellt grafikus módon jeleníti meg 3D-ben vagy 2D-ben, és a látványt az adatok változtatásához igazodva frissíti; rosszul választott dübelméret esetén pedig hibaüzenettel reagál.

Óriási előnye a programnak, hogy használatával hibás vagy instabil rögzítési pont egyáltalán nem hozható létre! A szoftver által a méretezéshez végzett, lekövethető számítások hasznos kiegészítői lehetnek a műszaki dokumentációnak. A Fixperience tehát számol, méretez, modellez, adatokat összegez a legkülönfélébb rögzítéstechnikai területeken – ezáltal a felhasználóknak értékes időt spórol meg.

 

 

Helyszíni segítség rögzítéstechnikai dilemmákhoz

Akár zsebre is vágható: Fischer-támogatás a tervezéstől a kivitelezésigA Professional App rögzítéstechnikai gyorssegély a terepi munkához: a rögzítési megoldásokhoz szolgáló mobil útmutató az építkezés helyszínén nyújt hasznos információkat. A digitális ismertető segítségével az építkezés helyszínén meghatározhatók a megfelelő rögzítési megoldások, sőt, még az adott termékeket kínáló helyi kereskedőket is könnyen meg lehet találni. Az alkalmazás a kihívásokra kínált megoldásokat tekintve egészen összetett ajánlásra is képes: nemcsak egyszerű horgonyt, megfelelő dübelt segít választani, de akkor se jön zavarba, ha egy ragasztóból, menetes szárból és szitahüvelyből álló átfogó megoldásra van szükség.

A teherhordó szerkezetre, a rögzítendő tárgy méretére, a beépítés típusára és az alkalmazandó terhelésekre vonatkozó információk megadásával az alkalmazás által kínált szolgáltatások széles skálája érhető el. Az alkalmazás a Google Play Store-ból és az Apple App Store-ból egyaránt díjmentesen elérhető.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

épjog