2019. október 24.

Az építész tervez, a fischer méretez

Az építész tervez, a fischer méretez

A tervezői munka meglehetősen sokfaktoros, „pepecselős” része a megfelelő rögzítéstechnikai eszközök és elemek alkalmazásának megtervezése. Ám az épület esztétikuma rögvest kevésbé lesz vonzó, de akár biztonsági kérdéseket is felvethet – egy sportlétesítmény nem megfelelően rögzített korlátja vagy egy szerelt szerkezet esetén –, ha nem kellőképpen átgondolt a használt rögzítéstechnika. Utóbbi megfelelő méretezéséhez azok számára, akik a fischer anyagait választják a kivitelezéshez, egyszerűen kezelhető, sokoldalú szoftver nyújt gyors és korszerű támogatást, teljesen ingyen.

Nem rajzol, hanem méretez

A FIXPERIENCE nevű, online elérhető, és regisztrációt követően letölthető program hasznos segítséget nyújt építész tervezőknek, rajzolóknak és statikusoknak egyaránt. A FIXPERIENCE nagy előnye, hogy felhasználóbarát: mivel nem rajzoló, hanem méretező szoftverről van szó, használatának elsajátítása nem igényel plusz kompetenciát. A felhasználás különböző területei modulokként érhetőek el a szoftvercsomagon belül, így a mérnöki szoftver mellett külön alkalmazásmodul szolgálja többek között a korlátrögzítés, a betonba ragasztott rögzítés vagy éppen a dübelezés méretezését. Így a teljes projekteket és egyedi alkalmazásokat célzottan és költséghatékonyan lehet tervezni.

Az építész tervez, a fischer méretez

A Fines Finium Studio Kft. a FIXPERIENCE elégedett felhasználóinak táborát erősíti. Agg Dániel építész tervező szerint a szoftver hozzájárul az építésziroda azon törekvésének érvényesítéséhez, hogy a tervezéshez kapcsolódó lehető legtöbb részmunkát egyazon cégen belül – külsős rajzolók bevonása nélkül – határidőre tudjanak teljesíteni. „A vállalkozás 2012 óta működik, és hárman dolgozunk benne, közel azonos idejű, bő évtizedes tapasztalattal” – részletezi Agg Dániel. „A szakmánkat mérnöki szemlélettel szimbiózisban alkalmazott művészetnek éljük meg, ugyanakkor a mi generációnk számára a tervező programok használata kézenfekvő, és mostanra már számos referenciával rendelkezünk. Fontos számunkra a jó hírnév megőrzése, amihez a határidők pontos betartása mellett az igényesség és a részletekre fordított figyelem elengedhetetlen.”

 

A puding próbája

A Fines Finium Studio két éve használja a FIXPERIENCE korláttervező szoftvert, amit a fischer egyik, magyar szakembereknek tartott képzésén ismertek meg. Mivel a rögzítéstechnikát illetőleg a fischer termékeivel kalkulálnak a munkáikban, kézenfekvő volt számukra a fischer-termékekre optimalizált szoftver használata: próbaidőszakot követően regisztráltak a felhasználók közé. Mint minden program esetében, ennek a használatát is ki kell tapasztalni, így eleinte a megfelelő munkafolyamatok támogatására, kiegészítésére használták. Pár hónapja azonban „élesben” is bizonyított a méretezőprogram: a III. kerületben egy foghíjtelken megvalósuló, még tervezőasztalon lévő vegyes rendeltetésű épület belső lépcső, illetve külső egyéb korlátjainak tervezésekor könnyített meg egy pótolhatatlan részfolyamatot. „Az ingyenes program nagy terhet vesz le a vállunkról, mert egy filigrán szerkezetnél, mint amilyen általában egy korlát is, nagyon fontos a pontos méretezés” – összegezte az építész tervező.

Az építész tervez, a fischer méretez

 

Az idő: pénz

A FIXPERIENCE egyik nagy előnye, hogy a CPR-rendeletnek megfeleltethetően, a nemzetközi szabványok szerint dolgozik, és használatával kinyerhetők a rögzítéstechnikai megoldásokra vonatkozó részletes adatok is. A szoftver Európa-szerte megfelel a tervezési szabványoknak (ETAG 001 és EC2, valamint az EC1, EC3 és EC5), emellett van lehetőség az összes erő- és mértékegység megválasztására. A méretezőszoftver a strukturáltan bevitt adatok alapján számított modellt grafikus módon jeleníti meg 3D-ben vagy 2D-ben, és a látványt az adatok változtatásához igazodva frissíti. A szoftver által a méretezéshez végzett számítások lekövethetők, így azok hasznos kiegészítői lehetnek a műszaki dokumentációnak.

A FIXPERIENCE tehát számol, méretez, modellez, adatokat összegez a legkülönfélébb rögzítéstechnikai területeken – ezáltal a felhasználóknak értékes időt spórol meg – és mint tudjuk, az idő pénz. Mindezt egy ingyenes megoldás biztosítja, éppen egy kattintásnyira…

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

épjog