2019. október 24.

Az építész tervez, a fischer méretez

Az építész tervez, a fischer méretez

A tervezõi munka meglehetõsen sokfaktoros, „pepecselõs” része a megfelelõ rögzítéstechnikai eszközök és elemek alkalmazásának megtervezése. Ám az épület esztétikuma rögvest kevésbé lesz vonzó, de akár biztonsági kérdéseket is felvethet – egy sportlétesítmény nem megfelelõen rögzített korlátja vagy egy szerelt szerkezet esetén –, ha nem kellõképpen átgondolt a használt rögzítéstechnika. Utóbbi megfelelõ méretezéséhez azok számára, akik a fischer anyagait választják a kivitelezéshez, egyszerûen kezelhetõ, sokoldalú szoftver nyújt gyors és korszerû támogatást, teljesen ingyen.

Nem rajzol, hanem méretez

A FIXPERIENCE nevû, online elérhetõ, és regisztrációt követõen letölthetõ program hasznos segítséget nyújt építész tervezõknek, rajzolóknak és statikusoknak egyaránt. A FIXPERIENCE nagy elõnye, hogy felhasználóbarát: mivel nem rajzoló, hanem méretezõ szoftverrõl van szó, használatának elsajátítása nem igényel plusz kompetenciát. A felhasználás különbözõ területei modulokként érhetõek el a szoftvercsomagon belül, így a mérnöki szoftver mellett külön alkalmazásmodul szolgálja többek között a korlátrögzítés, a betonba ragasztott rögzítés vagy éppen a dübelezés méretezését. Így a teljes projekteket és egyedi alkalmazásokat célzottan és költséghatékonyan lehet tervezni.

Az építész tervez, a fischer méretez

A Fines Finium Studio Kft. a FIXPERIENCE elégedett felhasználóinak táborát erõsíti. Agg Dániel építész tervezõ szerint a szoftver hozzájárul az építésziroda azon törekvésének érvényesítéséhez, hogy a tervezéshez kapcsolódó lehetõ legtöbb részmunkát egyazon cégen belül – külsõs rajzolók bevonása nélkül – határidõre tudjanak teljesíteni. „A vállalkozás 2012 óta mûködik, és hárman dolgozunk benne, közel azonos idejû, bõ évtizedes tapasztalattal” – részletezi Agg Dániel. „A szakmánkat mérnöki szemlélettel szimbiózisban alkalmazott mûvészetnek éljük meg, ugyanakkor a mi generációnk számára a tervezõ programok használata kézenfekvõ, és mostanra már számos referenciával rendelkezünk. Fontos számunkra a jó hírnév megõrzése, amihez a határidõk pontos betartása mellett az igényesség és a részletekre fordított figyelem elengedhetetlen.”

 

A puding próbája

A Fines Finium Studio két éve használja a FIXPERIENCE korláttervezõ szoftvert, amit a fischer egyik, magyar szakembereknek tartott képzésén ismertek meg. Mivel a rögzítéstechnikát illetõleg a fischer termékeivel kalkulálnak a munkáikban, kézenfekvõ volt számukra a fischer-termékekre optimalizált szoftver használata: próbaidõszakot követõen regisztráltak a felhasználók közé. Mint minden program esetében, ennek a használatát is ki kell tapasztalni, így eleinte a megfelelõ munkafolyamatok támogatására, kiegészítésére használták. Pár hónapja azonban „élesben” is bizonyított a méretezõprogram: a III. kerületben egy foghíjtelken megvalósuló, még tervezõasztalon lévõ vegyes rendeltetésû épület belsõ lépcsõ, illetve külsõ egyéb korlátjainak tervezésekor könnyített meg egy pótolhatatlan részfolyamatot. „Az ingyenes program nagy terhet vesz le a vállunkról, mert egy filigrán szerkezetnél, mint amilyen általában egy korlát is, nagyon fontos a pontos méretezés” – összegezte az építész tervezõ.

Az építész tervez, a fischer méretez

 

Az idõ: pénz

A FIXPERIENCE egyik nagy elõnye, hogy a CPR-rendeletnek megfeleltethetõen, a nemzetközi szabványok szerint dolgozik, és használatával kinyerhetõk a rögzítéstechnikai megoldásokra vonatkozó részletes adatok is. A szoftver Európa-szerte megfelel a tervezési szabványoknak (ETAG 001 és EC2, valamint az EC1, EC3 és EC5), emellett van lehetõség az összes erõ- és mértékegység megválasztására. A méretezõszoftver a strukturáltan bevitt adatok alapján számított modellt grafikus módon jeleníti meg 3D-ben vagy 2D-ben, és a látványt az adatok változtatásához igazodva frissíti. A szoftver által a méretezéshez végzett számítások lekövethetõk, így azok hasznos kiegészítõi lehetnek a mûszaki dokumentációnak.

A FIXPERIENCE tehát számol, méretez, modellez, adatokat összegez a legkülönfélébb rögzítéstechnikai területeken – ezáltal a felhasználóknak értékes idõt spórol meg – és mint tudjuk, az idõ pénz. Mindezt egy ingyenes megoldás biztosítja, éppen egy kattintásnyira…

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog