2020. március 18.

Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

Extravagáns látványtervek, újfajta anyagok, vastagabb, hatékonyabb hőszigetelés mutatja, hogy az építészet, s vele az építőipar immár új utakon jár. A modern külső és a magas épületenergetikai elvárások ugyanakkor feladják a leckét az elemek megnyugtató rögzítésének. A speciális rögzítéstechnikai kihívásokkal nagyobb eséllyel tud lépést tartani, akinek – ahogy a Fischernek – egyébként is lételeme az innováció.

 

A Fischer dübelbirodalmának története eleve egy korszakos találmánnyal, az S-dübellel kezdődött 1958-ban (a szülőatyja a zseniális elméjű alapító, Arthur Fischer volt). Az S-dübelt az évtizedek során több ezer új, speciális termék követte és követi ma is. A világcég fél lábbal már a jövőben van, de mindenképpen egy lépéssel előrébb annál, hogy egy rögzítési kihívás problémává válna. Következzék néhány, kifejezetten a 21. századra szabott rögzítéstechnikai termék a Fischer kínálatából!

 

A trükkmester: az ACT rendszer

Itt van rögtön a kreatív építészek cinkosaként domborító ACT (Advanced Curtain Wall Technique) rendszer: ez a korszerű, ám a szemlélő számára szinte láthatatlan technológia a látványos homlokzati rendszerek megvalósításában nyújt pótolhatatlan segítséget. Ez a komoly know-how-ra építő, komplex rendszer különösen magas terhelhetőséggel rendelkezik, így akár kifelé dőlő – például szálbeton vagy üveg- – homlokzatok szellőztetett burkolatának biztonságos megtartására is alkalmas.

Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

 

A furatból és dübelből, illetve pontmegfogóból álló egység nélkülözhetetlen alkotóelemei a speciális hátsókúpos furatok kialakításához szükséges készülékek, valamint a szerelőszerszámok is. Az ACT rendszerrel az építész bátran szabadjára engedheti a fantáziáját, ahogy tette Delugan Meissl, a stuttgarti Porsche Múzeum megálmodója. A német város 5600 négyzetméteres kiállítótérnek otthon adó futurisztikus ékét többezer tonnányi acél, üveg és fémburkolat fedi. Az érkező látogató fölé impozánsan magasodó, 16,5°-ban kifelé dőlő, 40 méter széles üveg homlokzat 14 m magasságból 27 méteres magasságig nyúlik előre. A hatalmas, erős biztonsági üvegből készült elemek a hátsókúpos technológiának köszönhetően alkotnak teljesen homogén, sima felületet. Az ACT rendszerrel világszerte először vált lehetővé olyan üveg pontmegfogás alkalmazása, ahol az üveglapokat nem kell teljesen átfúrni. A ponttartó egy hátsókúpos zsákfuratba, meghatározott nyomatékkal épül be, mellyel feszültségmentes formazárást biztosít. Ezáltal nem állnak ki áttörések a felszínből, és a homlokzat nemcsak látványos, hanem könnyen tisztán tartható, foltosodástól mentes lesz.

 

A lövedék erejével: FHB II ragasztópatron

Szintén igazi Fischer-unikum a repedéses betonban, furattisztítás nélkül is alkalmazható szupererős ragasztópatron. Az FHB II, és annak turbótestvére, az FHB II high speed ragasztópatron segítségével a homlokzatok, gépek és acélszerkezetek bel- és kültérben is gyorsan – akár két perc alatt –, biztonságosan rögzíthetők. Hogyan működik a ragasztópatron, mely nemcsak külsejében emlékeztet egy lövedékre, de annak erejével is büszkélkedhet? A nyomatékkontrollált ragasztott dübelben a sztirolmentes vinilészter ragasztóanyag a dübel acél szárának behajtásával aktiválódik: a dübelkúpok patrontartalma a furatfalnak feszül, és le is zárja azt. A szerelés egyszerű, gyors, költséghatékony, a szerelék rögzítése pedig betonbiztos.

 

A rocksztár: Ultracut betoncsavar

Az Ultracut nagyteljesítményű betoncsavar nem véletlenül érdemelte ki a Fischer rocksztárja címet. A Fischer ULTRACUT FBS a heavy metal lehengerlő erejével viselkedik a betonban. A nyers erő mellett fűrészfogas geometriai kialakítása is hozzájárul a könnyű és gyors szerelhetőséghez, a végeredmény stabilitásához.

Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

Az Ultracut rockerhez méltóan távol áll a finomkodástól: alkalmazásakor furattisztítás még függőleges szerelés esetén sem szükséges, aljzatnál azonban a furatot 3 fúróátmérővel mélyebbre kell fúrni. Feszítésmentes rögzítésének köszönhetően kisebb perem- és tengelytávolságok lehetségesek a szerelésnél. A termék ETA értékelése repedéses és repedésmentes betonhoz, a szeizmikus igénybevételi engedély, valamint az R120 tűzvédelmi bevizsgálás további biztonságot garantál.

 

Az otthon melegének őrzője: Thermax

Előtetőt szerelni 20 cm vastag külső hőszigetelő rétegen keresztül úgy, hogy a különböző anyagú rétegeken átívelő rögzítés ne képezzen hőhidakat? A Fischernek az efféle a „részletkérdésekre" is van válasza: a THERMAX pontosan az ilyen kihívásokra kifejlesztett, a külső hőszigetelésen keresztül alkalmazott nagy teherbírású, hőhídmentes rögzítőrendszer, ahol a nem teherhordó réteg 62 mm és 290 mm között lehet.

Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

A Fischer befecskendező habarcsokkal kombinálva a Thermax rendszer különösen biztonságos betonhoz és falazathoz történő rögzítésre. Bónuszként a Thermax üvegszállal erősített, önvágó menetes éle még azt is lehetővé teszi, hogy ne kelljen külön szerszámot alkalmazni a rögzítéshez, ezáltal időt és pénzt takarítva meg. Így kerülnek helyükre és maradnak is ott az olyan erős rakományok, mint a napellenzők, előtetők, légkondicionáló egységek, műholdas antennák, akár betonra, akár repedéses betonra, akár perforált és masszív téglából készült falazatra szánták őket. És ami a legjobb: a lakótér klímája csöppet sem sínyli meg a homlokzati hőszigetelésen a szerelés során esett „sebeket", mert a rögzítés minimalizálja a hőveszteséget!

 

A példák sora még hosszan folytatható: az immár 14 ezer rögzítéstechnikai termékből álló Fischer-bőségtálból a hobbibarkácsolók és a profi kivitelezők biztosan megtalálják a rögzítési kihívásaikra megoldást kínálót, legyen szó akár egy fali dekorációról, vagy akár egy komplett külső korlátrendszerről.

Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog