Deceuninck

 

2019. június 26.

Az előregyártás előnyei családi házas léptékben

Az előregyártás előnyei családi házas léptékben

Társasházaknál – szakemberek gyakorlati tapasztalatain alapuló számítások szerint – akár több tíz négyzetméternyi plusz eladható, hasznos területet nyerhetünk az előregyártott beton technológiájának alkalmazásával, családi házas léptékben pedig heteket spórolhatunk a tervezés és kivitelezés folyamatán, de további műszaki előnyöket is élvezhetünk. Melyek ezek? Röviden: a kiváló hang- és a könnyen elhelyezhető hőszigetelés, valamint a nagy teherbírás, stabilitás. Nézzük részletesen!

 

Ne gondoljuk, hogy az új lakások iránt megnövekedett keresletből adódó új trend eredményét, az előregyártott betonelemek használatának előnyeit ne használhatnánk ki családi ház tervezése és kivitelezése során. Gyorsan és pontosan épülhetnek a családi ház falai és födémjei, lépcsői, vagy akár a kerti medence szerkezete előregyártott vasbeton kéregfalak és -födémek használatával, de egy pince vagy éppen a garázs is készülhet e modern technológiával. Nincs másról szó, mint néhány pontosan megtervezett, ellenőrzött minőségű beton kéregelemről, amelyek a megbeszélt határidőre kerülnek az építkezés helyszínére. A tervezésben pedig a Leier műszaki csapata segít.

Az építkezés gyorsasága ennél az építési módnál nem megkérdőjelezhető: érkeznek az igényeink szerint az építész által megtervezett, a gyárban beépítésre előkészített kéregfalak, amelyek beemeléséhez és összeillesztéséhez mindössze egy munkavezető és néhány segédmunkás elegendő. A falakra gyorsan felkerülnek az előregyártott vasbeton kéregfödém elemek, amelyekben a falakhoz hasonlóan ott van már a vasak jó része. Az esetleg szükséges kiegészítő vasalás elhelyezése és betonozás után a födém máris kész.

A kéregfalakban látható a nyílászárók kihagyott helye, a gépészeti munkákat pedig az előre megtervezett áttörések segítik majd.

Valóban meglehetősen gyorsan, akár 2-3 nap alatt a következő munkafázisokhoz juthatunk, amelyek közül néhányat ez a technológia tovább gyorsít. A sima, pórusmentes betonfelületeket vakolni nem, csak glettelni kell, a későbbiekben pedig a gépészeti szerelések idején fog örömöt okozni, hogy nem kell szétvésni a falat, mert az elektromos vezetékek védőcsövei, az aljzatok dobozai, a gépészeti csatornák helye az elemek gyártása során már a helyére került.

 

Az előregyártás előnyei családi házas léptékben

 

Az előregyártás előnyei családi házas léptékben

 

Pince egy nap alatt

Kezdjük legalul, a pincénél! Az előregyártott elemekből készülő pince gyakorlatilag bármilyen alaprajzi kialakítás esetén, akár egy nap alatt felépülhet az alaplemezre úgy, hogy a pincét alkotó vasbeton kéregfalak és -födémek, illetve vasbeton lépcsőelemek azonos anyagminőségűek és méretpontosak. Az elemek a terhelésnek megfelelő autóval érkeznek az építkezésre, amelynek helyszíni utómunkálataihoz nem szükséges semmi különleges, csupán egy átlagos felszereltséggel rendelkező kivitelező csapat.

Nincs ez másként egy előregyártott elemekből készülő garázs esetén sem, ám ott talán még könnyebben zajlik mindez. Egy garázshoz gyakran még kevesebb fal szükséges, hiszen egy átlagos garázs 5×3, 6×6 esetleg 8×3 méteres, azaz mindössze 3-6 falpanel gyártása és előkészített alapra való elhelyezése a feladat. Az építkezésre a gyártómű által meghatározott teherbírású autóval érkező fal elemek fajlagos tömege 300 kg/m², a födémé pedig 150 kg/m², a könnyebb kivitelezhetőségért a kész elemek méretét a gyártó a megrendelő igényeihez igazítja.

 

Az előregyártás előnyei családi házas léptékben

 

Az előregyártás előnyei családi házas léptékben

 

Ipari előkészítés előnyei családi házas létékben

A manapság tapasztalt szakemberhiányos időszakban megrendelőnek, tervezőnek és kivitelezőnek egyaránt fontos a gyorsaság, a kisebb helyszíni élőmunkaigény – akár családi házas léptékben is. Nos, ez az egyik vitathatatlan előnye a Leier előregyártott beton kéregfalaival és -födémével végzett munkának.

Ipari látásmód és pontos, összehangolt munka előzi meg a bármilyen funkciójú épület kivitelezésén tapasztalt hatékonyságot.

Lássuk, mi történik, mielőtt az elemek az építkezés helyszínére érnek!

Az első tényező a gyártáselőkészítés, amely precíz mérnöki munka a családi ház tervei alapján. A második tényező az alapanyag, azaz a beton gyári minősége, ami pontosan az előírtnak megfelelő, nem a kőműves helyi munkájának színvonalától függ. A harmadik fontos elem, hogy a gyártás a megrendelési határidőre figyelemmel zajlik, ahogy a kiszállítás is, így ezen a tényezőn nem fog a múlni a kivitelezés határidejének tartása. Mindez persze átgondolt munkát igényel az épület tervezőjétől is, amelyben a Leier műszaki csapata készséggel segít.

 

További információk a Leier-honlapon >> www.leier.hu

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog