Deceuninck

 

2019. október 24.

Az építész tervez, a fischer méretez

Az építész tervez, a fischer méretez

A tervezői munka meglehetősen sokfaktoros, „pepecselős” része a megfelelő rögzítéstechnikai eszközök és elemek alkalmazásának megtervezése. Ám az épület esztétikuma rögvest kevésbé lesz vonzó, de akár biztonsági kérdéseket is felvethet – egy sportlétesítmény nem megfelelően rögzített korlátja vagy egy szerelt szerkezet esetén –, ha nem kellőképpen átgondolt a használt rögzítéstechnika. Utóbbi megfelelő méretezéséhez azok számára, akik a fischer anyagait választják a kivitelezéshez, egyszerűen kezelhető, sokoldalú szoftver nyújt gyors és korszerű támogatást, teljesen ingyen.

Nem rajzol, hanem méretez

A FIXPERIENCE nevű, online elérhető, és regisztrációt követően letölthető program hasznos segítséget nyújt építész tervezőknek, rajzolóknak és statikusoknak egyaránt. A FIXPERIENCE nagy előnye, hogy felhasználóbarát: mivel nem rajzoló, hanem méretező szoftverről van szó, használatának elsajátítása nem igényel plusz kompetenciát. A felhasználás különböző területei modulokként érhetőek el a szoftvercsomagon belül, így a mérnöki szoftver mellett külön alkalmazásmodul szolgálja többek között a korlátrögzítés, a betonba ragasztott rögzítés vagy éppen a dübelezés méretezését. Így a teljes projekteket és egyedi alkalmazásokat célzottan és költséghatékonyan lehet tervezni.

Az építész tervez, a fischer méretez

A Fines Finium Studio Kft. a FIXPERIENCE elégedett felhasználóinak táborát erősíti. Agg Dániel építész tervező szerint a szoftver hozzájárul az építésziroda azon törekvésének érvényesítéséhez, hogy a tervezéshez kapcsolódó lehető legtöbb részmunkát egyazon cégen belül – külsős rajzolók bevonása nélkül – határidőre tudjanak teljesíteni. „A vállalkozás 2012 óta működik, és hárman dolgozunk benne, közel azonos idejű, bő évtizedes tapasztalattal” – részletezi Agg Dániel. „A szakmánkat mérnöki szemlélettel szimbiózisban alkalmazott művészetnek éljük meg, ugyanakkor a mi generációnk számára a tervező programok használata kézenfekvő, és mostanra már számos referenciával rendelkezünk. Fontos számunkra a jó hírnév megőrzése, amihez a határidők pontos betartása mellett az igényesség és a részletekre fordított figyelem elengedhetetlen.”

 

A puding próbája

A Fines Finium Studio két éve használja a FIXPERIENCE korláttervező szoftvert, amit a fischer egyik, magyar szakembereknek tartott képzésén ismertek meg. Mivel a rögzítéstechnikát illetőleg a fischer termékeivel kalkulálnak a munkáikban, kézenfekvő volt számukra a fischer-termékekre optimalizált szoftver használata: próbaidőszakot követően regisztráltak a felhasználók közé. Mint minden program esetében, ennek a használatát is ki kell tapasztalni, így eleinte a megfelelő munkafolyamatok támogatására, kiegészítésére használták. Pár hónapja azonban „élesben” is bizonyított a méretezőprogram: a III. kerületben egy foghíjtelken megvalósuló, még tervezőasztalon lévő vegyes rendeltetésű épület belső lépcső, illetve külső egyéb korlátjainak tervezésekor könnyített meg egy pótolhatatlan részfolyamatot. „Az ingyenes program nagy terhet vesz le a vállunkról, mert egy filigrán szerkezetnél, mint amilyen általában egy korlát is, nagyon fontos a pontos méretezés” – összegezte az építész tervező.

Az építész tervez, a fischer méretez

 

Az idő: pénz

A FIXPERIENCE egyik nagy előnye, hogy a CPR-rendeletnek megfeleltethetően, a nemzetközi szabványok szerint dolgozik, és használatával kinyerhetők a rögzítéstechnikai megoldásokra vonatkozó részletes adatok is. A szoftver Európa-szerte megfelel a tervezési szabványoknak (ETAG 001 és EC2, valamint az EC1, EC3 és EC5), emellett van lehetőség az összes erő- és mértékegység megválasztására. A méretezőszoftver a strukturáltan bevitt adatok alapján számított modellt grafikus módon jeleníti meg 3D-ben vagy 2D-ben, és a látványt az adatok változtatásához igazodva frissíti. A szoftver által a méretezéshez végzett számítások lekövethetők, így azok hasznos kiegészítői lehetnek a műszaki dokumentációnak.

A FIXPERIENCE tehát számol, méretez, modellez, adatokat összegez a legkülönfélébb rögzítéstechnikai területeken – ezáltal a felhasználóknak értékes időt spórol meg – és mint tudjuk, az idő pénz. Mindezt egy ingyenes megoldás biztosítja, éppen egy kattintásnyira…

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog