2016. november 14.

Burkolatokkal javították a koncertterem akusztikai hibáit

Burkolatokkal javították a koncertterem akusztikai hibáit

Budapesten, a Central Passage-ban található új helyén már évek óta működik a kedvelt zenés szórakozóhely, a Gödör Klub. Az üzemeltető a koncertteremben a zenei produkciók alatt „csörgést” tapasztalt, ami rontotta a zene élvezhetőségét. Az akusztikai probléma feltárására és megszüntetésére az Arató Akusztikai Kft. szakértőit kérte fel.

A feladat első lépéseként teremakusztikai méréseket kellett végezni, meghatározandó a hallgatóságot zavaró problémák okait. A teremakusztikai vizsgálat során látható volt az impulzusválaszokból, hogy a direkthangot erős intenzitású, de változó erősségű reflexiók követik. Ez a helyiségben lévő hangvisszaverő felületek (simított betonpadló, sima falfelületek stb.) nagy arányának, illetve a tér rendezettségének az eredménye. A mérések szerint a teremben az utózengési idő magas, közepes értéke: Tm = 1,05 sec. Az akusztikai probléma tehát az utózengési idő általános csökkentésével orvosolható, de a vizsgálatok értékelése alapján az is egyértelművé vált, hogy emellett a 250 Hz alatti tartományban célzott hangelnyelésre is szükség lesz. Olyan beavatkozásokat kellett tervezni, melyekkel csökkenthető a visszavert hangok intenzitása és egyenletesebbé tehető az utózengési idő frekvenciamenete.

Burkolatokkal javították a koncertterem akusztikai hibáit

Burkolatokkal javították a koncertterem akusztikai hibáit

A tervezők széles frekvenciasávban működő akusztikai burkolatok alkalmazását javasolták, kiegészítve azokat célzottan a mélyebb frekvenciatartományokban működő hatékony elnyelővel. A tervek szerint az átalakítás után az utózengési idő közepes értéke Tm = 0,84 sec-ra csökken. A tervezést és az akusztikai burkolatok kiosztását jelentősen nehezítette a mennyezeten található rengeteg gépészeti és elektromos vezeték, légcsatorna. Ezek között kellett megtalálni azokat a helyeket, amelyeken a terem méreteihez képest viszonylag kis felületű, mégis hatékony akusztikai elemeket elhelyezhetik.

Burkolatokkal javították a koncertterem akusztikai hibáit Burkolatokkal javították a koncertterem akusztikai hibáit

A végleges terv szerint a mennyezeten és a falfelület felső részén speciálisan mélyfrekvenciára hangolt elemeket helyeztek el, amelyekbe szálas szigetelőanyag, környezetbarát, Ecose kötőanyagú ásványgyapot került. A falak alsó szakaszára szélessávú hangelnyelő felületként – a gyakori rendezvények és a várhatóan nagy létszámú közönség miatt a szilárdsági és ütésállósági tulajdonságokat is figyelembe véve – 50 mm vastag Heraklith-C lapokat szereltek, a hangelnyelés növelése céljából 50 mm-es lécvázra rögzítve, a váz között 50 mm vastag, közepes sűrűségű, szintén Ecose kötőanyagú ásványgyapot szálas szigetelőanyaggal. A kedvező mechanikai tulajdonságokkal rendelkező Heraklith-C lapok alkalmazásának belsőépítészeti előnye, hogy a RAL színskála szerint gyárilag festetten és élletöréssel (fózolással) is rendelhető, így az anyag esztétikus megjelenésű anélkül, hogy a hangelnyelése romlana.

Burkolatokkal javították a koncertterem akusztikai hibáit

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog