2022. szeptember 08.

Háromszor annyi készház épült az elmúlt két évben

Háromszor annyi készház épült az elmúlt két évben

Az építõipari kapacitás- és építõanyaghiány, illetve a megemelkedett anyag- és energiaköltségek hatására az építtetõk egyre nagyobb számban választják a méretre gyártott, kiváló szigetelésû könnyûszerkezetes, szerelt technológiás építési módot. Magyarországon jelenleg már az épülõ házak 20-25 százaléka rendkívül energiatakarékos készház, ez az arány a korábbi években 10-15 százalék volt.

Az energiaárak növekedésével még inkább felértékelõdnek a jól szigetelt ingatlanok, illetve a környezettudatosság és a fenntarthatóság is egyre fontosabb szempont, évrõl-évre népszerûbbek a környezetbarát építési megoldások. A készházak építése sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mivel egyre több természetes, vagy életciklusuk végén könnyen lebomló, környezetet nem terhelõ anyagokból készülnek. Kevés energiával elõállítható és szállítható – gyártásához és újrahasznosításához 117-szer kevesebb energia szükséges, valamint pontosan kalkulálható a bekerülési költsége is.

Háromszor annyi készház épült az elmúlt két évben

A könnyûszerkezetes építési mód egyik fõ jellemzõje a száraz technológia. Építésénél nem fordulhat elõ a szigetelõ- és vakoló rétegek felvitele után, hogy víz rekedjen meg az alapanyagokban, ezáltal nincs száradási idõ sem. A téglaházakkal ellentétben a könnyûszerkezetes házat bármikor fel lehet húzni, ezt nem befolyásolja az idõjárás, illetve bármilyen területen és terepviszonyok között megépíthetõ. Egyedül az alapozómunkálatoknál szükséges száraz idõ.

 

Olcsóbb, gyorsabb, zöldebb

A könnyûszerkezetes házak esetében jóval kedvezõbbek a fûtési és hûtési költségek, mint amire egy hagyományos technológiával épülõ hõszigetelés nélküli háznál számítani lehet. Egy modern könnyûszerkezetes háznak 30 cm-es falvastagság esetén – összehasonlítva egy korszerû téglafallal – több mint 200 százalékkal kisebb a hõvesztesége. A panelba szerelt, fa- vagy fémvázas „készházak” kiváló hõtechnikai értékeket mutatnak, ami megfelelõ tájolással, nagyobb ereszkinyúlással és árnyékolókkal fokozható. Az épületet úgy érdemes a telken elhelyezni, hogy a nappali és a terasz a napos, azaz déli-délnyugati vagy -délkeleti oldalon legyen.

Háromszor annyi készház épült az elmúlt két évben

Az ÉVOSZ Környezettudatos és szerelt technológiás Szakmai Tagozata, a MAKÉSZ elnöke Kárpáti József szerint: „Egy-egy ilyen szerelt technológiás, környezettudatos készház bekerülési költsége – megfelelõ szigeteléssel és a jelenleg még érvényben lévõ 5 százalékos Áfával számolva – egy átlagos 100 négyzetméteres földszintes ház esetében alapesetben 5-10 százalékkal kevesebb, mint egy hagyományos építésû téglaépületé. Egy ilyen jól megtervezett háznak 3-4 KW a hõvesztesége, felfûtése és hûtése is gyorsabb és egyszerûbb. A lakóteret leginkább csak szigetelés veszi körbe, ezáltal a belsõ falfelület eleve meleg érzetet ad”

A homogén anyagfelhasználásnak köszönhetõen úgynevezett termikus burok jön létre. „Ehhez azonban elengedhetetlen a jól kiválasztott és megfelelõen kivitelezett szigetelés. Fontos, hogy a vázszerkezetet kitöltõ, a födém, a padló és a külsõ szigetelésekhez használt szigetelõrendszerek megfelelõ minõségûek és méretezésûek legyenek. A legújabb ásványi alapú, fújható technológiának köszönhetõen, az így készült házak nemcsak hõhídmentesek lesznek, hanem a belsõ levegõ minõsége is sokkal jobb lesz” – mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezetõje.

Háromszor annyi készház épült az elmúlt két évben

 

Egyre népszerûbbek a könnyûszerkezetes házak

A Knauf Insulation szakemberei szerint a megfelelõ szigetelõanyag kiválasztása nem csak hõ-, hanem hangszigetelés szempontjából is fontos. Az építési munka nagy része szerelõ jellegû, azonban ha nem a megfelelõ kivitelezõt választjuk, akkor az építkezés akár rémálommá is válhat. Gyártónak tehát mindenképpen olyan céget válasszunk, amelyiknek a terméke rendelkezik megfelelõ minõsítéssel, tanúsítással, kivitelezõi gyakorlattal, tapasztalattal és referenciával, illetve ajánlja az ÉVOSZ Környezettudatos és szerelt technológiás Szakmai Tagozata, a MAKÉSZ.

A könnyûszerkezetes házak a legelterjedtebb háztípusok a világon: Észak-Amerikában, Skandináviában, a Távol-Keleten a családi házak döntõ többsége ezzel a technológiával készül. Hazánkban Nyugat-Magyarországon és különösen a Balaton környékén kedvelik a megrendelõk a készházakat, de Budapest teljes agglomerációjában is az átlagosnál gyakrabban készülnek így a családi házak.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog