2022. szeptember 26.

Csökkentett decibel, megnövelt teraflop

Csökkentett decibel, megnövelt teraflop

A kibõvült számítógéppark mûködéséhez szükséges gépészet zajhatásának hangelnyelésrõl, hangcsillapításról a falak belsõ borításaként beépített Tektalan 037 A2 típusú építõlemezek gondoskodnak.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség keretein belül megvalósuló országos szuperszámítógép rendszer, a HPC (High Performance Computing) egyik csomópontja annak idején Debrecenben, az egyetem Kassai úti campusán, külön épületben kapott helyet. A folyamatos fejlesztések (2008 óta mind nagyobb teljesítmények bekapcsolása az országos hálózatba is) indokolttá tették a géppark mûködéséhez kapcsolt és növekvõ teljesítményû gépészet zajhatásának csökkentését is. Az épület bõvítése során a gépészeti egységeket (kompresszorok, ventilátorok) a tetõre telepítették, több méterrel magasítva az attika falakat. Hangelnyelésrõl, hangcsillapításról ezen falak belsõ borításaként beépített Tektalan 037 A2 típusú építõlemezek gondoskodnak. A kõzetgyapot maggal, fagyapot kéreggel készülõ, 50 mm és 75 mm vastag Tektalan 037/2 kompozit táblák hangelnyelése kiemelkedõ, a jellemzõ paraméterek alapján a célnak leginkább megfelelnek.

Hangelnyelési értékek a MSZ EN ISO 11654 szerint:

  • αw (súlyozott hangelnyelési tényezõ): 0,95
  • NRC érték (Noise Reduction Coefficient): 0,90

Csökkentett decibel, megnövelt teraflop

A lakókörnyezet nyugalmának megõrzése érdekében alapvetõ szempont a zajcsökkentõ felület kialakítása. Fontos továbbá, hogy megfelelõ hangszigetelés hiányában a környezetvédelmi hatóság megtilthatja a hûtõ/fûtõ gépészeti rendszer használatát. Fokozott a zajcsökkentési igény, ha a gépek üzemeltetése az éjszakai órákban is várható. Jelen esetben ez amiatt is lényeges, mert a közelben egyetemi kollégium és a kerítésen kívül lakóövezet is található.

Csökkentett decibel, megnövelt teraflop

A szigetelés kivitelezése során fontos volt az idõjárásállóság megteremtése. A Tektalan lapokat a felsõ síkjukon elhelyezett bádogozással védik meg a csapadéktól (a „gépház” felülrõl nyitott).

A lapok rögzítését követõen javaslatunk szerint festés/lakkozás volt szükséges a táblák idõjárásállóságának növelésére. A hangelnyelés megtartása érdekében fontos viszont a lapok porózus felületének megõrzése, tehát sûrû diszperziós festés helyett csak hidrofóbizáló alapozó, vagy vékony struktúrájú (szilikát, vagy szilikon bázisú) homlokzati festék alkalmazható.

 

További források:

http://www.kitervezte.hu/epuletek/oktatas/szuperszamitogep-kozpont-debrecen

https://hpc.unideb.hu/hu/node/199

(x)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog