2022. október 26.

Újfehértói Templom – egy műemléképület hőszigetelése

Újfehértói Templom – egy műemléképület hőszigetelése

Az Újfehértói Templom imatér feletti födémének hőszigetelése prémium minőségű újrahasznosított üvegből készült, a Knauf Insulation által forgalmazott Supafil termékcsaláddal.

A munkát a Silver Insulation System Kft. csapata, Györök János építész és szigetelő szakmérnök, ügyvezető igazgató vezetésével bonyolította le. Több évtizedes tapasztalat birtokában a cég Magyarországon elsőként kezdett el foglalkozni az innovatív befújt technológiájú üveggyapot hőszigeteléssel. A Knauf Insulation Supafil termékcsaládjával professzionális szolgáltatást tudnak nyújtani a felhasználóknak.

Újfehértói Templom – egy műemléképület hőszigetelése

A templom kelet-nyugati tájolású későbarokk teremtemplom. A téglalap alaprajzú, mindkét végén egyenes záródású templomhajóhoz a nyugati részen kapcsolódik a háromszintes torony. Déli homlokzatához középen előcsarnok csatlakozik. A templom alapozása terméskő, a felmenő falak téglából épültek. A templomhajó két végén lévő karzatot henger alakú oszlopokon nyugvó, félköríves botívekkel határolt boltozatok támasztják alá. A templomhajó fölött az ácsolt fa fedélszerkezethez kapcsolódó tükörboltozat van. A templomtér tetőszerkezete kontyolt nyeregtető, a torony párna- és hasábtagos csúcsos toronysisakkal készült. A templomhajón és a tornyon a tető alatt koszorúpárkány fut körbe.

Újfehértói Templom – egy műemléképület hőszigetelése

A jelenlegi templom Mária Terézia engedélyével 1754-ben épült, a tornyot 1795 és 1815 között építették, II. József rendelkezése alapján. 1892-ben és 1922-ben a templomon javítási munkákat végeztek, 1958-tól pedig folyamatos felújítási munkák folytak, a toronysisak, a templomtér fölötti tető javításával, a villany bevezetésével, a falak újra vakolásával és festésével. Ezek a munkák 1974-ig folytatódtak, a Műemléki Felügyelőség irányításával. A templom tornya 1983-ban – egy korábbi tűzkárosodást követően – teljesen új torony-fedélszerkezetet és a fedélszerkezetet lehorgonyzó új vasbeton szerkezetet kapott. A terveket Murányi Ernő és Kálmán Ernő készítette. A tűzkár során a harang is megsérült, a Gombos Lajos őrbottyáni harangöntő mester által készített új harangot Murányi Ernő tartószerkezeti tervei szerint 1988 márciusában helyezték el.

Az utóbbi években részleges felújítási munkákat végeztek a templomon. 2013-ban felújították a templomhajó tetőszerkezetét, elvégezték a fa tetőszerkezet szükség szerinti javítását, megerősítését, a templomhajó új tetőfedést kapott. 2019-ben kicserélték a nyílászárókat, új, hőszigetelt faablakokat és -ajtókat építettek be.

Ezt követően a templomhajó fölötti fafödém kétszeri nádazással és vakolással ellátott mennyezetén vakolatjavítást végeztek. A javított, vakolt felületen meszes gletteléssel egységes felületet alakítottak ki. A belső felújítás utolsó fázisában a templom falait fehér szilikátfestéssel látták el, a mennyezeten a díszítőfestés helyreállításra vár.

 

A Knauf Insulation Supafil fújható szigetelésének számos előnye van:

  • környezetbarát technológia, mert 80 százalékban újrahasznosított üvegből készül,
  • kötőanyag- és adalékanyagmentes, tiszta, nem irritáló üveggyapot,
  • a kivitelezés során nem lesznek illesztési hézagok,
  • gyors és precíz munkavégzést tesz lehetővé,
  • más fújható szigetelésekkel ellentétben minimális a porképződés a munkatérben,
  • befolyásolni lehet a szerkezet hőátbocsátási tényezőjét (U), mert különböző testsűrűségű befújással különböző hővezetési tényezőt (λ) érhetünk el. A kiszigetelés hőszigetelési képességét testsűrűség vizsgálatokkal lehet és kell ellenőrizni.

A különböző alkalmazási területekhez különféle Knauf Insulation Supafil fújható termékből is lehet választani.

Újfehértói Templom – egy műemléképület hőszigetelése 

Supafil Timber Frame műszaki tulajdonságai

 

Újfehértói Templom – egy műemléképület hőszigetelése

Supafil cavity műszaki tulajdonságai

 

Újfehértói Templom – egy műemléképület hőszigetelése

Supafil loft pro műszaki tulajdonságai

 

Újfehértói Templom – egy műemléképület hőszigetelése

Supafil loft 045 műszaki tulajdonságai

 

A templom hőszigetelése kiemelkedően fontos referenciamunka volt a Silver Insulation System Kft. számára. A csapatnak komoly mérnöki kihívást jelentett az ideális technológia megtervezése az Újfehértói Templom hőszigeteléséhez. A templomhajó fölötti fagerendákon eredetileg csak 3 cm vastagságú fenyőpallózat készült, alatta a födémben semmilyen hőszigetelés nem volt.

Újfehértói Templom – egy műemléképület hőszigetelése

A kivitelezés az alábbiak szerint ment végbe: a vízszintes felületen lévő pallóborítást részlegesen megbontották, hogy a 35 kg/m3 testsűrűségű Supafil Timber Frame gond nélkül bejuttatható legyen a gerendák közé. Ez az anyag a legalkalmasabb ide, mert nagy energiamegtakarítást és ebből adódóan kisebb fűtési költséget garantál. Jó befektetés, mert tartós termék, az épület teljes élettartama során állandó teljesítőképességet nyújt, így alacsonyabb lesz a templom temperálási költsége. Optimálisan eloszlik az üregben, így minden hőhíd megszüntethető. A helyiségekben homogén hőmérsékleteloszlás van. A termék nemcsak termikus, hanem akusztikai kényelmet is nyújt. Környezetbarát, gold kategóriás „Indoor-air Comfort” minősítést kapott. Kötőanyag- és vegyszermentes anyag, így a gombáknak és a kisállatoknak nem biztosít élőhelyet. A termék az A1 európai tűzvédelmi osztályba tartozik.

Újfehértói Templom – egy műemléképület hőszigetelése

Az üregek kitöltése után visszahelyezték a pallókat. A ferde síkra táblás üveggyapotot helyeztek, drótozással ívre hajlítva, 20 cm vastagságban. Ez a hőszigetelő réteg tartja meg a függőleges boltívre fújt, 15 kg/m3 testsűrűségű Supafil Loft hőszigetelést. A fújható üveggyapot ideális hőszigetelés, mert szabási veszteség nélkül beépíthető, így nem keletkezik építési hulladék. Szilikát üvegből készülő, kötőanyagmentes szálas anyag. Praktikus megoldás erre a felületre, mert – nehezen hozzáférhető szerkezetekben is – egyszerű az alkalmazása. Kiemelkedő tűzállósággal bír, így a passzív tűzvédelmet javítja. A környezeti zajt fokozottan elnyeli és méretstabil. Könnyen kezelhető, kis tömegének köszönhetően csekély a tartószerkezetre juttatott többletterhelés. Jó páraáteresztő képessége van, nem növeli a szerkezet páradiffúziós ellenállását. Hidrofobizált (nem nedvszívó) üveggyapot.

Ezzel a megoldással megrendelőbarát, úgymond „pénztárcakímélő” módon tudta a SIS Kft. szigetelni a templom imaterének padlásterét.

Újfehértói Templom – egy műemléképület hőszigetelése

További információ: www.supafil.hu, info.hu@knaufinsulation.com

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog