2022. június 23.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

A szakszerû és professzionális megoldásoknak hála, igencsak látványos otthoni házimozitermet készített a Silver Insulation System Kft. csapata, Györök János építész és szigetelõ szakmérnök, ügyvezetõ igazgató vezetésével. Több mint 15 éves tapasztalatukkal az akusztikai szerkezetek fejlesztésében és kivitelezésében, illetve ezek mellett a fújható és vízszigetelési megoldásokban is professzionális szolgáltatást nyújtanak.

A szükséges akusztikai méréseket és tervezést a több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezõ Arató Akusztikai Kft. munkatársa, Borsi Gergely villamosmérnök, zaj- és rezgésvédelmi szakmérnök, akusztikus szakértõ végezte, illetve állított ki szakvéleményt az elkészült munkáról.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

A projekt célja egy otthoni házimozi, sztereó hallgatására alkalmas helyiség kialakítása, illetve a lehetõ legjobb házimoziélmény elérése volt. Egy ilyen tér kialakításánál nem elégséges, hogy kiváló minõségû audió eszközöket használjanak – az épület akusztikai, illetve a teremakusztikai jellemzõk precíz vizsgálata és tervezése sok esetben fontosabb, mint maga a hangeszközök teljesítménye.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

A Knauf Insulation által forgalmazott és gyártott Heraklith fagyapot termékcsalád – kiváló hangelnyelõ képességének és esztétikus megjelenésének köszönhetõen – ideális választás hasonló munkák teremakusztikai tervezéséhez. Ezért is esett a választás a teremakusztikai burkolatok kiválasztásánál erre a termékkörre.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

Elõször ki kellett alakítani a hanggátló szerkezeteket, hogy ne jusson át a hangenergia a moziterembõl a lakóhelyiségek felé. A „ház a házban” rendszer alapján a födémet megfelelõ hanggátló úsztatóréteggel látták el, amelyre méretezett úsztatott beton került. Az oldalfalak mentén végig többrétegû gipszkarton elõtétfalat építettek, amelyet megdöntve, rugalmasan kötöttek ki a fõfalakhoz, hogy az egymással szemben lévõ falak között ne alakuljon ki csörgés, illetve többrétegû hanggátló álmennyezet épült, amelyet szintén rugalmasan függesztettek le a födémrõl.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

A hanggátló szerkezetek megépítése után következett a tér teremakusztikai kialakítása. Egy terem hangzását alapvetõen már a helyiség alakja meghatározza – például a szélesség/magasság/hosszúság arányok. Az épület szerkezetkész állapotban volt, melyen nem lehetett változtatni. Ezért elõször megvizsgálták, hogy a terem méretarányai megfelelnek-e a nemzetközi ajánlásoknak (mivel az elsõdleges funkció házimozi, ezért a Dolby szabvány ajánlásait vették alapul) – a teremarányok megfeleltek a leírt szabványoknak. Ezután meg kellett határozni a helyiség tervezett utózengési idejét. A számítások szerint nagyságrendileg Tm=0,25 ±0,05 sec-os közepes utózengési idõre kellett tervezni, természetesen a toleranciasávok figyelembevételével. Ezt háromféle teremakusztikai burkolattal lehetett elérni.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

Az egyik a szélessávú elnyelõ, amelyet a Knauf Insulation által gyártott Heraklith C, 35 mm vastagságú fagyapottáblákkal alakítottak ki, amely mögé 50 mm vastag ásványgyapotot helyeztek. Ez a kombináció igen hatékony hangelnyeléssel bír, és számos akusztikai munkában bizonyult már kiváló és költséghatékony megoldásnak. Annak érdekében, hogy ne legyen túlcsillapítva a tér, a mennyezet nagy részén a Heraklith C táblákat nem kombinálták ásványgyapottal, így azok hangelnyelési foka jelentõsen alacsonyabb. De nem csupán hanggátló, hanem esztétikai szerepe is van a Heraklith-nak: egyedi domborzatának köszönhetõen a festés különleges látványt nyújt, ezzel emelve a terem hangulatát. A lapok jellegzetes felületi struktúráját felhasználva készültek a „kétszínû” festések. Egy matt türkiz színre fújt Heraklith táblára került fényes felületi hengerelés dekorfestékkel, kék és bronz színben, és egy matt vörösesbarnára fújt Heraklith-ra került ugyanaz a fényes kék és bronz dekorfesték, egészen más hatást eredményezve. A vászonhoz közeli mennyezeten maradt a matt vörösesbarna szín. Mindezt változtatható színû ledsoros világításokkal lehet különbözõképpen megvilágítani. Ez az egyedi megoldás különleges hangulatot áraszt a zene szentélyébe belépõk felé.

A másik burkolat a mélynyelõ membrán, amibõl a farost, illetve a mûbõr felülettel rendelkezõ típusokat alkalmazták. A burkolatok, amelyek a légrés változtatásával hangolhatók, a „fordított dob” elve alapján mûködnek.

A harmadik típusú burkolat a diffúzor, amely a hang egyenletes lecsengését biztosítja – ezt a célt szolgálja a hátsó polcrendszer is.

A helyiséget központi légtechnikai rendszer látja el légutánpótlással, ezért a gépészeti csöveket nagyon gondos tervezéssel kellett megépíteni, hogy a légsebesség alacsony legyen, illetve az áthallás megszüntetése érdekében a csöveket gondosan el kellett dobozolni.

A visszamérések alapján elmondható, hogy a terem teljesíti a követelményeket, teljes mértékben belül marad a toleranciasávon. A végeredmény egy szépen hangzó, egyenletes energialecsengéssel rendelkezõ házimoziterem, amely amellett, hogy jól szól, esztétikus megjelenésû is.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog