2022. június 23.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

A szakszerű és professzionális megoldásoknak hála, igencsak látványos otthoni házimozitermet készített a Silver Insulation System Kft. csapata, Györök János építész és szigetelő szakmérnök, ügyvezető igazgató vezetésével. Több mint 15 éves tapasztalatukkal az akusztikai szerkezetek fejlesztésében és kivitelezésében, illetve ezek mellett a fújható és vízszigetelési megoldásokban is professzionális szolgáltatást nyújtanak.

A szükséges akusztikai méréseket és tervezést a több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező Arató Akusztikai Kft. munkatársa, Borsi Gergely villamosmérnök, zaj- és rezgésvédelmi szakmérnök, akusztikus szakértő végezte, illetve állított ki szakvéleményt az elkészült munkáról.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

A projekt célja egy otthoni házimozi, sztereó hallgatására alkalmas helyiség kialakítása, illetve a lehető legjobb házimoziélmény elérése volt. Egy ilyen tér kialakításánál nem elégséges, hogy kiváló minőségű audió eszközöket használjanak – az épület akusztikai, illetve a teremakusztikai jellemzők precíz vizsgálata és tervezése sok esetben fontosabb, mint maga a hangeszközök teljesítménye.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

A Knauf Insulation által forgalmazott és gyártott Heraklith fagyapot termékcsalád – kiváló hangelnyelő képességének és esztétikus megjelenésének köszönhetően – ideális választás hasonló munkák teremakusztikai tervezéséhez. Ezért is esett a választás a teremakusztikai burkolatok kiválasztásánál erre a termékkörre.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

Először ki kellett alakítani a hanggátló szerkezeteket, hogy ne jusson át a hangenergia a moziteremből a lakóhelyiségek felé. A „ház a házban” rendszer alapján a födémet megfelelő hanggátló úsztatóréteggel látták el, amelyre méretezett úsztatott beton került. Az oldalfalak mentén végig többrétegű gipszkarton előtétfalat építettek, amelyet megdöntve, rugalmasan kötöttek ki a főfalakhoz, hogy az egymással szemben lévő falak között ne alakuljon ki csörgés, illetve többrétegű hanggátló álmennyezet épült, amelyet szintén rugalmasan függesztettek le a födémről.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

A hanggátló szerkezetek megépítése után következett a tér teremakusztikai kialakítása. Egy terem hangzását alapvetően már a helyiség alakja meghatározza – például a szélesség/magasság/hosszúság arányok. Az épület szerkezetkész állapotban volt, melyen nem lehetett változtatni. Ezért először megvizsgálták, hogy a terem méretarányai megfelelnek-e a nemzetközi ajánlásoknak (mivel az elsődleges funkció házimozi, ezért a Dolby szabvány ajánlásait vették alapul) – a teremarányok megfeleltek a leírt szabványoknak. Ezután meg kellett határozni a helyiség tervezett utózengési idejét. A számítások szerint nagyságrendileg Tm=0,25 ±0,05 sec-os közepes utózengési időre kellett tervezni, természetesen a toleranciasávok figyelembevételével. Ezt háromféle teremakusztikai burkolattal lehetett elérni.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

Az egyik a szélessávú elnyelő, amelyet a Knauf Insulation által gyártott Heraklith C, 35 mm vastagságú fagyapottáblákkal alakítottak ki, amely mögé 50 mm vastag ásványgyapotot helyeztek. Ez a kombináció igen hatékony hangelnyeléssel bír, és számos akusztikai munkában bizonyult már kiváló és költséghatékony megoldásnak. Annak érdekében, hogy ne legyen túlcsillapítva a tér, a mennyezet nagy részén a Heraklith C táblákat nem kombinálták ásványgyapottal, így azok hangelnyelési foka jelentősen alacsonyabb. De nem csupán hanggátló, hanem esztétikai szerepe is van a Heraklith-nak: egyedi domborzatának köszönhetően a festés különleges látványt nyújt, ezzel emelve a terem hangulatát. A lapok jellegzetes felületi struktúráját felhasználva készültek a „kétszínű” festések. Egy matt türkiz színre fújt Heraklith táblára került fényes felületi hengerelés dekorfestékkel, kék és bronz színben, és egy matt vörösesbarnára fújt Heraklith-ra került ugyanaz a fényes kék és bronz dekorfesték, egészen más hatást eredményezve. A vászonhoz közeli mennyezeten maradt a matt vörösesbarna szín. Mindezt változtatható színű ledsoros világításokkal lehet különbözőképpen megvilágítani. Ez az egyedi megoldás különleges hangulatot áraszt a zene szentélyébe belépők felé.

A másik burkolat a mélynyelő membrán, amiből a farost, illetve a műbőr felülettel rendelkező típusokat alkalmazták. A burkolatok, amelyek a légrés változtatásával hangolhatók, a „fordított dob” elve alapján működnek.

A harmadik típusú burkolat a diffúzor, amely a hang egyenletes lecsengését biztosítja – ezt a célt szolgálja a hátsó polcrendszer is.

A helyiséget központi légtechnikai rendszer látja el légutánpótlással, ezért a gépészeti csöveket nagyon gondos tervezéssel kellett megépíteni, hogy a légsebesség alacsony legyen, illetve az áthallás megszüntetése érdekében a csöveket gondosan el kellett dobozolni.

A visszamérések alapján elmondható, hogy a terem teljesíti a követelményeket, teljes mértékben belül marad a toleranciasávon. A végeredmény egy szépen hangzó, egyenletes energialecsengéssel rendelkező házimoziterem, amely amellett, hogy jól szól, esztétikus megjelenésű is.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog