2015. december 14.

Energiahatékony erkélylezárás üveg harmonikafalakkal

Energiahatékony erkélylezárás üveg harmonikafalakkal

Egy 40 éve épült 77 lakásos, 5900 négyzetméter hasznos területű lakóépület példaértékű felújítását végezték el a németországi Hattingenben. A projekt célja az volt, hogy egy új épülettel egyenértékű energiahatékonyságú és lakókomfortú, a bérlakáspiacon versenyképes lakóépületet hozzanak létre.

Az építésziroda azt a feladatot kapta, hogy a teljes épületburkot, a tetőt, a homlokzatot, a nyílászárókat és a pincét is hőszigetelni kell. Az építészek ezt a feladatot összekötötték a homlokzaton található sok elő- és kiugrás egységes és homogén homlokzatképpé formálásával.

A felújítás előtt a nyugati fekvésű erkélyek az energetikai felújítás központi problémájává váltak, mert nagy részét képezték a homlokzatnak, de egyben az épület gyenge pontjai is voltak, mivel a termikus szigetelés nélkül összeillesztett betonlapok hőhídjai felerősítették a hőveszteséget. Ezen felül a nyugati fekvésű erkélyek az erős széljárás miatt kevésbé voltak kihasználhatóak, ezért az építészek a kettős probléma megoldására különleges ötlettel álltak elő: az erkélyeket mozgatható, hőszigetelt üveg harmonika nyílászárókkal zárták le a lakóterek hideg és szél elleni védelme érdekében, amivel egyidejűleg értékes lakóterületet is nyertek.

Energiahatékony erkélylezárás üveg harmonikafalakkal

Ennek megoldására az SL60e típusú üveg harmonikafalra esett a választás, melynek 3 rétegű, meleg peremezésű, hőszigetelt üvegezése megfelelt a szigorú előírásoknak (Ug = 0,5 W/m2K).

Az üveg harmonikafal azért ideális választás, mert védi az épületet az időjárástól, valamint megakadályozza a hőhidak keletkezését. Ráadásul költséghatékonyak is, mivel a hőszigetelési sík előbbre kerül, így például megspórolják az erkélyfelületek szigetelését és a homlokzati nyílászárók cseréjét.

Az SL 60e modelleket az erkélyek hőszigetelt mellvédjére helyezték. A szerkezet nem vesz el semmit a kilátásból, köszönhetően az 59 mm-es beépítési mélységnek és a 130 mm-es filigrán szárnyprofiloknak. A szerkezet nyithatósága miatt pedig az időjárástól függően választhatják meg a lakók, hogy erkélyként vagy beépített teraszként használják a balkonokat.

Energiahatékony erkélylezárás üveg harmonikafalakkal

 

Egy rendszer – többféle megoldás

Az egységes homlokzati megjelenés érdekében ennél a felújításnál is 3 különböző beépítési szituációra kellett az SL 60e nyílászárókat integrálni. Annak érdekében, hogy a sarkoknál maximális legyen az átláthatóság, az U és L alakú erkélyeknél az oldalsó falakat fix ablakelemekkel látták el. A belső szellőztetést a felső ablakprofilba épített önszabályozó résszellőzővel oldották meg, ami megakadályozza a belső páraképződést és gondoskodik az állandó kellemes klímáról.

A nyitható Solarlux-üvegezés lehetővé tette a modern homlokzatkialakítás és az optimális energiamérleg sikeres kombinációját.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog