2016. október 14.

Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása

Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása

A lakóterek bővítésének egyik bevett módja a födém hőszigetelt üvegtetővel történő túlnyújtása és vertikális homlokzati nyílászárók alkalmazása. Az ilyen lakótérbővítések célja rendszerint kettős: egyrészt az alapterület növelését, másrészt a lakótérbe több fény bejuttatását célozzák.

Az egyedi megoldások tervezésénél számos specifikus kérdést kell eldönteni. Ilyen lehet például, hogy hideg vagy meleg peremes üvegezést, esetleg két- vagy háromrétegű üvegezést tervezzünk-e. De adott esetben elő kellene írnunk, hogy szükséges-e a száraz üvegezési technológia alkalmazása, illetve, hogy milyen profilrendszert alkalmazzon a gyártó a szerkezethez. Ezek a kérdések azonban már túlmutatnak egy épület tervezési feladatán, és már szinte gyártmányterveket jelentenek.

A vízszintes és függőleges felületek találkozási csomópontjának kialakítása a legnagyobb kihívás, hiszen itt a helyszíni adottságok függvényében változó, egy forgáspont körül mozgó rendszert kell kialakítani. A helytelen kialakítás hőhídak kialakulását eredményezi, valamint kellemetlen hideg érzetet az üvegfelületek alatt.

Nincs szükség azonban az egyedi megoldások alkalmazására, ha az ilyen építészeti feladatok megoldására az erre szakosodott gyártó kész termékét választjuk.

Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása

A fénykép egy a közelmúltban Budapesten átadott közel 100 m2-es üvegtetőről készült. A képen jól látható a hőszigetelt üvegtető és a hőszigeteletlen üvegtúlnyúlás közötti különbség. A -7 °C-os hajnalon a hőszigeteletlen üvegtúlnyúlás eljegesedett, miközben a télikertben 22 °C-os hőmérséklet uralkodik. A – hősugárzás miatti – visszaolvadás mindössze mintegy 2 cm-es sávban látszódik. A kinagyított kisábrán pedig a csomópont keresztmetszete látható, amiből érthetővé válik, hogy miért lesz ez a csatlakozás hőhídmentes.

www.solarlux-telikert.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog