Deceuninck

 

2016. április 01.

Teraszfedés tervezése a hóteher figyelembe vételével

Teraszfedés tervezése a hóteher figyelembe vételével

Kétségtelen, hogy a teraszfedések vagy üvegtetők tervezésének egyik sarkalatos pontja a hóteher figyelembe vétele. A mértékadó terhelés meghatározása azonban nem mindig egyértelmű. Mégpedig azért, mert általában – valamint a gyártók által megadott műszaki jellemzőkben legtöbbször – csak a hóteher megjelölés szerepel.

Ebben a formában viszont nem azonosítható be pontosan, hogy ez a felszíni hóteher karakterisztikus értékét vagy pedig a tetőre ható hóteher karakterisztikus értékét jelenti.

 

A felszíni hóteher értéke

A felszíni hóteher ks karakterisztikus értékére az ENV 1991-2-3 szabvány függelékében országonkénti adatokat találunk. Magyarország teljes területére megadott érték sk ≥ 1,25 kN/m2.

 

A tetőre ható hóteher értéke

A tetőre ható hóteher karakterisztikus értékét úgy kapjuk meg, hogy össze kell szoroznunk a felszíni hóteher karakterisztikus értékét, az építménynek az adott építési helyszínen érvényes szél miatti tényezőjét, a tetőre ható hóteher alaki tényezőjét, valamint a hőmérsékleti tényezőt.

s = µi × Ce × Ct × sk

ahol

µi az alaki tényező;

Ce a szél miatti csökkentő tényező (= 1,0);

Ct a hőmérsékleti csökkentő tényező (= 1,0);

sk a felszíni hóteher karakterisztikus értéke.

A szél miatti csökkentő tényezővel számolhatunk azzal a hatással, hogy az erős szél lesöpri a havat, a hőmérsékleti csökkentő tényezővel pedig figyelembe vesszük azt, hogy a tetőn át a belső térből „kiszivárgó” meleg olvadást indít meg a hóban. A tényezők értékei az Eurocode 1-2-3 szerint 1,0, de a nemzeti hatóságok kivételes esetekben mást is előírhatnak.

Az alaki tényező értéke szimmetrikus nyeregtető esetén, ha a tetőhajlás 15 foknál kisebb, µ0 = 0,8.

Látható, hogy a tetőre ható hóteher karakterisztikus értéke (s) egy számított érték, ezért a tervezésnél minden esetben a szabványban megadott és rögzített értékből, a felszíni hóteher karakterisztikus értékéből (sk) kell kiindulni.

A Mantu Ajtó-Ablak Stúdióban forgalmazott Solarlux tetőknél nem kell külön számolgatni a tervezéshez, mert magyarországi építés esetén minden esetben sk ≥ 1,25 kN/m2 hóterhelésre méretezettek.

Ha kérdése van, vagy műszaki segítségre van szüksége teraszbeépítés vagy télikert tervezéséhez, forduljon bizalommal szakértőnkhöz >> 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog