2016. szeptember 06.

Étterembővítés – térformálás rugalmasan és természetesen

Étterembővítés – térformálás rugalmasan és természetesen

Erős növekedés és dinamizmus jellemző az étteremláncok elmúlt éveire. Erre példa a franchise rendszerben működő L’Osteria, mely 1999 óta tartó állandó növekedés mellett működő, családias hangulatú, olasz konyhát kínáló étteremlánc. A nürnbergi székhelyű cég most standardizált koncepciót dolgozott ki az új építésű, városi környezetű, szabadonálló (Freestander) vendéglátásra. A koncepció központi eleme egy SOLARLUX télikert, melynek a homlokzati részét képező harmonika nyílászárók 100 százalékban nyithatók.

A 2015-ben épült L’Osteria étterem koncepcióterve a trendorientált étteremláncok koncepciófejlesztésére szakosodott bochumi Soda műhelyében készült. Az épületre nézve első pillantásra szembeötlik a purista anyaghasználattal való játék, mely együtt jár a térformálás rugalmasságával és egyfajta természetességgel.

 

Télikert mint térbővítés

Praktikus előnyök teszik a télikertet az éttermi koncepciókban oly kedveltté. Az átlátszó héjazat az időjárásnak megfelelően részben vagy teljesen nyitható vagy csukható. Egyrészt vendégtér, integrált vagy szeparált szabadtéri ülőhelyként, másrészt a terasz felé bővített belső tér, mely teljes felületén nyitható, eltörölve a belső és külső tér közötti határokat.

Étterembővítés – térformálás rugalmasan és természetesen

 

Vendégtérbővítés fokozatosan

A szabadonálló vendégtér 300 ülőhelyes. Az üveg harmonikafalaknak hála nemcsak a terasz integrálható, hanem az étterem is két lépcsőben bővíthető, sőt teljesen nyitható. A 200 m2-es belső tér bővítése így rugalmasan megoldható. A harmonikafalak vezetősínjei süllyesztettek, így az akadálymentes közlekedés biztosított. Miután a télikert összekötő kapocs a külső és belső terek között, így fénygyűjtőként is funkcionál, fényt juttatva a legsötétebb belső sarkokba is.

 

Több, mint az alkotó elemek összessége

Az új Freestander koncepcióban egymásra találó anyagok ősi formájukban hatnak igazán. A tégla üveggel találkozik, melyek körbeölelik a fa bútorokat – ez a kialakítás a lényegre és az ellentétekre koncentrál, ami az épület téglahatású belsejét a télikert üvegezésével megnyitja a külső fény felé, összeolvasztva a külső és belső tereket.

Étterembővítés – térformálás rugalmasan és természetesen

 

A télikert építészeti részletei döntőnek bizonyultak a sikerben

A 20×6 m-es télikert SDL Atrium plus üvegtetőből és három oldalán 3,7 m magas, hőszigetelés nélküli, alumínium harmonikaszerkezetből áll. Az oldalak az időjárástól függően részben vagy teljes egészében nyithatók. A védett terasz így 120 m2-rel bővíti a vendégteret. Az SL45 alumínium harmonikafal sorolásoknál látható, mindössze 110 mm profilszélessége nagyfokú átláthatóságot és szinte évszaktól független használhatóságot enged.

A főépületet 3,7 m magas, 12,2 m széles hőszigetelt SL70 típusú alumínium harmonikafal választja el a télikerttől, mely alacsony külső hőmérséklet esetén zárva tartandó. Ilyenkor a télikert hőpufferként szolgál a belső terek irányában.

Az üzemeltetők legnagyobb örömére a harmonikafalak működtetése egyetlen kézmozdulattal elvégezhető, a szárnyak könnyedén mozgathatók, így a terek a változó időjárási körülményekhez is gyorsan és egyszerűen alakíthatók.

www.solarlux-telikert.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog