2017. május 29.

Fagyapot építőlap mint akusztikai burkolat

Fagyapot építőlap mint akusztikai burkolat

A közel 50.000 köbméter beton és 16.000 tonna acél felhasználásával, rekordidő alatt megépült Duna Arénához a tervező a megfelelő akusztika elérése érdekében jó pár ezer négyzetméternyi Heraklith C50 lapot tervezett be a küzdőtér lelátói alá. Ezeket a lapokat színre is festették, így a laikus szemek nehezen veszik észre a rejtett, de az Aréna életében nagyon fontos funkciót betöltő akusztikai elemeket.

A Heraklith termékeket légréssel vagy ásványgyapot kombinálásával beépítve alkalmazták az arénában, kitűnő hangelnyelést elérve ezzel. Az akusztikai célú burkolat kialakítása a Duna Arénában nagy körültekintést és gondos kivitelezést igényelt, mert a jelenlegi állapot nem végleges. A szerkezet a világbajnokság után visszabontva (a mobil lelátók elbontásával) kisebb lesz, amit a hangelnyelő felületek kialakításakor figyelembe kellett venni.

 

Hangelnyelési tényezők 2015

Fagyapot építőlap mint akusztikai burkolat

Fagyapot és kőzetgyapot termékek vizsgálati eredményei az MSZ EN ISO 10534-1-2001 szerint (a 2009-ben végzett vizsgálatok aktualizált eredeményei az MSZ EN ISO 11654 szerint)

 

A Heraklith termékekkel a sokrétű követelmények ellenére is sikerült megoldást találni az előírásoknak megfelelő hangelnyelési értékek elérésére. Az akusztikai felületek méretezése nagy figyelmet igénylő tervezési feladat volt, amit dr. Reisz Frigyes végzett. Reméljük, a jövőben a Duna Aréna példáján felbuzdulva az eddiginél sokkal jobban oda fognak figyelni a tervezők az akusztikai méretezésre, ekkora vagy akár kisebb létesítményeknél, sőt talán egy óvodai vagy iskolai teremnél vagy tornateremnél is!

Fagyapot építőlap mint akusztikai burkolat

Remélhetőleg a létesítmény sok évtizedig fogja szolgálni a lakosságot és sportolóinkat, a FINA világbajnokság alatt pedig sokan kilátogatnak a Duna Arénába, és szurkolásukkal hozzájárulnak a magyar aranyérmek kiharcolásához – miközben nem visszhangzik az Aréna, és megértik a sportolók, hogy HAJRÁ MAGYAROK!

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo