2017. december 01.

Gipszkarton: tökéletes hangzás vagy éppen teljes csönd

Gipszkarton: tökéletes hangzás vagy éppen teljes csönd

 

MOME Campus, Kreatív Innovációs és Tudáspark néven művészeti kutató-fejlesztő műhely alakul a zugligeti művészeti bázison, ahol a 2018-ra tervezett megújulás nemcsak a régi épületek infrastrukturális gondjainak megoldását jelenti. A klasszikus felsőoktatási intézményből európai minőségű és ismertségű szellemi központtá válás a cél és ehhez új épületek is készültek.

A Műhelyház és a Média- és Műteremház, a MOME újonnan megvalósult infrastrukturális fejlesztései, melyhez a Siniat több műszaki megoldást is szállított. A Siniat szaktanácsadó mérnöke, Balogh György elmondta, hogy az elmúlt években a cég gipszkarton rendszerei itthon több műszaki kihívásokkal teli projekten is feltűntek. Így kerültek képbe a MOME projektnél is, és a kivitelező Szkíta Építő Kft. szakemberei újra a Siniat termékek mellett döntöttek.

 

Akusztikai megoldások a Siniattól

Az elkészült Média- és Műteremházban a szokásos, szerelt válaszfalas vagy függesztett nagytáblás álmennyezet megoldásoknál többet kellett teljesíteni a Sinait termékeknek, hogy szárazépítési rendszerükkel megfeleljenek a műszaki kiírásoknak.

Gipszkarton: tökéletes hangzás vagy éppen teljes csönd Gipszkarton: tökéletes hangzás vagy éppen teljes csönd

A Sinait szállította valamennyi gipszkarton lapot és a hozzá tartozó profilt a teljes projekt szárazépítési munkáihoz. Figyelembe véve az épület funkcióját, a szerkezetek kiválasztásánál két fontos szempont szerepelt: az akusztikai követelmények és a helyiségek 8-9 méteres belmagassága. A Fotóstúdió és a Filmstúdió két különösen fontos, kiemelt funkciójú terem a projekten belül, de további feladat volt az azokat kiszolgáló helyiségek akusztikai követelményeinek megoldása is.

Gipszkarton: tökéletes hangzás vagy éppen teljes csönd

A nagy belmagasság miatt a Fotóstúdiónál a C100/L-25/Expert-Cicha típusú rögzített előtétfal C100-as falprofilra 1 réteg 12,5 mm-es Expert és 1 réteg Nida Cicha 12,5 mm-es akusztikus lapot építettek be. A NIDA Expert gipszkarton lapokat azért választották, mert azok válaszfalak és magas falak építéséhez egyaránt alkalmasak, de megfelelőek akár álmennyezetekhez, falburkolatokhoz vagy akár száraz vakolatként is használhatók (maximum 70% relatív légnedvesség tartalmú helyiségekhez).

Gipszkarton: tökéletes hangzás vagy éppen teljes csönd

A Nida Cicha akusztikus lapok – nedvességnek kitett környezetben is – megfelelőek fokozott akusztikai követelményekhez bármelyik Siniat szerkezet esetén. Ebben a projektben a speciális akusztikai burkolat fogadószerkezete Nida C100 falprofil és az erre rögzített PK 48 vízszintesen felhelyezett segédprofil. A klasszikus hangszigetelési megoldást választva NIDA C75 profilra 1 réteg NIDA Sonic akusztikus nagytáblás lapburkolatot rögzítettek a kiszolgálóhelyiségek esetén. A NIDA Sonic lap hangelnyelési karakterisztikája megegyezik az emberi hang intenzitásának frekvenciájával, ezért megfelelően tompítják az emberi hangok zaját és csökkentik a hangok visszaverődését, ez pedig a Filmstúdió kiszolgálóhelyiségeinél fontos követelmény.

Gipszkarton: tökéletes hangzás vagy éppen teljes csönd

A MOME Campus műszaki megoldások tekintetében egyike a nagyobb hazai Siniat projekteknek, így referenciaként is kiemelkedő. A zugligeti építkezésnél a tervezéstől egészen a kivitelezésig a Siniat magyarországi szakemberei folyamatos tanácsadással segítették a munkát.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

Fischer

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo