2018. november 13.

Lassan elkészül az ország harmadik Árpád-fürdője

Lassan elkészül az ország harmadik Árpád-fürdője

Székesfehérvár és Békéscsaba után Budapesten is lesz Árpád-fürdő – a Csillaghegyi Strandfürdő területén megvalósuló beruházás végén 11 medence fog a felfrissülni vágyók rendelkezésére állni. Az alábbiakban bemutatjuk az elmúlt évek egyik legnagyobb fürdőfejlesztését, majd a beépített speciális gipszkartont is.

 

A Római strand után a csillaghegyi a főváros második legrégebbi strandja, amely végre megújul – a hárommilliárdos, 7000 négyzetméteres beruházás alapkövét 2017 januárjában tették le. A fürdőt, amely nevét a szóbeszéd szerint a környéken elhantolt honfoglaló vezérről, Árpádról kapta, várhatóan az év végén adják át. A beruházás a főváros fürdőfejlesztési programjának része, amelynek keretein belül Budapest újabb egész évben nyitva tartó fürdővel gazdagodik. Nemcsak a wellness-szolgáltatások köre bővül, az új medencék utánpótláskorú sportolókat is ki fognak szolgálni.

Egy ilyen nagy volumenű, sokak számára készülő komplexum messze nem mindegy, hogy milyen alapanyagokkal és termékekkel készül.

A belső térnek, így az álmennyezeteknek is magas páratartalmat kell majd elviselniük penészedés nélkül – ebben az esetben pedig nem mindegy, milyen gipszkarton lapokat építünk be. A választás végül egy olyan termékre esett, amely nemcsak remek paraméterekkel bír, a felhasználást is nagy mértékben megkönnyíti.

Ez nem más, mint a Siniat NIDA Hydro nevű lapja, amit kültéren a bejárat előtetőjének alsó burkolataként, beltéren pedig nedvességnek ellenálló álmennyezetként alkalmaztak. A mintegy 700 m2-nyi lapot C3 korrózióosztályú CD60 mennyezeti profilokkal rögzítették.

Balogh György, a Siniat szakértője szerint jó a termék visszhangja, amit többek között a kivitelezés könnyebbségének köszönhet. A lapok beépítésének nincs különösebb szerszámigénye, mivel gk-késsel vághatók – a kivitelezés ennek megfelelően gyors, az Árpád Forrásfürdő esetén közel egy hónap alatt végbement.

Lassan elkészül az ország harmadik Árpád-fürdője

Az álmennyezet kialakítása

 

Minek is köszönhető még a Hydro növekvő népszerűsége? Az első dolog, ami szembeötlik, hogy kültéri és beltéri alkalmazásra is megfelelő, ezzel a cementkötésű lapok remek alternatívája. Nemcsak jelentősebb könnyebb (10,8 kg/m2), vízfelvételi képessége is rendkívül alacsony, 3% alatti, amit üvegszálas alapú bevonatának, illetve a magjához hozzáadott, vízfelszívódást, penész kialakulását csökkentő, tűzállóságot növelő adalékoknak köszönhet. A nagyon alacsony vízfelvételi érték további előnye a minimális mértékű lineáris tágulás, aminek köszönhetően a megszokott 7 méter helyett elegendő 15 méterenként dilatációkat elhelyezni. A NIDA Hydro lapok mérettartók, könnyen megmunkálhatók, és teljesítik az EN 15283-1 szabvány követelményeit.

Lassan elkészül az ország harmadik Árpád-fürdője

A Siniat egyik legnépszerűbb terméke, a NIDA Hydro

 

Kültéri felhasználásnál fontos kiemelni, hogy a műszaki előírásoknak történő megfeleléshez elengedhetetlen a többi, erre a célra kifejlesztett termékkel történő beépítés. A rendszer további elemei a NIDA Hydromix kész hézagológipsz, a rendszerhez tartozó üvegszálas szalag, a külső környezeti tényezőknek ellenálló profilok és szabvány szerinti fémtartozékok. (A választható profilok: standard NIDA profil (C2 osztály), NIDA Hydro C3 profil és NIDA Hydro C5 profil, speciális NIDA Hydro C4 lemezcsavar.)

Összességében kijelenthetjük, hogy a NIDA Hydro lap a hagyományos cementkötésű lapok remek alternatívája. Nemcsak a vízfelvételi értéke rendkívül alacsony, jó mechanikai tulajdonságokkal is bír, emellett pedig könnyen be is szerelhető – nem csoda, hogy ilyen magas presztízsű beruházásoknál is előnyben részesítik.

 

www.siniat.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

Fischer

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo