2020. április 06.

Uszoda a tartósság jegyében

Uszoda a tartósság jegyében

A szakemberek jól tudják, hogy a vizessportokkal kapcsolatos épületeknél az időjárás hatásain kívül az elhasználódással is fokozottan számolni kell. Ha uszodáról van szó, csak azokat az anyagokat és műszaki megoldásokat érdemes választani, amelyekkel az adott épület hosszú távon használható marad.

Egy uszoda esetén sem szükséges lemondani a könnyen szerelhető gipszkartonról – így volt ez a Lengyelországban található Máltai Termák vízi rekreációs és sportkomplexumnál,

Uszoda a tartósság jegyében

vagy a Budapest II. kerületében megújuló Gyarmati Dezső Uszoda, Sport és Szabadidőközpontban is.

Uszoda a tartósság jegyében Uszoda a tartósság jegyében
Fotók: Stiller Ákos

Az említett „vizes épületekben” a Siniat kifejezetten nedves közegben, kül- és beltéren is alkalmazható Nida Hydro lapjaira esett a szakemberek választása.

A fővárosi uszoda az A-Híd Zrt. generálkivitelezésében épül: a Siniat anyagok mellett szólt az ár-érték arány, valamint a korábbi felhasználóktól származó olyan pozitív visszajelzések, amit a csillaghegyi Árpád-fürdő felújításakor és bővítésekor tapasztaltak az ott dolgozók.

Uszoda a tartósság jegyében Uszoda a tartósság jegyében
Fotók: Stiller Ákos

 

Speciális anyagok funkcióhoz igazítva

Az uszodához a Siniat kínálatából az erősen nedves közegben, kültérre és beltérre egyaránt alkalmas Nida Hydrót használták. Ez a speciális gipszkarton lap a cementkötésű lap alternatívája. A szakemberek azért kedvelik, mert nemcsak könnyebb (10,8 kg/m2), de vízfelvételi képessége is mindössze három százalék alatti. Kiemelkedő tulajdonságait az üvegszál alapú bevonatnak és a magjához adott, vízfelszívódást és penész kialakulását csökkentő, tűzállóságot növelő adalékoknak köszönheti.

A Hydro lapból készült szerkezeteket többnyire a zuhanyzóknál és vizesblokkoknál használták a szakemberek. Az uszodatérben – a tervező által kívánt hullámzás miatt – íves falfelületet kellett létrehozni, amihez olyan könnyen beépíthető anyagra volt szükség, amely jól alkalmazható nedves, párás közegben. A lelátók oldalfalain túl az épület légcsatornái köré is a Siniat Nida lapok impregnált és tűzgátló változatai kerültek. A nézőtéri lelátóknál szintén Nida Hydro lap falburkolatot használtak fel.


Uszoda a tartósság jegyében
Fotó: Stiller Ákos

 

Felhasználási helyhez kialakított műszaki megoldások

A legtöbb felületen kifejezetten a Nida Hydro gipszkartonok hézagolására szolgáló Nida HydroMix hézagoló masszát alkalmazták, ami hosszú időn át, nedves környezetekben is megállja a helyét.

Az uszoda alatti pincében, a medence körül légaknarendszer készült. A lelátón található ülések alatti falszakaszokon fúrt lyukakon keresztül fújják be a friss levegőt, míg az elhasznált levegő elszívócsövön át távozik az uszodatérből.

A 2018-ban elnyert pályázati pénzből megvalósuló beruházás jól fogja bírni a várható terhelést, hisz megbízható és nagy ellenálló képességű termékek felhasználásával épült. További információt a Siniat oldalán talál.

Uszoda a tartósság jegyében
Fotó: Stiller Ákos

 

Belsőépítészeti tervezés, látványtervek és építési engedélyek: Plant-Atelier Peterkis Kft.
Kivitelezési tervek (konzorciumban A Plant-Atelier Peterkis Kft.-vel): Tecton Építészmérnöki és Tanácsadó Kft.
A beruházás lebonyolítója: CÉH Zrt.
Generálkivitelező: A-HÍD Zrt.
A-Híd projektvezető: Császár Csaba

(x)

Kapcsolódó cikkek:

Fischer

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo