2019. november 20.

Így hozzuk ki a hangokból és csöndből a legtöbbet

Így hozzuk ki a hangokból és csöndből a legtöbbet

Ahogy a koncerttermeknél, úgy az előadóhelyiségekben és a tantermekben is fontos a hangszigetelés, illetve a megfelelő akusztikai környezet kialakítása. A Siniat megoldásokban bővelkedő tárháza megbízható megoldást kínál, ha a hangok elnyelése, a hangok támogatása, a visszhang csökkentése vagy éppen a csönd biztosítása a cél.

A Siniat termékkínálata minden említett igényt kiszolgál, így érdemes a tervezőnek, kivitelezőnek és beruházónak egyaránt megismerkedni a lehetőségekkel. Vegyünk most sorra a műszaki megoldásokat!

Így hozzuk ki a hangokból és csöndből a legtöbbet Így hozzuk ki a hangokból és csöndből a legtöbbet

 

Hangszigetelés a funkcionális minőségért

A válaszfal szerkezetétől függően megkülönböztetünk egysoros vagy kétsoros falprofillal kialakított válaszfalakat. Az egysorosakban a váz egyes elemei összekötik a fal borítását alkotó gipszkarton lapokat, akusztikai hidakat alkotva. A hangszigetelésre hatást gyakorol a profilok szélessége is, így aztán különböző merevségű szerkezeteket kaphatunk, valamint azt az alternatívát, hogy a válaszfalat különböző vastagságú szigetelőanyaggal tölthetjük ki.

Duplavázas szerkezetre épült falaknál a gipszkarton burkolat lapjait két különálló vázszerkezetre szerelik, így nincsenek akusztikai hidak. További előny, hogy a hangszigetelési paraméterek jobbak, mint az egysoros falaknál. Jobb hangszigetelést a válaszfalaknál akkor lehet elérni, ha a fal belseje hangelnyelő anyaggal van kitöltve.

Lássunk most néhány példát arra, hogy az egyes lapok milyen értékeket kínálnak!

A Siniat 125A75/Expert típusú falszerkezet a középületekben, lakásokban és irodákban kedvelt és épített szerkezeti megoldás. Expert (A2) építőlapokkal elérhetjük az Rw 57 dB laborértéket, míg a Nida Cicha akusztikus lappal az Rw 61 dB-t.

A Siniat 205B75/Expert kettőzött profilvázzal szintén a középületekben, lakásokban és irodákban használt szerkezet. Ebben az esetben az Expert (A2) építőlapokkal az Rw 64 dB laborérték érhető el, míg a Nida Cicha akusztikus lappal az Rw 67 dB.

Az említett lehetőségekkel biztonsággal megoldható a helyiségek közötti megfelelő hangszigetelés, úgy mint a lakások közötti falak esetében.

Fokozott akusztikai követelmények esetén a Siniat Nida Cicha lap alkalmazása ajánlott.

Így hozzuk ki a hangokból és csöndből a legtöbbet

 

A megfelelő akusztika és a csönd biztosítása

Hangelnyelő rendszerekben Nida Sonic lapokat használnak. Ez a falak és függesztett álmennyezetek készítésére szolgáló perforált gipszkarton lapok széles skáláját jelenti. A Nida Sonic lapok megfelelő kombinációja a piacon kapható burkolatanyagokkal – például gipszkarton lapokkal – optimális hangterjedési körülmények elérését teszi lehetővé a belterekben. Előny, hogy a szerelési lépések és a rendszer összetevői majdnem ugyanazok, mint a „normál” gipszkartonok esetében, ráadásul itt az esztétikus megjelenés is adott: a lemezek homogén és egyenes felületet képeznek anélkül, hogy a lemezcsatlakozások láthatóak lennének.

Nézzük meg, hogyan érvényesülnek mindezek a megvalósult projektek esetében!

 

Felhasználás funkcióhoz igazítva

A Lengyelországban található Sosnowieci Zenei Iskola egy koncert- és oktatási létesítmény. A modern, több mint 500 fő befogadóképességű hangversenytermen kívül található az intézményben egy kamaraterem, valamint egy hangfelvételi stúdió is. A felhasználás környezetéhez igazodva mindkét terem olyan hangelnyelő lapokkal épült, amelyek biztosítják a megfelelő akusztikát.

Így hozzuk ki a hangokból és csöndből a legtöbbet Így hozzuk ki a hangokból és csöndből a legtöbbet Így hozzuk ki a hangokból és csöndből a legtöbbet

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusát is érdemes megemlíteni, amelyben a Nida Sonic lapokat használt fel a kivitelező a megfelelő akusztika eléréséhez. A magyarországi projekthez a Siniat szállította a szárazépítési munkához szükséges valamennyi gipszkarton lapot és profilt.

Így hozzuk ki a hangokból és csöndből a legtöbbet Így hozzuk ki a hangokból és csöndből a legtöbbet

A termékekről további információ a Siniat oldalán található >>

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo