2017. szeptember 29.

II. világháború a föld alatt kiállítva

II. világháború a föld alatt kiállítva

A gdanski II. Világháború Múzeum meglepő formájú, döntött épülettömbje csak a monumentális bejárat, mert a múzeum a föld alatt helyezkedik el, és a világ legnagyobbjai közé tartozik 23 ezer négyzetméternyi kiállítóterével.

 

A lengyel kikötőváros különleges épülettel tiszteleg a múlt előtt, melyhez a tervekből különleges formák és látványos terek születtek úgy, hogy a magas tűzállósági, hang- és hőszigetelési szabványoknak is megfeleltek. A belső terek kialakítása során a kihívást azépület különleges szerkezete, a nagy magasságú függőleges és ferde falak jelentették. „A Múzeum belső tereiben végzett munka a kivitelező számára egyértelműen a szaktudás tesztje volt. A projekttel szembeni sokrétű követelményrendszer, a terek roppant nagysága, valamint a gipszkarton általánostól eltérő alkalmazása eredményezte azt, hogy itt “Forma 1-es” feladattal álltunk szemben” – összegezte a munkát Zdzislaw Leszkowski, a Múzeum belső tereit kialakító Renova vállalat tulajdonosa. A feladatok összetettségét mutatja, hogy a falak rögzítésétől a tárlók súlyán keresztül egészen a néhol 7 méter magasságú falakig vagy a hangszigetelésig, mennyi feltételnek kellett megfelelni. És nem utolsósorban, úgy kellett a gipszkarton terméket kiválasztani, hogy a falak jól bírják a mechanikai sérüléseket, és a múzeum évi több százezer látogatója se jelentsen problémát.

II. világháború a föld alatt kiállítva

 

Szellőzés, tűzvédelem, akusztika

A Siniat termékkínálatában minden gipszkarton elem megtalálható, melyekkel a tervekből valóság lett. A belső terek kivitelezése során a Siniat több mint 40.000 négyzetméternyi termékét építették be. Egy korszerű múzeumnál a látványon túl az akusztikai kérdések igen hangsúlyosak. A kiállítótér egységeit az alkalmazott hanghatások miatt nemcsak el kellett különíteni, de minimalizálni kellett a hangvisszaverődést is. A kivitelező megoldásként 400 m2 Nida Sonic perforált gipszkarton lapot épített be az előírt akusztika kialakítása érdekében.

II. világháború a föld alatt kiállítva

A nagy belmagasságú kiállítóhelyiségekben pedig a Nida Twarda gipszkarton lapokkal oldották meg a magas, osztott falak kialakítását több mint 1000 négyzetméteren. A mechanikai sérülések lehetőségét is szem előtt tartva a falfelületeknek erősnek és tartósnak kell lenniük, kiszolgálva a jelentős forgalmat, ezért választották a Nida Twarda lapokat, melyeknek faforgáccsal erősített magja biztosítja a keménységet.

Az épület biztonságtechnikájához is hozzájárult a Siniat, mert a föld alá épített múzeumban közel 4000 m2 Promatect®-L500 építőlapot használtak a szellőző- és füstelvezető csatornák szigetelésére, így a Promaduct®-500 rendszerrel a szellőzőcsatornák tűzvédelméről is gondoskodtak.

II. világháború a föld alatt kiállítva

Részletesebben is olvashat a projektről a Siniat oldalán!

(x)

Kapcsolódó cikkek:

Fischer

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo