2019. oktber 30.

Hõ- és füstelvezetés korai évei és a Colt Csoport

Hõ- és füstelvezetés korai évei és a Colt Csoport

Mi kell ahhoz, hogy egy vállalat közel 90 éven keresztül fent maradjon és növekedjen? Hogyan jut el egy angliai cég odáig, hogy jelenleg már több mint 75 országban képviselteti magát, köztük Magyarországon is? És hogy jön ide a hõ- és füstelvezetés?

A cégcsoport 1931-es alapítása óta rengeteg fejlõdésen ment keresztül. Sok cég törekszik arra, hogy alkalmazkodjon a piaci kihívásokhoz, a gazdasági helyzethez, a vevõi igényekhez. Ezek mind fontos és nélkülözhetetlen dolgok. Azonban van egy ennél sokkal fontosabb dolog. Ez pedig a kutatás és fejlesztés.

Hõ- és füstelvezetés korai évei és a Colt Csoport

Colt aerodinamikai tesztlabor és szélcsatorna a 30-as években

 

A fejlesztési irányokat néha a kényszer szüli. A II. Világháború olyan szellõztetési megoldásokat követelt, amik nem engedik ki a fényt a gyárakból és hadihajókból, de a frisslevegõt biztosítják. Így a bombázók számára éjszaka nem látható a gyár. Így született meg a „Blackout” zsalus szellõzõ, ami a késõbbi nagy teljesítményû Colt Labyrinth és Aerox idõjárásfüggetlen szellõztetõk õse.

Hõ- és füstelvezetés korai évei és a Colt Csoport

Az 1930-as, 40-es években a hõ- és füstelvezetés nem volt szabályozott terület. Nem is volt elvárás gyártócsarnokok építésénél. Ezért elõször a lakossági kémények hatékonyságának növelésével szerzett tapasztalatot a cég a füstgázok elvezetésének területén.

Hõ- és füstelvezetés korai évei és a Colt Csoport

Lakossági kémények hatásfokának növelése

 

A nehézipar elõretörésével egyre több egyterû, nagy belmagasságú gyártócsarnok épült Angliában, ami új problémákra világított rá. A gyártás során keletkezõ hõ elvezetését meg kellett oldani, hogy a munkakörülmények elviselhetõbbek legyenek, ehhez pedig a szellõztetés hatékonyságát kellett növelni. Ehhez új megközelítésre volt szükség. A Colt csoport elsõk között alkalmazta a nagyszilárdságú alumíniumot a tetõszellõztetõk építéséhez a korábban alkalmazott nehéz acélszerkezetek helyett. A könnyû alumíniumszerkezetek nem igényeltek erõs statikai alátámasztást, és a telepítésük is könnyebb.

Hõ- és füstelvezetés korai évei és a Colt Csoport

Clear opening ventilator

 

Azonban adódott egy súlyos biztonsági probléma az ilyen nagy gyárak üzemelése közben. Tûz esetén a füst nem tudott távozni az épületbõl megfelelõen, ezért a füstmérgezés súlyos veszélyt jelentett a dolgozókra, még kisebb tüzek esetén is. Továbbá a felgyülemlett füst és forró gázok képesek begyújtani az éghetõ berendezéseket és maga a forróság képes meggyengíteni annyira a tetõszerkezetet hogy az épület teteje leszakadjon. Ez az úgynevezett „flashover” jelenség az egyik legveszélyesebb következménye az épülettüzeknek.

Hõ- és füstelvezetés korai évei és a Colt Csoport

Legégett autógyár Angliában

 

A Colt mérnökei olyan megoldással álltak elõ, ami szembe ment az addigi gyakorlattal, hiszen korábban úgy tartották, hogy a tüzet el kell zárni a levegõ-utánpótlás elõl, hogy ne táplálja azt. A Colt laboratóriumi tesztekkel és gyakorlati kísérletekkel igazolta, hogy a füst kivezetése jelentõsen késelteti a „flashover”-t, mert a csarnok nem telik meg füsttel. Ez hozzájárul a bent dolgozók könnyebb kimeneküléséhez, a füstmérgezések elkerüléséhez, és az oltás megkönnyítéséhez a jobb látási viszonyok miatt.

A hõ- és füstelvezetés történelmi mérföldköve volt, amikor a Colt a világon elsõként tervezett be és épített ki füstelvezetõ rendszert a General Motors Luton-i gyárába Angliában. Ez fektette le a mai nap már követelménynek számító ipari füstelvezetés alapjait. Ami ma már magától értetõdõ, mint például a füstszakaszok elhatárolása vagy a frisslevegõ-bepótlás füstelvezetés esetén, mind komoly kutatás és fejlesztés eredménye.

A Colt csoport mindig is törekedett arra, hogy élen járjon az új technológiák bevezetésében. Így amellett, hogy jobb körülményeket teremt a gyártócsarnokokban és ipari épületekben, a fejlesztéseknek köszönhetõen még életeket is ment.

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog