2019. szeptember 30.

Hő- és füstelvezetés napi szellőztetéssel – költséghatékonyan

Hő- és füstelvezetés napi szellőztetéssel – költséghatékonyan

A megelőző tűzvédelem (ennek részeként a hő- és füstelvezetés) rendkívül fontos a biztonság érdekében – ennek ellenére a beruházók többsége szükséges rossznak, árdrágító tényezőnek tartja e rendszerek beépítését.

Számukra inkább az a meghatározó, hogy az épület napi használata során minél költséghatékonyabb rendszereket üzemeltessenek. Viszont a legjobb berendezések sem érnek sokat, amennyiben a működtetésük, illetve a használatuk nem felel meg a megbízó, üzemeltető igényeinek. Éppen ezért fektet a Colt kiemelt hangsúlyt az általa forgalmazott, különböző célokat szolgáló (hő- és füstelvezető, szellőztető, hűtő-fűtő, árnyékolástechnikai) rendszereinek a megbízó költséghatékonysági elvárásait kiszolgáló vezérlési megoldások kidolgozására. E berendezések kifejlesztésénél az elsődleges funkciók utáni legfontosabb szempont a lehető legalacsonyabb költségszinten történő üzemeltethetőség volt. (Az életvédelmi eszközök esetén ezen túl természetesen nagyon fontos a vonatkozó szabványok, előírások maradéktalan betartása.)

Példaként vegyünk egy pneumatikus hő-, illetve füstelvezető és egyben a napi szellőztetésről gondoskodó rendszert. Általánosságban elmondható, hogy egy RWA rendszer átadása után az üzemeltető a vártnál magasabb karbantartási költségekkel szembesül, nem beszélve a rendszer szavatos alkatrészeinek cseréje miatt keletkező kiadásokról (cserélendő CO2 palackok, Druckgasgenerator stb.).

A Colt olyan megoldásokat kínál, melyeknél az elsődleges funkció (hő- és füstelvezetés) mellett teljesül a napi szellőztetési funkció is. Ezek jellemzően olyan helyekre ajánlott eszközök, ahol nagy belső hőterheléssel járó technológia van. Ilyen helyeken az egyszárnyú, tradicionális füstelvezető kupolák szellőztető képessége nem elegendő, hatékonyságot csak zsalus szellőzők vagy kétszárnyú kupolák garantálnak.

Hő- és füstelvezetés napi szellőztetéssel – költséghatékonyan Hő- és füstelvezetés napi szellőztetéssel – költséghatékonyan
ECO zsalus szellőzőberendezés

A Colt pneumatikus szellőztető vezérlőszekrény elsődleges funkciója – a szellőztetés – mellett ellátja a hő- és füstelvezetési funkciókat is. Természetesen a nyitó forrásnak – legyen az CO2 palackkal ellátott vésznyitó kazetta

Hő- és füstelvezetés napi szellőztetéssel – költséghatékonyan

 

vagy sűrített levegős légtartály – minden esetben kívülről kell érkeznie.

Hő- és füstelvezetés napi szellőztetéssel – költséghatékonyan

Légtartályos megoldásnál a tartályok úgy vannak méretezve, hogy a telepített rendszer sűrített levegő igénye hatszorosan fedezett (háromszori nyitást, háromszori zárást feltételezve). Ebben az esetben nincsenek cserélendő alkatrészek, hiszen a légtartályok a központi sűrített levegős hálózatról kapják a levegőt, ugyanakkor rendelkeznek visszacsapó szeleppel, így a gyári sűrített levegős hálózat teljes leállása esetén is tartják a szükséges nyomást és légmennyiséget.

Tehát egy sok füstszakaszos rendszernél jelentős költségmegtakarítás érhető el alkalmazásukkal, nem beszélve arról, hogy a rendszer minden időpillanatban üzemkész hő- és füstelvezetésre – akár nyitva van egy esetleges vétlen vagy valós kioldást követően, akár zárt állapotban, amikor a kioldásra szolgáló légtartályok automatikusan feltöltődnek a gyári sűrített levegős hálózatról. És nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy egy vétlen vagy valós kioldás után nem kell felmenni a tetőre és kézzel bezárni a kinyílt szellőztetőket, hanem a vezérlőközpontban kell csak megnyomni a megfelelő gombot, és máris záródnak a HFR-re aktivált berendezések.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog