filmszemle

2022. január 11.

Hőhidak és fokozott igénybevételű szerkezetek hőszigetelésére

Hőhidak és fokozott igénybevételű szerkezetek hőszigetelésére

Egy épületet a mai kor igényei szerint úgy kell megtervezni és megépíteni, hogy a fűtött tereket minden irányból, körbe-körbe hőtechnikai szempontból azonos teljesítményű szerkezetek határolják.

Ezt a folytonos felületet nevezzük az épület termikus burkának. A nagy, egybefüggő homlokzati részeket és a tetőket viszonylag egyszerű hővédelemmel, hőszigeteléssel ellátni, azonban vannak olyan csatlakozási helyek, ahol a hőszigetelés anyagának egyéb szempontoknak is meg kell felelnie. Ezeken az összetett igénybevételű helyeken speciális hőszigeteléseket kell alkalmazni.

Hőhidak és fokozott igénybevételű szerkezetek hőszigetelésére

Hogy hol vannak ezek a helyek? A legnagyobb ilyen felületek az épület lábazati részén, a padlóban, a földdel érintkező szerkezeteknél – a pincéknél és az alapok mentén – találhatóak.

• Az épület lábazatán elhelyezett hőszigetelésnek ellen kell állnia a talajból és a csapadékból származó nedvességnek. Rugalmasnak, de nagy szilárdságúnak kell lennie, hogy a vakolat ne legyen sérülékeny ebben a könnyen elérhető, sérülésnek kitett zónában.

• A padló esetében a hőszigetelés nagy szilárdságát kell kihasználni, hiszen fontos, hogy a ház elkészülte után a padló hosszú éveken keresztül sík maradjon, és a szekrények ne dőljenek a szoba közepe felé.

• Pincefal hőszigetelésekor a hőszigetelés szilárdságát és vízállóságát is kihasználjuk. Ilyenkor a hőszigetelés látja el a vízszigetelés védelmét is, így kettős szerep hárul rá.

• Az alaptest mellé elhelyezett zárt cellás polisztirolhab a hőszigetelésen túl bennmaradó zsaluként is használható, amivel sokszor jelentős mennyiségű betont is meg lehet spórolni.

A Ravatherm XPS 300 WB nagy nyomószilárdságú és nedvességálló, kék színű extrudált polisztirolhab hőszigetelés épületfelújítás, illetve új építés során számos területen alkalmazható. A hőszigetelés beépítésével megelőzhető a kellemetlen hidegérzet, illetve a sarkokban előforduló penészképződés, valamint a fűtésszámla is csökken.

Hőhidak és fokozott igénybevételű szerkezetek hőszigetelésére

 

Lábazatok, vasbeton szerkezetek

Egyik leggyakoribb és legfontosabb feladat az épület lábazatának hőszigetelése. Gyakori probléma, hogy a padló a homlokzati falak mentén hideget sugároz, rosszabb esetben penész is kialakulhat a csatlakozás mentén. A lábazat hőszigetelésével ez elkerülhető. A homlokzati felújítás során a lábazat hőszigetelésének mindenképpen együtt kell készülnie a homlokzati hőszigeteléssel, mert ennek elhagyásával felerősödhet a lábazati hőhídhatás. Mivel az épület lábazatát jelentős nedvesség és mechanikai hatások érik, ezért erre a területre csak olyan hőszigetelés alkalmazható, ami ennek ellenáll. A Ravatherm XPS 300 WB termék speciális érdesített felületének köszönhetően könnyen vakolható, nagy nyomószilárdságának és elhanyagolható nedvességfelvételének hála kiválóan alkalmas az épületlábazati igénybevételekre, hőszigetelő képességét pedig hosszú távon megőrzi. A legújabb energetikai követelmény eléréséhez minimum 14 cm XPS hőszigetelést kell a lábazatra beépíteni.

A homlokzat felújításakor, valamint új építés esetében a vasbeton koszorún, illetve egyéb potenciálisan hőhidas vasbeton szerkezeteken is kiválóan alkalmazható a Ravatherm XPS 300 WB hőszigetelés.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog