2022. janur 11.

Hõhidak és fokozott igénybevételû szerkezetek hõszigetelésére

Hõhidak és fokozott igénybevételû szerkezetek hõszigetelésére

Egy épületet a mai kor igényei szerint úgy kell megtervezni és megépíteni, hogy a fûtött tereket minden irányból, körbe-körbe hõtechnikai szempontból azonos teljesítményû szerkezetek határolják.

Ezt a folytonos felületet nevezzük az épület termikus burkának. A nagy, egybefüggõ homlokzati részeket és a tetõket viszonylag egyszerû hõvédelemmel, hõszigeteléssel ellátni, azonban vannak olyan csatlakozási helyek, ahol a hõszigetelés anyagának egyéb szempontoknak is meg kell felelnie. Ezeken az összetett igénybevételû helyeken speciális hõszigeteléseket kell alkalmazni.

Hõhidak és fokozott igénybevételû szerkezetek hõszigetelésére

Hogy hol vannak ezek a helyek? A legnagyobb ilyen felületek az épület lábazati részén, a padlóban, a földdel érintkezõ szerkezeteknél – a pincéknél és az alapok mentén – találhatóak.

• Az épület lábazatán elhelyezett hõszigetelésnek ellen kell állnia a talajból és a csapadékból származó nedvességnek. Rugalmasnak, de nagy szilárdságúnak kell lennie, hogy a vakolat ne legyen sérülékeny ebben a könnyen elérhetõ, sérülésnek kitett zónában.

• A padló esetében a hõszigetelés nagy szilárdságát kell kihasználni, hiszen fontos, hogy a ház elkészülte után a padló hosszú éveken keresztül sík maradjon, és a szekrények ne dõljenek a szoba közepe felé.

• Pincefal hõszigetelésekor a hõszigetelés szilárdságát és vízállóságát is kihasználjuk. Ilyenkor a hõszigetelés látja el a vízszigetelés védelmét is, így kettõs szerep hárul rá.

• Az alaptest mellé elhelyezett zárt cellás polisztirolhab a hõszigetelésen túl bennmaradó zsaluként is használható, amivel sokszor jelentõs mennyiségû betont is meg lehet spórolni.

A Ravatherm XPS 300 WB nagy nyomószilárdságú és nedvességálló, kék színû extrudált polisztirolhab hõszigetelés épületfelújítás, illetve új építés során számos területen alkalmazható. A hõszigetelés beépítésével megelõzhetõ a kellemetlen hidegérzet, illetve a sarkokban elõforduló penészképzõdés, valamint a fûtésszámla is csökken.

Hõhidak és fokozott igénybevételû szerkezetek hõszigetelésére

 

Lábazatok, vasbeton szerkezetek

Egyik leggyakoribb és legfontosabb feladat az épület lábazatának hõszigetelése. Gyakori probléma, hogy a padló a homlokzati falak mentén hideget sugároz, rosszabb esetben penész is kialakulhat a csatlakozás mentén. A lábazat hõszigetelésével ez elkerülhetõ. A homlokzati felújítás során a lábazat hõszigetelésének mindenképpen együtt kell készülnie a homlokzati hõszigeteléssel, mert ennek elhagyásával felerõsödhet a lábazati hõhídhatás. Mivel az épület lábazatát jelentõs nedvesség és mechanikai hatások érik, ezért erre a területre csak olyan hõszigetelés alkalmazható, ami ennek ellenáll. A Ravatherm XPS 300 WB termék speciális érdesített felületének köszönhetõen könnyen vakolható, nagy nyomószilárdságának és elhanyagolható nedvességfelvételének hála kiválóan alkalmas az épületlábazati igénybevételekre, hõszigetelõ képességét pedig hosszú távon megõrzi. A legújabb energetikai követelmény eléréséhez minimum 14 cm XPS hõszigetelést kell a lábazatra beépíteni.

A homlokzat felújításakor, valamint új építés esetében a vasbeton koszorún, illetve egyéb potenciálisan hõhidas vasbeton szerkezeteken is kiválóan alkalmazható a Ravatherm XPS 300 WB hõszigetelés.

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog