2016. július 21.

Hőhídmentes távtartók átszellőztetett homlokzatburkolatokhoz

Hőhídmentes távtartók átszellőztetett homlokzatburkolatokhoz

Az új fejlesztésű, alumínium tartószerkezetekhez használható Fox-T és Fox-HT hőhídmentes távtartók alkalmazásakor nem kell pontszerű hőhidakkal számolni, mert a tartószerkezet nem befolyásolja a falszerkezet hővezetési tényezőjét, azaz nem rontja annak hőszigetelő képességét. A távtartók mérete 140 és 320 mm között változik, így akár 140–360 mm távtartást is át lehet hidalni a rendszerrel.

A különféle kültéri burkolóanyagok elterjedésével egyre több átszellőztetett homlokzatburkolat készül. A tervezési feladat során az esztétikai kialakítás mellett az egyik legnagyobb kihívás a hőtechnikai előnyök minél jobb kiaknázása. Ennek egyik korlátja az előszeretettel alkalmazott alumínium tartószerkezetek hővezető képessége, mely szerkezetek ugyan korróziós szempontból ideális megoldásnak számítanak, de hőtechnikailag, az alumínium hővezetése miatt, nem túl előnyösek. E probléma megoldására fejlesztette ki a Hilti az Eurofox tartószerkezeti rendszerein belül a Fox-T és Fox-HT száz százalékban hőhídmentes távtartókat.

A minősített (CE, ÉME, DoP) Eurofox tartószerkezeti rendszerek eddig is a népszerű termékek közé tartoztak, hiszen a nagy teherbírás, a könnyű szerelhetőség és az abszolút korrózióállóság mellett a rendszer nagyfokú rugalmassága nagyban megkönnyítette mind a tervezők, mind a kivitelezők munkáját.

A megnövekedett hőszigetelési igényekkel lépést tartva az Eurofox tartószerkezetek – típustól függően – 30–60 cm távtartást képesek biztosítani annak érdekében, hogy elhelyezhető legyen a megfelelő vastagságú hőszigetelő anyag, lehetővé téve a falszerkezet megkívánt hővezetési tényezőjének kialakítását. De a megnövekedett hőszigetelő anyag vastagságok miatt a tartószerkezet konzolossága is növekedett, aminek eredményeként a távtartók sűrítése vált szükségessé, hogy statikailag is megfelelőek legyenek ezek a szerkezetek. A több tartó miatt azonban több pontszerű hőhíd jelenik meg ezeken a szerkezeteken, melyek – típustól függően – akár 30-40 százalékkal is ronthatják a teljes falszerkezet hőszigetelő képességét. Ennek kiegyenlítése 240 mm vastag szigetelés esetén akár 80–100 mm többlet hőszigetelés felhasználását eredményezheti, ami – a többlet anyagigény mellett – a hasznos alapterület rovására megy.

Az új fejlesztésű Fox-T és Fox-HT hőhídmentes távtartók alkalmazásakor nem kell pontszerű hőhidakkal számolni, mert a tartószerkezet nem befolyásolja a falszerkezet hővezetési tényezőjét, így nem rontja annak hőszigetelő képességét.

Hőhídmentes távtartók átszellőztetett homlokzatburkolatokhoz

A távtartók azonos elven működnek, mint a korábban megismert Eurofox MacFox távtartók, könynyen pozícionálhatók, gyorsan szerelhetők, és a falszerkezet egyenetlenségei is könnyedén korrigálhatók alkalmazásukkal, mivel adott távtartóméreten belül 40 mm állítási lehetőség adódik. A távtartók mérete 140 és 320 mm között változik (20 mm-es lépcsőkben), így akár 140–360 mm távtartást is át lehet hidalni a rendszerrel.

Hőhídmentes távtartók átszellőztetett homlokzatburkolatokhoz

A kétféle típusnak (Fox-T és Fox-HT) köszönhetően a távtartók alkalmasak mind függőleges, mind pedig vízszintes profilváz kialakítására. Az ÉMI Nonprofit Kft. által készített tűzterjedési tesztek során is jól vizsgázott régi- és új Eurofox rendszerek korlátozás nélkül alkalmasak szerelt, átszellőztetett homlokzatok kialakítására a bevizsgált burkolatokkal (Th ≥ 45 perc).

A homlokzatburkolatok tervezésekor, a konszignáció elkészítése mellett, a Hilti Eurofox Profis Facade szoftvere mind statikailag, mind hőtechnikailag optimális kiosztás tervezését teszi lehetővé. Ezek után már semmi akadálya, hogy a különböző burkolati rendszerek (Trespa HPL, Rieder látszóbeton, Ruukki, Prefa, Hoesch fémlemez, Reynobond alumíniumkompozit vagy Keraben, Grespania, Kale kerámiaburkolatok) nemcsak esztétikusan, de energiatudatosan készülhessenek el.

Gazdag Károly

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog