2011. december 14.

Poliuretán keményhab – jobb hőszigetelő képesség

Poliuretán keményhab – jobb hőszigetelő képesség

Technológiai és esztétikai szempontból sem mindegy, hogy a passzívház szintnek megfelelő követelmény több mint fél méter vastag szálas hőszigetelő anyag, vagy 24 cm poliuretán felhasználásával teljesül. Néhány fontos tudnivaló e kiváló tulajdonságokkal rendelkező anyag alkalmazásáról.

Poliuretán keményhabból készült anyagokkal az élet számos területén találkozhatunk: az autók kormánykerekében, a hűtőszekrényben, a térd- és könyökvédőkben – azaz olyan alkalmazásokban, ahol az anyag az emberrel közvetlenül érintkezik. Ebből is látható, hogy semmiféle káros anyagot nem tartalmazó, környezetbarát termékről van szó. A poliuretán építőanyagként történő alkalmazását az alábbi kedvező tulajdonságoknak is köszönheti:
1. viszonylag kicsi a testsűrűsége (33 kg/m3);
2. nem vesz fel nedvességet (mivel 95 százalékban zártcellás struktúrával rendelkezik);
3. időtálló, alaktartó;
4. savaknak, lúgoknak, gombásodásnak, rágcsálóknak, penészedésnek, korhadásnak ellenáll;
5. magas nyomószilárdság (100 KPa).

 

Poliuretán keményhab – jobb hőszigetelő képesség

Ha csak mód van rá, nem a szarufák között, hanem a szarufák felett kell elhelyezni a hőszigetelést

 

Hőszigetelési tulajdonságai kiemelkedően jók: hővezetési tényezője (λ) 0,023 W/mK, de ez a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már rövid távon tovább fog csökkenni. A poliuretán hőszigetelő képességét jól illusztrálja, ha más anyagokkal vetjük össze. 1 cm poliuretán ezek szerint azonos hőszigetelő hatású, mint
1. 1,7 cm szálas hőszigetelő anyag;
2. 1,7 cm expandált polisztirol;
3. 4,9 cm pórusbeton;
4. 7,9 cm fa;
5. 8,4 cm vázkerámia tégla;
6. 34,6 cm tömör tégla;
7. 87,5 cm vasbeton.

 

Poliuretán keményhab – jobb hőszigetelő képesség

Eresz kialakítása szarufák feletti hőszigetelés esetén

 

Hasonlóan tanulságos összevetés tehető, ha azt vizsgáljuk, hogy tetőtér beépítése esetén hány cm vastag hőszigetelést kell elhelyezni a szarufák fölött poliuretánból vagy szálas hőszigetelő anyagból, ha ki akarunk elégíteni bizonyos követelményszinteket. (Ma már egyértelmű épületszerkezeti szempont, hogy – ha csak mód van rá – nem a szarufák között, hanem a szarufák felett kell elhelyezni a szigetelést; ez a szarufák által okozott hőhidakat és a zsugorodás okozta rések miatt keletkező hőhidakat is kiküszöböli.) Ami a követelményszinteket illeti: ez ma Magyarországon U=0,25 W/m2K a 2006-ban született rendelet szerint. Ez minden bizonnyal szigorodni fog az elkövetkező időszakban, hiszen ennél már jelenleg is csak néhány mediterrán országban enyhébbek az elvárások (mint az alábbi táblázatban is látható, a német, osztrák és cseh követelmények is szigorúbbak a mienknél).

 

Poliuretán keményhab – jobb hőszigetelő képesség

 

Ugyancsak a szigorítást valószínűsíti, hogy a tervek szerint az Európai Unióban 2019. január 1-től az U=0,09 W/m2K, a passzívházak esetében elvárt szintet kell teljesítenie minden állami vagy EU-forrásból épülő háznak, 2020. január 1-től pedig minden új épületre kiterjed ez a követelmény. Ha lesz is e követelmény, teljesítésében, átvételében a trend akkor is egyértelműen a szigorodás irányába mutat.

Technológiai és esztétikai szempontból sem mindegy, hogy a passzívházszintnek megfelelő követelményt több mint fél méter vastag szálas hőszigetelő anyag vagy 24 cm poliuretán felhasználásával teljesítjük.

 

Poliuretán keményhab – jobb hőszigetelő képesség
Eresz kialakítása „beszúrt szarufával”. Így megoldható a szarufák feletti hőszigetelés, és megőrizhető a hagyományos épületek megszokott ereszkialakításának látványa is

 

A Bachl PIR keményhab táblák folyamatos gyártástechnológiájából adódóan minden tábla valamilyen kétoldali kasírozással készül. A felhasználástól függően különböző típusok közül választhatunk: például az alufólia kasírozás még tovább javítja a hőszigetelési tulajdonságokat; a bitumenes lemezes kasírozást kis hajlásszögű tetők esetében érdemes választani; fokozott hangszigetelési igények esetén a speciális hangelnyelő EPS-réteggel gyártott anyagot építhetjük be; de rendelkezésre áll olyan OSB lappal kasírozott változat is, amelyet olyan – például raktározási, mezőgazdasági célokat szolgáló – épületek zsindelyes tetőihez érdemes alkalmazni, ahol nincs szükség a tetőszerkezet átszellőztetésére.

 

Poliuretán keményhab – jobb hőszigetelő képesség

Szarufák feletti hőszigetelés kialakítása tetőgerincnél

 

További sajátossága a Bachl-tábláknak a nútféderes kialakítás. Ez jelentősen csökkenti a hőhidak kialakulásának veszélyét. Ahol a nútféderes táblacsatlakozás nem alakítható ki – például tetőélek, vápák, gerincek környezetében –, ott 2–3 cm-es rést kell hagyni, ezt tubusos PUR-habbal kifújni, majd bitumenes tömítőszalaggal lezárni.

A poliuretán hőszigetelés melletti döntésben az is szempont lehet, hogy a német (bajorországi központú) családi vállalkozás tulajdonában lévő Bachl Kft. számos termékét magyarországi üzemében, a Szolnok melletti Tószegen állítja elő.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog