2017. oktber 02.

Két termék a tartós és esztétikus kõburkolatért

Két termék a tartós és esztétikus kõburkolatért

A kõ manapság is divatos díszítõelem, legyen szó kerti utakról, teraszokról vagy falakról. Használatánál több fontos szempontot kell figyelembe venni, ezek közé tartozik a minõségi építõanyagok kiválasztása is. A Lasselsberger-Knauf kínálatából most két termékre, a RockFix kõragasztóra és a Colorin Rock kõfugázóra hívjuk fel a figyelmet.

Az emberiség több mint 5000 éve használja a követ építésre. Utat, hidat, házat, vízvezetéket, templomot, számtalan különféle formájú és funkciójú épületet emelt már belõle, kiaknázva a természetes alapanyagban rejlõ lehetõségeket. Az elõnyök, mint a szilárdság, a faraghatóság, a formálhatóság, a színezet vagy a mintázat, még a laikusok számára is egyértelmûek. A követ széleskörû elterjedtsége, viszonylag könnyû hozzáférhetõsége és egyszerû eszközökkel történõ megmunkálhatósága ideális építõanyaggá tette. A kõ univerzális felhasználhatósága megmaradt, de napjainkban már elsõsorban inkább díszítõelemként, mintsem falazóelemként használjuk. Az elmúlt 10-20 évben felhasználása leginkább a lábazati-, homlokzati- és padlóburkolásban jelentõs.

A kõelemek rögzítésére megannyi módszer közül választhatunk: falazás (egymásra támasztás), ragasztás (cementes vagy egyéb kötõanyagú ragasztóval), mechanikai rögzítés (általában fém rögzítõelemekkel), kötõanyag nélküli, száraz egymásra halmozás, beszorítás. A lehetõségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Az egyik legegyszerûbb és gépesítés nélkül alkalmazható módszer, ha az erre a célra kifejlesztett ragasztóval kötjük az elemeket a vízszintes vagy függõleges – esetleg ferde – felületekhez. Ebben az esetben megbízható és idõtálló rögzítõanyagokat kell alkalmaznunk.

Két termék a tartós és esztétikus kõburkolatért

Ha idõtálló és esztétikus kõlábazatot szeretnénk gazdaságosan kialakítani, olyan ragasztóra lesz szükségünk, ami nemcsak a hasznos terheket viseli jól, hanem az egyéb, elsõsorban az idõjárásból eredõ igénybevételeknek is ellenáll. Az esõ, a széllel szállított homok, a hó, a fagyás, olvadás, a napsütés a hirtelen hõmérséklet-változás mind-mind hatással van a kövekre és azok rögzítésére.

A Lasselsberger-Knauf Kft. által gyártott és forgalmazott RockFix kõragasztó ideális természetes kövek (mészkõ, travertin, gránit, tufák, porfír, bazalt stb.), mûkõ és beton burkolólapok, burkolótéglák (mázas, natúr), valamint kerámialapok közép- és vastagágyú ragasztásához. A RockFix kimagasló állékonyságú habarcs, ezért alkalmazható nehezebb kövekhez is, de ilyen esetekben érdemes és ajánlott próbaragasztást végezni, szükség esetén pedig kiegészítõ mechanikai rögzítéssel elkészíteni a burkolatot. Fontos elõny, hogy ez a kõragasztó trasszos kötõanyagának köszönhetõen az általános cementes anyagoktól eltérõen semleges, ezért kényesebb kövekhez (folyami mészkõ, travertin stb.) is felhasználható. Közép- és vastagágyú alkalmazhatósága miatt az alapfelület egyenetlenségeivel szemben kevésbé érzékeny, sõt! Függõleges felületek burkolása esetén fontos, hogy a megfelelõ tapadás érdekében érdesítéssel vagy vakolatfésûvel biztosítsuk a szükséges fogadófelületet.

A RockFix felhasználása végtelenül egyszerû; a gyári, tervezett, elõkevert habarcsokhoz hasonlóan csak vizet kell hozzáadni és a csomagoláson szereplõ mértékben bekeverni. Ezután ezzel a könnyen és gyorsan feldolgozható alapanyaggal idõtálló, esztétikus felületet tudunk létrehozni.

A megfelelõ módon rögzített kõelemek közötti rések kitöltéséhez kültéren és beltéren egyaránt alkalmas habarcsfugázónak számít az LB-Knauf másik kiváló terméke, a Colorin Rock. Ezt tizenhatféle színben lehet kapni, így gyakorlatilag valamennyi kõburkolathoz – árnyalattól és mintázattól függõen – hozzá illeszthetõ. A termékbe kevert ásványi töltõanyagok és tulajdonságjavító adalékok garantálják a hosszú távú minõséget és ellenálló képességet. A Colorin Rock régi és új építmények esetén egyaránt alkalmazható.

Két termék a tartós és esztétikus kõburkolatért

(x)

hrlevl-feliratkozs

épjog