2019. szeptember 17.

Közel nulla energiaigényű épületek

Közel nulla energiaigényű épületek

Hamarosan életbe lép az új építésű épületszerkezetek megépítésével kapcsolatos új szabályozás, a „közel nulla” követelményszint. A 20/2014. (III. 7.) BM rendeletben megfogalmazott elvárások szerint 2020. december 31-ig valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie.

Ez a nagyon szigorú elvárás csak komplex megoldásokkal érhető el. A különféle épületszerkezetek (homlokzatok, tetők, födémek, nyílászárók stb.) megfelelő kialakításán túl érinti a gépészetet, illetve a megvalósítandó megújuló energiaforrások minőségét, mennyiségét egyaránt.

Fokozott hőszigetelésre váró épületszerkezet például a magastető. Az elvárt U=0,17 W/m2K eléréséhez az üveggyapot szigetelések közül bizony az elérhető legjobbra lesz szükségünk.

A Telkibányán (BAZ megye) épülő Csillagfény Vendégház építtetői mindezen szempontok figyelembevételével választották a szarufák és a fogópárok közötti hőszigeteléshez a Knauf Insulation Unifit 032 jelű anyagát. Az alkalmazott 20 cm magas szarufák és fogópárok közötti szigetelésen túl további 10 cm kiegészítő szigetelést építettek be a szarufák alatt, illetve a fogópárok fölött elhelyezve. Ehhez az Unifit 033 jelű üveggyapotot használták. Az így számított rétegtervi hőátbocsátás 0,2 m/0,032 W/mK és 0,1 m/0,033 W/mK hővezetési ellenállásából kiemelkedően jó, U=0,107 W/m2K értéket eredményez.

Közel nulla energiaigényű épületek

Természetesen a többi épületszerkezet, a gépészet és a megújuló energiaforrások megfelelő választása együtt fogja majd az elvárt eredményt meghozni: „közel nulla energiaigényű épület” a fenntarthatóság jegyében.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog