2018. január 03.

Kőzetgyapot paplan extenzív zöldtetőkhöz

Kőzetgyapot paplan extenzív zöldtetőkhöz

A Knauf Insulation cég Green Roll kőzetgyapot paplan terméke kitűnő megoldást nyújt zöldtetők gyors, egyszerű kivitelezéséhez, illetve olyan alkalmazási területekhez, ahol nagy vízmegtartó képességre vagy kisebb tömegre van szükség. A Green Roll kőzetgyapot egyedi tulajdonsága, hogy kötőanyag hozzáadása és hidrofobizálás nélkül, tűzéssel készül, így nagy mennyiségű víz felvételére és tárolására képes.

Új irodaépületek építési engedélyeinek kiadásakor Nyugat-Európában többnyire már követelmény a zöldtető, a kellemesebb beltéri klíma kialakítása, a városi hősziget-hatás csökkentése a záporok elleni védelem javítása céljából. Ilyen esetekben főleg extenzív, gondozást nem vagy alig igénylő zöldtetők készülnek – e célra alkalmas a Green Roll kőzetgyapot paplanon alapuló Urbanscape Green Roof rendszer.

A rendszer fejlesztésekor az volt a cél, hogy csekély fajlagos tömegű, kis szerkezeti vastagságú, akár közepes hajlású magastetőkön is alkalmazható, gyorsan kivitelezhető zöldtetőt lehessen ajánlani a felhasználóknak olyan területeken is, ahol ezt statikai, éghajlati stb. okok korábban nem tették lehetővé.

A tekercses Green Roll kőzetgyapot paplan kétféle alaptípusban, 2 és 4 cm vastagságban készül. Kivitelétől függően vízmegtartó képessége 17-60 l/m2 között változik, ami jelentősen meghaladja a hagyományos talajkeverékek vízmegtartó képességét.

A kötőanyag és hidrofobizálás nélküli szerkezetnek köszönhetően vízfelvevő és vízmegtartó képessége kiemelkedő, emellett a víztároló réteg és az ültetőközeg funkcióit is egyesíti, mivel a növényzet fejlődése során a gyökerek képesek belenőni a termőközeg alatt elhelyezett ásványgyapot paplanba. A Green Roll 8-10-szer könnyebb és 3-4-szer jobb vízmegtartó képességű, mint a zöldtetőkben alkalmazott hasonló rendeltetésű anyagok.

Az Urbanscape Green Roof rendszer az elkészült vízszigetelésre fektethető, szükség esetén gyökérzet elleni védőréteg elhelyezésével. A felületszivárgó réteg az éghajlati körülményektől függően egy- vagy kétoldalon dombornyomott típus lehet, amelyre a Green Roll kőzetgyapot paplan kerül. A növényzet (különböző varjúháj fajok) telepítéséhez mindössze az előnevelt vegetációs paplant kell az ásványgyapotréteg felületére fektetni. A kivitelezés az öntözéssel fejeződik be, amellyel telítik az ásványgyapot paplant a gyökérzet fejlődéséhez szükséges vízzel.

Kőzetgyapot paplan extenzív zöldtetőkhöz

A tervezők munkájának segítésére a Knauf Insulation kifejlesztette az Urbanscape Green Roof Performance Evaluation Tool (teljesítményértékelési számítási módszer) számítógépes programot, amivel a világ számos városára vonatkozóan méretezhető a zöldtetőrendszer. Az alkotóelemek ajánlásához meg kell adni az adott földrajzi helyre vonatkozó adatok után az igényeket (mindössze három lépés), majd a program kiszámítja a keletkező csapadékvíz mennyiségét teljes évre, beleértve a Green Roll ültetőközegben aktuálisan tárolt, visszatartott vízmennyiséget, az esetleges öntözővíz-szükségletet, az Urbanscape rendszer energetikai teljesítményét (a havonta megtakarított energia mennyisége kWh/m2-ben, a téli hőkiáramlás és nyári hőbejutás figyelembevételével), valamint a hőmérséklet, a relatív nedvesség, a beltéri hőmérséklet, a hősugárzás és a csapadék átlagértékeit, havi bontásban. A teljes zöldtető száraz fajlagos tömege 15-20 kg/m2, a vízzel telítetté 32-80 kg/m2 lehet. Kisebb tetőkhöz 50×50 cm-es, összepattintható modulok is készülnek, amelyek a teljes Green Roof rendszert tartalmazzák. Ilyen módon még egyszerűbbé és gyorsabbá tehető a kivitelezés. A Green Roll kőzetgyapot paplan használható parképítéshez, rézsűvédelemhez, rossz adottságú talajok javításához is.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo