2019. február 28.

Magastető energetikai célú felújítása ásványgyapot hőszigeteléssel

Magastető energetikai célú felújítása ásványgyapot hőszigeteléssel

Idén nyáron Pestlőrincen elkészült az a referenciaépület, egy családi ház, ahol a magastető felújítását a Knauf Insulation szakemberei által javasolt rétegrendekkel és anyagokkal végezték el.

Az építész tervező tulajdonos célja az volt, hogy átépítés után a tető teljesítse a hatályos követelményeket (a hőátbocsátási tényező érje el az U = 0,17 W/m2K értéket), mindezt a beépített tetőtér megbontása nélkül. Szakemberként az elvárható gondossággal és körültekintéssel tervezte meg a munkafolyamatokat és vezette le a kivitelezési munkákat.

Magastető energetikai célú felújítása ásványgyapot hőszigeteléssel

Az eredeti tetőszerkezet 15 cm magas szarufákkal készült, melyek alsó síkjára párazáró fólia, deszkaborítás és vakolt stukatúrnád került. Hőszigetelésként az akkor elérhető üveggyapotot építették be.

A felújítással a hőszigetelő képességet és a lakókomfortot is javítani szerették volna, ennek érdekében magasítani kellett a szarufákat. Erre a célra a Knauf Insulation által gyártott, nagy nyomószilárdságú és pontszerű terhelhetőségű SmartRoof Top kőzetgyapot szolgált. Beépítése előtt a tetőt kívülről megbontva eltávolították az eredeti hőszigetelést, majd a szegek elleni védelem céljából 3 cm vastag EPS-táblákat fektettek a régi párazáró rétegre, mivel kiderült, hogy azt nagyon sok helyen átlyuggatták a stukatúr nádszövet felszegezése közben. Ezt követően helyezték el az új párazáró réteget, becsomagolva vele a szarufákat is. A héjalást olyan szakaszolással bontották meg, hogy az eredeti, kiváló állapotú alátétfólia megmaradhasson addig, amíg az új párazáró réteg elhelyezhetővé válik – ezzel megoldódott a lakott terek beázás elleni védelme.

A következő munkafolyamat a szarufák magasítása volt: 8 cm vastag, 10 cm széles (azaz a szarufa szélességével megegyező) csíkokra vágott kőzetgyapot táblákat 5×7,5 cm-es ellenlécen (pallón) keresztül, speciális csavarokkal rögzítettek a szarufákhoz.

A szarufák közeit költséghatékonysági és energetikai célból Mineral Plus 037 ásványgyapottal hőszigetelték, 2×10 + 5 cm vastagságban. Az ellenlécre került a páraáteresztő alátétfólia, amelyet – a kellő hatékonyságú átszellőztetés érdekében – a fenti méretű, de élére állított pallóval rögzítettek, majd erre helyezték el a cseréplécet, illetve az eredeti agyagcserepeket.

Szellőzőcserepek helyett egyedi gyártású, alumíniumlemezből hajlított idomokat alkalmaztak, az eresznél az átszellőztetéshez szükséges levegő bevezetését, egyben a rágcsálók, madarak elleni védelmet szintén fémlemezzel oldották meg.

A felújításhoz alkalmazott megoldásokkal a több mint 40 cm vastag felújított tetőszerkezet teljesíti az aktuális hőátbocsátási követelményeket.

Brassnyó László

 

Magastető energetikai célú felújítása ásványgyapot hőszigeteléssel
Forrás: a táblázatban feltüntetett országok adatszolgáltatásai

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo