2017. január 05.

Szálcement burkolati rendszerek 45 perces tűzterjedési határértékkel

Szálcement burkolati rendszerek 45 perces tűzterjedési határértékkel

Homlokzatok hőszigetelésekor – akár új építésről, akár felújításról van szó – az energetikai szempontok mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a tűzvédelemre is. Tudni kell, hogy tűz esetén a homlokzatburkolati rendszerek máshogy viselkedhetnek, mint a rendszert alkotó alapanyagok önmagukban, ezért a rendszereket más paraméterek szerint is vizsgálni kell.

Nem elég azzal számolni, hogy a homlokzati rendszer egyes elemei, ahogy az Equitone szálcement lapok éghetőségi kategóriája A, azaz nem éghető osztályba tartoznak, azt is tudni kell, hogy a rendszer hogyan viselkedik tartós tűz és igen magas hőmérséklet (900 °C) hatására.

A jelenleg érvényben lévő 54/2014. (XII.5.) BM rendelet (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) 26. § (3) bekezdés a, b, c pontja foglalkozik az egyes homlokzati térelhatároló falak tűzterjedési határértéke és az épület maximális szintszáma közti összefüggésről. Ennek megfelelően már négyszintes épület esetén is csak azok a minősített, légréses homlokzatburkolati rendszerek alkalmazhatók, melyek az MSZ 14800-6:2009 szabvány szerinti homlokzati tűzterjedési határérték vizsgálat során Th > 45 perces minősítést kaptak. E vizsgálatok egyben minősítik a burkolati anyagot, az alszerkezetet, a hőszigetelést és a burkolati anyagok rögzítését. Az Equitone lapokat, így a rendszert is, egy korábbi vizsgálat során már minősíttették látszó mechanikai, pontosabban rendszerszegecses rögzítéssel (Th > 45 perc).

A lapok nem látszó módon kétféleképpen rögzíthetők: ragasztott rögzítéssel bordavázon, illetve rejtett mechanikai, hátfuratos, úgynevezett Tergo rögzítési rendszerrel. A Sika TackPanel 50-es szilikonbázisú ragasztórendszert és az Equitone lapokat a svájci székhelyű Sika AG., illetve a Creaton mechanikai tartósság szempontjából már korábban minősíttette, ahogy a Fischer AG. rendszereit a Tectiva és Linea lapokkal, melyek már 8 mm-es vastagságban is alkalmasak hátfuratos mechanikai rögzítésre.

A mechanikai tartósság vizsgálata mellett természetesen nem maradhatott el a hazai homlokzati MSZ 14800-6:2009 szabvány szerinti tűzterjedési vizsgálat sem az ÉMI szentendrei központjában. Az Equitone szálcement homlokzatburkolati lapokat az MSZ 14800-6:2009 szabvány szerint Tergo Plus (Fischer) rejtett mechanikai rögzítéssel, illetve Sika TackPanel 50 ragasztással is bevizsgálták alumínium alszerkezeten, és mind a lapok, mind a kiegészítő rögzítőelemek kiválóan vizsgáztak.

Szálcement burkolati rendszerek 45 perces tűzterjedési határértékkel

Az Equitone homlokzatburkolati lapokkal készült homlokzatburkolati rendszerek – a szálcement burkolatok körében egyedülállóan – az összes lehetséges rögzítési móddal megkapták a Th > 45 perces minősítést, ezzel szélesre tárva az építészek lehetőségét a homlokzati megjelenés tervezése során.

Az Equitone lapokkal készülő homlokzatburkolati rendszerek tűzterjedési határértéke:

  • Equitone szálcement lapok + UNI-Rivet rendszerszegecs: Th > 45 perc;
  • Equitone szálcement lapok + Tergo Plus (Fischer): T h > 45 perc;
  • Equitone szálcement lapok + Sika ragasztás: Th > 45 perc.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo