2019. április 29.

Új fújható ásványgyapot termékek

Új fújható ásványgyapot termékek

A Knauf Insulation Kft. 2012-től forgalmazza a fújható Supafil ásványgyapotot. A táblákban vagy tekercsekben kapható, „gyárilag előállított” hőszigetelő anyagokkal szemben ez az anyag ömlesztett formában kerül a kivitelezőhöz, aki megfelelő gépekkel elvégzi a beépítést. Alapanyag szempontjából a Supafil termékek a kötőanyagot nem tartalmazó (úgynevezett virgin wool) gyártmányokhoz tartoznak, ami megkönnyíti beépítésüket, mert a tulajdonságaikat kifejezetten a megcélzott alkalmazási területekhez lehet optimalizálni.

A kötőanyagot nem tartalmazó, kifejezetten befújáshoz készülő, fehér színű Supafil szigetelőanyagok előnyei:

 • természetes alapanyagokból készülnek;
 • nincsenek egészségre káros alkotórészeik;
 • az MSZ EN 13501-1 szerint A1 (nem éghető) tűzvédelmi osztályba tartoznak.

Új fújható ásványgyapot termékek

A befújható anyagok honosított magyar szabványa az MSZ EN 14064, amelynek első része harmonizált (MSZ EN 14064-1:2010 Hőszigetelő termékek épületekhez. Helyszínen kialakított laza ásványgyapot (MW-) termékek. 1. rész: A beépítés előtti laza kitöltőanyag előírásai) amiben a gyártó által igazolható tulajdonságokat és vizsgálataikat írják elő.

A szabványban meghatározott alapvető követelmények:

 • hővezetési tényező/hőszigetelő képesség;
 • vízfelvétel;
 • páraátbocsátás;
 • áramlási ellenállás.

Ülepedési (roskadási) osztály – jelölése Si: a gyári készítésű termékeknél ismeretlen fogalom azt fejezi ki, hogy 25 év időtartamot feltételezve mekkora ülepedés (vastagságcsökkenés) várható a beépítés után.

A szabvány három alapvető alkalmazási területet különböztet meg:

 • vízszintes épületelemek szabadon befújt szigetelése: épületek zárófödémei (loft insulation);
 • falazott, üreges falak: előtétfalas szerkezetek;
 • vázas (keret-) szerkezetek: tartóvázas épületek vízszintes, ferde és függőleges elemei.

Új fújható ásványgyapot termékek

A gyári vizsgálatok alapján a gyártó megadhatja azt a testsűrűséget, amely esetén tartható az S1 osztály követelménye. Ha nem ír ilyet elő, akkor az alkalmazási területtől függően a szabvány szerinti alábbi minimális testsűrűségeket kell megkövetelni a beépítés során.

Új fújható ásványgyapot termékek
Példa a CE jelölési kódra: MW EN 14064 – 1 – S1 – AF38 – WS – MU1

 

Loftszigetelés esetén bármilyen ülepedés megengedhető, mivel a beépített anyagra itt utólag is rátölthető újabb réteg. A másik két terület esetén az utólagos szigetelés nehezen kivitelezhető, ezért itt S1 osztály az előírás.

Új fújható ásványgyapot termékek

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Knauf Insulation pontosította a beépítési feltételeket, illetve új terméket is bevezetett az üregek kitöltéséhez. Az aktuális javaslatok alapján ilyen célra már két típusból választhatnak a tervezők és a kivitelezők:

 • Supafil Cavity: alaptermék, amely finomabb szálszerkezete miatt kisebb méretű (mélységű) üregek kitöltésére ajánlott;
 • Supafil Timber Frame: nevével ellentétben nemcsak fémszerkezetekhez, hanem minden, nagyobb méretű vázas szerkezethez ajánlott, mivel szálai nagyobb üregekben jobban megkapaszkodnak.

A Knauf Insulatoin mindhárom termékhez új műszaki adatlapokkal és frissített beépítési útmutatókkal áll az érdeklődők rendelkezésére.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog