2018. szeptember 12.

Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra

Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra

Az építési piacon az építőanyagok és a munkaerő iránt jelenleg tapasztalt túlkereslet új alkalmazásokra sarkallja a beruházókat és így az építőipari gyártókat is; ilyen megoldás a számos előnyt kínáló előregyártott kéregfalak és kéregfödémek használata. Nézzük, mit tudnak a kéregfödémek!

 

Ha egy műszaki megoldás nem csupán műszaki, de gazdasági előnyöket is kínál, az az építkezés minden résztvevőjének – beruházónak, tervezőnek és kivitelezőnek – egyaránt előnyös lehet. Ilyen az előregyártott kéregfödém, amelynek különböző változatai a gyors kivitelezés mellett hol a kiemelt gazdaságosság, hol a maximális rugalmasság előnyét kínálják. Egy azonban biztos: az előregyártott kéregfödémek közös vonása, hogy beépítésük élőmunka igénye kifejezetten kicsi.

Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra

 

Gazdasági előny: gyors kivitelezés

Konkrét példával élve: egy 500 m²-es födém beemeléséhez 4 ember és egy irányító elengedő ahhoz, hogy néhány óra múlva már az esetleg szükséges plusz vasalások vagy a betonozás következhessen. Ez szintenként akár 3-4 nappal is lerövidítheti a kivitelezési időt, amely 5 szint esetén akár 1 hónap időmegtakarítást is eredményezhet. Az új építésű lakások iránt tapasztalható megnövekedett kereslet miatt a kivitelezési idő rövidülése és a monolit födémmel szemben elérhető költségmegtakarítás egy társasházépítéssel foglalkozó cég számára nem elhanyagolható gazdasági előny.

Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra

Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra

 

Műszaki előny: egyedi geometria, teljesen sima felület

A technológia egyesek szerint kísértetiesen hasonlít a házgyári lakásokéhoz, de ez csak a felületes látszat. Nem csupán azért, mert ahogy a kéregfalak, úgy a kéregfödémek is rugalmasan alkalmazkodnak az építészeti elgondolásokhoz, bármilyen födémmező lefedhető vele, de a gyártási technológia is a mai kornak megfelelő műszaki paramétereket kínáló építkezést tesz lehetővé.

A kéregfalakkal és kéregfödémmel akkor érdemes igazán számolni, ha a beruházó jól átgondolt tervekkel rendelkezik, vagy ennek előnyeiről a tervező meggyőzi.

A modern gyártási technológiával készült kéregfödémek ugyanis a szükséges áttörésekkel, lépcsőfeljárókkal, gépészeti strangok helyével, ferde letörésekkel, ívekkel stb. kerülnek ki az üzemből. A maximum 2,40 m széles födémelemek akár 12 m hosszal is készülhetnek.

Az alsó, általában húzott hálós vasalás – a tervek szerinti szükséges méretezés alapján – már a gyárban a födémelembe kerül, a betonminőség legalább C25/30 XC2. Az elemek tömege 130 kg/m2 (5 cm-nél) és 180 kg/m2 (7 cm-nél) között változik, amit az építkezésre tervezett daru teherbírásakor érdemes figyelembe venni.

A kivitelezés során a szükséges plusz vasalattal és felbetonnal együtt alakul ki a kifejezetten jó akusztikai érétkeket kínáló kész födém: 20 cm esetén a minimálisan kötelező 51 dB-lel szemben a léghanggátlási érték 56 dB.

További gazdasági előny, hogy a kivitelezés munkafázisain is lehet spórolni, hiszen a teljesen sík felület vakolást nem, csak glettelést és festést igényel.

A jellemzően szabályos téglalap alaprajzú, nagy fesztáv áthidalását igénylő, döntően nem lakóépületeknél még ennél is költséghatékonyabb megoldás az üreges födémpalló, szintén a Leier kínálatából, amellyel a hagyományos monolit vasbeton födémmel szemben akár 20-30% megtakarítás érhető el. Vastagsága a fesztáv és terhelés függvényében 16 és 50 cm között változhat, hosszúságát a tervező az épület méreteihez igazodva 3,5 méter és 27 méter között határozhatja meg. A beépítés után azonnal terhelhető, alsó felületét tekintve csak glettelést és festést igénylő, Leier gyárakban gyártott üreges födémpallóra jellemző betonminőségek: C40, C50, C60, tűzvédelmi osztály: A1 REI 90.

Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra

A cikkben szereplő számítás és adatok Kiss Árpád okl. építészmérnöktől származnak, aki társasházak tervezésével és saját beruházásban történő kivitelezésével foglalkozik Győr környékén. Irányításával az Árpádház Arrabona Kft. az elmúlt 5 évben 142 lakás kivitelezése során alkalmazta a Leier előregyártott vasbeton építőelemeit, a kéregfalakat, panelfödémeket, lépcsőket, így minden műszaki és gazdasági adatot saját adatai és elemzései támasztják alá.

Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra  Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra

Új trend: előregyártott födém bármilyen alaprajzra

További információ a cikkben említett műszaki megoldásokról >>

A cikkben ismertetett adatok az Árpádház Arrabona Kft. vezetőjétől származnak >>

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog