2017. szeptember 11.

Újdonságok hasznosított lapostetőkhöz

Újdonságok hasznosított lapostetőkhöz

A hasznosított lapostetőket legelőnyösebb fordított rétegrenddel kialakítani. Ez esetben maradéktalanul lehet számolni a tető hosszú távon biztonságos üzemeltetésével és a fordított rétegrend által nyújtott előnyökkel. Ahhoz azonban, hogy a mai és jövőbeli energetikai elvárásokat és előírásokat teljesítse a tető, minden esetben gondos tervezés szükséges.

A szigorodó hőtechnikai követelményeknek a jövőben már csak 20 cm-nél vastagabb hőszigetelésekkel lehet megfelelni. A Ravatherm Hungary Kft. folyamatos termékfejlesztéssel követi a megnövekedett igényeket. Termékkínálatában idén májustól már a 22, 24, 26 és 28 cm vastagságú Ravatherm XPS zártcellás polisztirolhab hőszigetelések is megtalálhatók. Ezek a termékek különleges hegesztési eljárással készülnek, amivel megmaradnak az anyag homogén anyagszerkezeti tulajdonságai, és a többrétegű technológiának köszönhetően a teljes vastagsági tartományban kiváló marad az XPS hővezetési tényezője.

Újdonságok hasznosított lapostetőkhöz

Az új termékek a megszokott kimagasló minőségben készülnek, hővezetési tényezőjük – 80 mmtől egységesen – 0,035 W/mK, kisebb vastagságok esetén pedig még ennél is kedvezőbb, 0,033 W/mK. Így akár az R = 8 m2K/W hővezetési ellenállás is elérhető a csupán egy rétegben beépített 28 cm vastag Ravatherm XPS-hőszigeteléssel, ami fordított tető nyelvére fordítva 0,15 W/m2K alatti hőátbocsátási tényezőjű lapostetőt jelent a gyakorlatban.

Az új Ravatherm XPS-termékek – a jó hőszigetelő képesség mellett – az XPS alkalmazási szabvány által támasztott szilárdsági, vízfelvételi követelményeket is túlteljesítik. Az MSZ 7574 a fordított tető esetén nemcsak megfelelő nyomószilárdságot, hanem minimális tartós nyomószilárdságot (90 KPa/m2), olvadás-fagyás ciklussal szembeni ellenállást (maximum 2 V% 300 ciklus után) és vízbemerítéses, valamint diffúziós vízfelvételi értéknek való megfelelést is megkövetel.

Újdonságok hasznosított lapostetőkhöz

Ismert, hogy a kavics leterhelésű és alátételemekre helyezett, járható fordított tetőkön a csapadékvíz jelentős része a táblák alatt folyik el, ami a fűtési időszakban extra hőveszteséget okoz. Ezt korábban a hőszigetelés 1-2 cm-es túlméretezésével kellett kompenzálni, ma már azonban erre is van megoldás: közel 10 éve kezdték alkalmazni azt a páraáteresztő, de vízzáró vízterelő fóliát, mely 20 cm átlapolással – a geotextília helyett – a hőszigetelés felső síkjára fektetve a csapadékvíz nagy részét a tetőösszefolyóhoz tereli. Idén májustól a Ravatherm termékkínálata a Slimline vízterelő fóliával is bővült. A Ravatherm Slimline alkalmazásakor nem kell számolni a táblák alatt elfolyó víz okozta többlet hőveszteséggel és nem kell 1-2 cm-rel megnövelni a hőszigetelés vastagságát sem.

Az új, nagy vastagságú hőszigetelések és a vízterelő fólia ajánlható minden új építésű épület – ideértve a passzívházakat és az alacsony energiafelhasználású épületeket is – hőszigetelésére, illetve felújításkori utólagos beépítésre – hiszen a hőszigetelés a leghamarabb megtérülő befektetés, hosszútávon igen jelentős mértékű energiamegtakarítással.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo