Peri03

2017. január 05.

Üvegszálas alapbevonatú gipszkarton kültéri alkalmazásra

Üvegszálas alapbevonatú gipszkarton kültéri alkalmazásra

Mára kültéren, a homlokzaton sem meglepő a gipszkarton használata akár burkolatként, akár ereszdeszkaként vagy függesztett álmennyezetként. A gipszkartonnal megvalósítható műszaki megoldások sokszínűsége a lehetőségek széles tárházát kínálja építészeknek és kivitelezőknek egyaránt.

A Siniat megoldást kínál kültéri felhasználásra is: a Siniat NIDA Hydro gipszkarton lap üvegszálas alapbevonattal rendelkezik, ezért rendkívül vízálló, a magjának összetétele pedig biztosítja a csökkentett vízfelszívódást, kiküszöbölve a penészképződést és növeli a tűzállóságot. A NIDA Hydro lap nedvszívó képessége 3 százalék alatti, ezért kültéren is megbízhatóan használható. Emellett megfelelő a mechanikai ellenálló képessége is, ezért védett az időjárás szélsőséges hatásaival szemben és ütésálló, de ennek ellenére könnyen megmunkálható és kiváló mérettartó.

 

Látványos példák az úszó étteremtől a hotelig

A Siniat gipszkarton lapjainak egyik látványos felhasználása Wroclawban egy étteremhajó, amelyen kívül-belül Siniat anyagokkal találkozhatunk. A fedélzet vázszerkezetének hőszigetelését kívülről NIDA Hydro lapokkal borították.

Üvegszálas alapbevonatú gipszkarton kültéri alkalmazásra

A bárka belső tereiben, a válaszfalak és függesztett álmennyezetek kialakítása során pedig speciális NIDA Twarda (kemény) gipszrost lapokat építettek be.

Üvegszálas alapbevonatú gipszkarton kültéri alkalmazásra

További látványos referencia a 2011-ben átépített varsói Legia Stadion, ahol a Siniat NIDA Hydro rendszerét a három nézőtér alsó részének burkolására használták, a sopoti Sheraton Hotel építésekor pedig e speciális rendszer a külső mennyezetek burkolata lett.

Üvegszálas alapbevonatú gipszkarton kültéri alkalmazásra

Üvegszálas alapbevonatú gipszkarton kültéri alkalmazásra Üvegszálas alapbevonatú gipszkarton kültéri alkalmazásra

 

NIDA Hydro rendszer elemei

Nem elég csak a lap: ahhoz, hogy a NIDA Hydro gipszkarton lapból készült szerkezet eleget tegyen a műszaki követelményeknek, elengedhetetlen a külső használathoz kifejlesztett további termékek alkalmazása. Ilyen termék például a NIDA Hydromix kész hézagoló gipsz, a külső környezeti tényezőknek ellenálló profilok és szabvány szerinti fémtartozékok, illetve a rendszerhez tartozó üvegszálas szalag.

Üvegszálas alapbevonatú gipszkarton kültéri alkalmazásra

 

NIDA Hydro lapok alkalmazása

  • NIDA Hydro lap homlokzati rétegként: a NIDA Hydro gipszkarton lap profiljával és tartozékaival megfelelő fogadószerkezetet képez az épület külső szigetelése alá, akár ásványgyapot, akár polisztirol az anyaga. Felületkezelésként több megoldás alkalmazható: felvihető rá hagyományos külső vakolat is, de más szerkezetek (például alumíniumpanelek) is rögzíthetők rá.
  • NIDA Hydro lap ereszdeszkázatként és külső függesztett álmennyezetként használva: külső vakolatot vagy homlokzati festékkel történő kezelést igényel. A NIDA Hydro lemezhez rögzíthető a homlokzati ásványgyapot vagy polisztirol is (Koelner gyártmányú megfelelő csavarok segítségével).

Üvegszálas alapbevonatú gipszkarton kültéri alkalmazásra

 

NIDA Hydro lap a cementkötésű lap alternatívája

NIDA Hydro lap megfelelő alternatívája a cementkötésű lapoknak: súlya csak 10,8 kg/m2, ami megkönnyíti a szállítást és tárolást, a lapok rendkívül alacsony vízfelvételi képessége révén minimális a lineáris tágulása (ezért elegendő 15 méterenkénti dilatáció készítése, a cementkötésű lapok esetén erre 7 méterként van szükség). A NIDA Hydro lapok vágása és hézagolása azonos módon történik a hagyományos gipszkarton lapokéval, ami megkönnyíti a szerelés folyamatát. Ez a cementkötésű lapokkal szemben előny, mivel azok megmunkálásához külön szerszámok szükségesek.

További információ >> 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog