2021. február 22.

Zajvédő kerítés fagyapot táblákból

Zajvédő kerítés fagyapot táblákból

A Salgótarján külvárosi részén, de még belterületen működő fémhulladék-feldolgozó vállalkozás eszköztárának, technológiájának és tevékenységének bővítése tette indokolttá a telephely zajkibocsátási határozatának felülvizsgálatát, figyelemmel a megváltozott hatásterület alakjára. A feladat megoldásaként új kerítés építése kínálkozott, építésztervező bevonásával. A kerítés méreteiből adódóan (4,5 m magasság, 130-140 m hosszúság) alapozást, vasalást, valamint acéltartók beépítését igényelt.

A hangelnyelő szerkezet a tervező előírásának megfelelően 50 mm vastag Heraklith C 50 mm típusú  táblákból készült, a zajforrás oldaláról acélcsavarokkal rögzítve. A fagyapot építőlemezek időjárásállóságáról hidrofobizáló alapozó és homlokzatfesték (gyári bevonat) gondoskodik. A kerítés külső oldala acéllemez borítást kapott, míg felülről – a csapadék behatolásának megakadályozására – fémlemezzel zárták le a szerkezetet.

A hatósági eljárás menetét, körülményeit és értékelési szempontjait a 284/2007.(X.29.) Kormányrendelet és vonatkozó szabványok (MSZ 18150-1, MSZ 184/7-83, MSZ 15037 stb.) írják elő.

A követelményértékeket bőven teljesítő eredmények születtek (megállapított zajkibocsátási érték 50 dB). A vizsgálatot és annak értékelését szakértő végezte el. A zajvédett terület mérési adatai a jegyzőkönyv szerint rendre 42-45 dB közötti értéket mutatnak.

Csak érdekességként: a megbízó is végzett néhány nem autentikus zajszintmérést (természetesen nem szabvány szerint, inkább csak tájékozódás céljából), amelynek eredménye: több mint 20 dB zajszintcsökkenés a kerítés megépítése után.

Zajvédő kerítés fagyapot táblákból

A képen látható pillanatfelvétel a zajszennyezett terület adatait mutatja – jól olvashatóak a kerítésen belül mért értékek (átlag, maximum és minimum érték, továbbá a csúcsérték).

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo