2009. november 18.

Mi a légzárásmérés jelentősége?

Mi a légzárásmérés jelentősége?

Az épületek használati módjával párhuzamosan változnak az épületek légzárási jellemzői is. Ma már elengedhetetlen, hogy páraáteresztő, illetve párazáró fóliákat alkalmazzunk a megfelelő helyeken.

A Dörken Kft. Magyarországon először vásárolt légzárásmérő készüléket. Ez úgy működik, hogy mesterségesen légnyomáskülönbséget hozunk létre az épületben lévő belső légtér és a külső légtér között, azután mérjük, hogy ez milyen mennyiségű levegő szállításával tartható fenn, ez ugyanis az épület tömítetlenségein elszökő levegő.

Mi a légzárásmérés jelenősége?

A légzárásnak az a jelentősége, hogy ha „átfúj a szél a házon”, az energetikai és – különösen könnyűszerkezetes épületek esetén – vizesedési problémákat is okozhat.

Érdemes itt egy kis épületfizikai kitérőt tennünk. Régen másképpen használtuk az épületeket, mint manapság. Korábban a nyílászárók nem zártak tökéletesen, és nyílt égésterű fűtést alkalmaztak, tehát a kályha vagy kandalló a szoba levegőjét fogyasztotta, ami a nyílászárókon keresztül kapott utánpótlást. Így biztosítva volt a folyamatos légcsere. Most radiátorokkal fűtünk, és hézagmentesen záró ablakaink vannak, azaz a helyiségekben felhalmozódó pára a falszerkezeten keresztül törekszik kifelé. Amikor a külső, hideg felület közelébe ér, kicsapódik, és víz lesz belőle. Csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg a penész, hogy mikor jelentkeznek a szerkezeti és egészségügyi gondok. Az a helyzet tehát, hogy az épületeink használati módja gyorsabban változott, mint ahogy azt az építési szakma követni tudta volna.

A használati mód változásából következően pedig ma már külön figyelmet kell fordítani a páratechnikai kérdésekre; páraáteresztő, illetve párazáró fóliákat kell alkalmazni a megfelelő helyeken.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog