2011. szeptember 20.

Miért kell a légzárást komolyan venni?

Miért kell a légzárást komolyan venni?

A sok új technológia, látványos gépek, esztétikus megjelenésû házak és rengeteg „környezetbarát” szám között sajnos sokszor elsikkad a légzárás kérdése, a légtömör épület miben léte és fõleg a miértje. Pedig a légzárás, párazárás figyelmen kívül hagyása súlyos épületszerkezeti károkhoz, illetve energiapazarláshoz vezethet.

• A jelenleg ismertté vált, könnyûszerkezetes épületrészekben keletkezett épületkárok több mint 90 százaléka vezethetõ vissza a légzárás, párazárás figyelmen kívül hagyására, illetve nem kellõen gondos kivitelezésére.

• Az energiatakarékos (passzív-, aktív-, intelligens) ház nem képzelhetõ el a kiszellõztetett, elhasznált levegõ hõjének visszanyerése nélkül. Azon túl, hogy az épület tömítetlenségein keresztül távozó levegõbõl a hõ nem nyerhetõ vissza, a jelenség még épületkárokat is okozhat (lásd például a téli idõszakban elnedvesedõ épülethatároló szerkezetet).

• A modern, jó hõszigetelésû falazóelemekbõl készült külsõ határoló szerkezeteknél is lehet a légzárásmérés során esetenként „érdekes” jelenségeket tapasztalni, amelyek az idõ múlásával akár károsodáshoz is vezethetnek.

 

Miért kell a légzárást komolyan venni?
Légzárásmérés

 

Az Intelligens épülettõl az aktívházig konferenciasorozaton a Dörken cég elõadásából bõvebb választ kaphatnak az érdeklõdõk a címben feltett kérdésre, illetve megismerhetik a mintegy 50 éves tapasztalat alapján kidolgozott, jól mûködõ tervezési és kivitelezési elveket, amelyek – amellett, hogy nem mondanak ellent a sok száz éves gyakorlatnak sem – a mai igényekhez, használati módokhoz és épületszerkezetekhez igazodnak.

 

Miért kell a légzárást komolyan venni?

 

Az 1892-ben alapított németországi Dörken családi vállalkozás az 1960-as évek óta fejleszt és gyárt tetõ alátét fóliákat, és a könnyûszerkezetes határoló szerkezetekhez elengedhetetlen lég- és párazáró fóliarendszereket. Az 1993-ban alapított magyarországi Dörken Kft. az anyavállalatnál felhalmozott tudást és jobbító szándékot igyekszik a magyar építtetõk minél jobb kiszolgálása érdekében megosztani a magyar szakemberekkel.

 

Farkas Imre
okl. gépészmérnök, okl. épületfenntartási és felújítási szakmérnök

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog