2011. szeptember 20.

Miért kell a légzárást komolyan venni?

Miért kell a légzárást komolyan venni?

A sok új technológia, látványos gépek, esztétikus megjelenésű házak és rengeteg „környezetbarát” szám között sajnos sokszor elsikkad a légzárás kérdése, a légtömör épület miben léte és főleg a miértje. Pedig a légzárás, párazárás figyelmen kívül hagyása súlyos épületszerkezeti károkhoz, illetve energiapazarláshoz vezethet.

• A jelenleg ismertté vált, könnyűszerkezetes épületrészekben keletkezett épületkárok több mint 90 százaléka vezethető vissza a légzárás, párazárás figyelmen kívül hagyására, illetve nem kellően gondos kivitelezésére.

• Az energiatakarékos (passzív-, aktív-, intelligens) ház nem képzelhető el a kiszellőztetett, elhasznált levegő hőjének visszanyerése nélkül. Azon túl, hogy az épület tömítetlenségein keresztül távozó levegőből a hő nem nyerhető vissza, a jelenség még épületkárokat is okozhat (lásd például a téli időszakban elnedvesedő épülethatároló szerkezetet).

• A modern, jó hőszigetelésű falazóelemekből készült külső határoló szerkezeteknél is lehet a légzárásmérés során esetenként „érdekes” jelenségeket tapasztalni, amelyek az idő múlásával akár károsodáshoz is vezethetnek.

 

Miért kell a légzárást komolyan venni?
Légzárásmérés

 

Az Intelligens épülettől az aktívházig konferenciasorozaton a Dörken cég előadásából bővebb választ kaphatnak az érdeklődők a címben feltett kérdésre, illetve megismerhetik a mintegy 50 éves tapasztalat alapján kidolgozott, jól működő tervezési és kivitelezési elveket, amelyek – amellett, hogy nem mondanak ellent a sok száz éves gyakorlatnak sem – a mai igényekhez, használati módokhoz és épületszerkezetekhez igazodnak.

 

Miért kell a légzárást komolyan venni?

 

Az 1892-ben alapított németországi Dörken családi vállalkozás az 1960-as évek óta fejleszt és gyárt tető alátét fóliákat, és a könnyűszerkezetes határoló szerkezetekhez elengedhetetlen lég- és párazáró fóliarendszereket. Az 1993-ban alapított magyarországi Dörken Kft. az anyavállalatnál felhalmozott tudást és jobbító szándékot igyekszik a magyar építtetők minél jobb kiszolgálása érdekében megosztani a magyar szakemberekkel.

 

Farkas Imre
okl. gépészmérnök, okl. épületfenntartási és felújítási szakmérnök

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog